úvod
homepage

Svatý Martin ochucený vytisknout článek

Přidáno: 13. prosince 2011  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4623x

Co se týče piva považuji se za liberálního konzervativce. Ať si každý pije co chce, já si však nejvíce vychutnám svůj středně silný ležáček. Někdy se však situace vyvine poněkud odlišně....

Den před mými jmeninami jsme se s kolegou domluvili, že navštívíme jednu restauraci v Petřkovicích, což je městská část Ostravy v dosahu městské hromadné dopravy. Podnik luxusnějšího charakteru, chladný a nepříliš útulný, cenově v trochu vyšší kategorii. Jednou výhodou je však fakt, že otevírá již v 6.30 ráno a hlavně je v něm na čepu mimo obligátní šeď ze SAB – Miller též černá jedenáctka Pikard z minipivovaru Zámeček Zábřeh. Toto pivo je jemně ochucené puškvorcem a evokuje chuť specifického cukroví. Tento mok mám rád, ikdyž v dotyčné restauraci stál půllitr celých 32 Kč.

Bylo brzké odpoledne a tak jsme hodlali zavítat i do blízké, rovněž poměrně nové kavárny AM Café, kde bývají na čepu ochucená piva z broumovského pivovaru Opat. Nápojový lístek nabízí rotaci pivka medového, třešňového a extra chmeleného. Bohužel poslední zmíněné jsem neměl nikdy šanci okusit. I ve výše zmíněný čtvrtek bylo k dispozici pouze pivo třešňové. Malé pivo – 0,3 l za 25 Kč. Velké pivo se v podniku nepodává. Jsme přece v kavárně a ne v nějaké zaplivané pivnici! Nicméně třešňáček nám docela šmakoval. Chuť nevtíravá, jemně nakyslá a hodně osvěžující. Některé příbuzné produky (Kriek) mám rád, jiné mi moc nesedí. Kupříkladu výrobek z pivovaru ve Vrchlabí, který mi připadá nepřístojně sladký. Třešňové z Broumova mi spíše chutnalo po višních, ale jak říká klasické japonské přísloví :
„Kolik třešní, tolik višní“. V AM Café jsme byli spokojeni.

Kolega již chtěl odcestovat městskou linkou zpět do Ostravy, ale přišla nám do cesty klasická lokální pivnice U Ohřálů (kdysi U Blechy). Pivní sortiment v onom pohostinství není nikterak široký, překvapilo mne však, že vedle obligátní ostravské dvanáctky knajpa nabízela i Staropramen nefiltrovaný. V den pivních příchutí to byla pro nás jasná volba. Po relativně sofistikovaných nápojích z předchozích lokálů kvazi pšeničňák chutnal o něco fádněji, avšak naši iluzi o alternativních chutích sladovo-chmelového produktu nikterak vážně nenarušil.

Je podzim, proto bylo kolem šesté hodiny odpolední venku již docela šero. Můj kumpán se zkoumavě zahleděl na oblohu. „Dnes je úplněk,“ pronesl takřka obřadně, „v Klidu mají kvasničák.“ Hovořil o hospodě poblíž věhlasné Stodolní ulice, která takto rozšiřuje svůj sortiment a alespoň jednou za měsíční cyklus přivítá do svých prostor i pravověrné pivaře. V onen večer byla na čepu tmavá švestková dvanáctka. Pochopitelně že mladá, evidentně nepivní obsluha neznala původ onoho moku, avšak já jsem jej odhadl na oblast štrambersko – kozlovickou. Někdo může třeba prskat, avšak já se přiznám, že ze dva tři půllitry na chuť mi přijdou docela k duhu.
Se svým pivním souputníkem jsem se rozloučil asi o půl osmé večer a v blízkosti domova jsem polkl ještě dvě hanušovické jedenáctky, abych různorodé gurmánské dobrodružství náležitě neutralizoval. Podvečer sv. Martina se tento rok skutečně vydařil. Jen mi chyběl na cestě nějaký neodbytný somrák, kterého bych mohl na počest svého slavného kanonizovaného jmenovce obdarovat drobnější finanční částkou.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 22.12.2011 10:00 Komentovat
Re: Re: hanušovice marianum22.12.2011 10:00
díky za informaci a dobrou zprávu. ještě před rokem tady v mariankach prakticky nebylo kde...
Ochucené v Hobitu Martin Jarošek21.12.2011 09:05
V Hobitu teď mají skvělé tmavé 14°ochucené ořechem a chilli papričkami. Doporučuji.
Re: hanušovice Martin Jarošek21.12.2011 07:54
Nejčerstvěji mají Holbu 11°za 20 Kč (slušnou) hned vedle Fifejd 1 u velkého kostela v Mar....
Re: Re: Re: Vyplňte prosím nadpis komentáře vojtech19.12.2011 14:34
visen to je
hanušovice marianum19.12.2011 12:28
jestli jste ještě furt z fifek - kde se tu dají popít hanušovice? dík
Re: Re: Vyplňte prosím nadpis komentáře Martin Jarošek17.12.2011 08:54
Kriek je vlámsky "třešeň" a i u nás se stále lidově říká "třešňové pivo" vedle piva...
Re: Vyplňte prosím nadpis komentáře Lukáš "Elf" Provazník15.12.2011 00:22
Tohle mě také zaujalo. Zrovna dnes jsem mimo jiné porovnával Timmermans Kriek Retro a...
Vyplňte prosím nadpis komentáře kolemjdoucí14.12.2011 08:57
Kriek je "příbuzný produkt" ležáku se sirupem?
Vyhledávání