úvod
homepage

Rok 2012 – Rok Piva vytisknout článek

Přidáno: 24. prosince 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4950x

Vzhledem k průběhu letošního roku z pohledu piva a zejména k aktivitám na jeho konci se mi chce věřit, že ten rok následující bude rozmanitější, veselejší a chuťově bohatší.

Stíháte sledovat nově vzniklé minipivovary a restaurační pivovary? Stíháte sledovat piva uvařená v nových pivních stylech? Víte kolik už je pivnic a hospod s tzv. Čtvrtou pípou? Všimli jste si, že se do pořádných pivních speciálů konečně začínají obouvat i průmyslové pivovary?

Je toho opravdu hodně, co se v nedávné době na poli piva událo.

Sice stoupá dovoz „no name“ piva z Polska, objem prodeje „cool“ a ochucených piv drtí čísla objemů uvařených podle pivních stylů, ale vývoj v poslední době mi dává naději, že bude líp. O hodně líp.

V dnešní době už se na trhu zabydlela piva pšeničná od našich západních sousedů z Bavorska(mám na mysli pivní styl a piva uvařená u nás), konec roku ale připravil pro příznivce pivní rozmanitosti hned několik potěšení.

Nejdříve první IPA(i když namixovaná i s českým chmelem) z průmyslového pivovaru. Pivovaru, který utekl hrobníkovi z lopaty, z pivovaru Vyškov. A jak se ozvalo i vedení tohoto pivovaru, můžeme se těšit na další speciály. Velké díky patří Milošovi Hrabákovi a Romanovi Holoubkovi za jejich odvahu. Pár dní na to zpráva, která by ještě před pár měsíci vypadala jako sci-fi. Litovel uvařil první český wit. Sice ve svém „trenažéru“ (tedy malý objem)a bez koření(ale za to s nesladovanou pšenicí a originál kvasnicema), ale pivo chutná dobře a dává dobrý základ pro jeho vývoj. A jak to tak vypadá, možná se nejspíš brzo dočkáme podobné zprávy i ze skupiny K Brewery.

PF PiRo 2012
PF PiRo 2012

Ano, věřím, že rok nadcházející bude ve znamení větší pivní rozmanitosti a pestrosti.

Sice nás bude severní soused dál zásobovat kamióny toho nejlevnějšího, co se nepije ani u nich(a u nás obchodní řetězce to budou vydávat div ne za charitativní nabídku skvělého piva), sice největší hráči na trhu budou platit nehorázné sumy za reklamní upoutávky, aby nás přesvědčili, že jejich cool a ochucená piva jsou po PET lahvích přesně to, na co český pivař čeká, ale to hlavní se už začalo dít.

Svět piva, ta báječná, pro většinu místních pivařů stále neobjevená záležitost, začíná krom domovarníků (a nejspíš dojde i na spojení pivně odvážných minipivovarů a zkušených domovarníků po vzoru Antéňák a Žamberský kanec)a těch nejmenších a prťavých producentů piva zajímat i „skutečné“ pivovary. A věřím, že až se převalí vlna ochuceností, nastane ten pravý čas na pivní kategorie a pořádnou pivní osvětu.

To sice nejspíš nebude ještě příští rok, ale i tak se na ten následující rok s koncovou číslicí 12 moc těším. Věřím, že i přes všechna letošní pozitiva bude zase o chlup pivně pokročilejší.

A všem přeji, aby se vám dařilo nejen pivně. A abychom se setkávali na různých akcích u chuťově zajímavých piv v pohodě a klidu.

Dej Bůh štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 01.01.2012 19:18 Komentovat
Re: Re: Re: Re: já to stíhám sledovat dost dobře Jiří Kaňa01.01.2012 19:18
Tomu říkám útěcha - moci se v zimě napít do foroty na celý zbytek roku :-)
Re: Re: Re: já to stíhám sledovat dost dobře Honza Kočka01.01.2012 17:53
Ale zase tam jsou slavnosti, ktere maji velkou nabidku. A busem se da dostat do Prahy za chvili :)
Re: Re: já to stíhám sledovat dost dobře Dwarf01.01.2012 17:26
díky za přivítání :-) o Lipanovi i Poličce vím, na kole jsem v létě navštívil...
Re: já to stíhám sledovat dost dobře Jiří Kaňa31.12.2011 22:37
Hehe, vítej v jižních Čechách... A to jsi spíš na okraji. Hlouběji na jih to není o moc...
já to stíhám sledovat dost dobře Dwarf31.12.2011 20:19
obzvlášť tady kolem Tábora je to jednoduché - kde nic, tu nic, žádný minipivovar,...
Re: Rok hojnosti Petr Měrka28.12.2011 19:42
Zdarec Chemičkám klesají výstavy, protože tam kde není dostupná rozumná produkce bují...
Rok hojnosti Martin Jarošek27.12.2011 09:58
Ano Honzo, sdílím tvůj optimismus. Letošní rok byl, co se týče piva velmi nadějný a...
Vyhledávání