úvod
homepage

Za budějckým pivem od Malše vytisknout článek

Přidáno: 5. listopadu 2011  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6221x

V Českých Budějovicích kromě Budvaru funguje i druhý pivovar. Vlastně první. V posledních letech je ale poněkud v ústraní. Podívejme se tedy trochu blíž na jeho budějovické výčepy, v rámci poznávání výčepů si také prosvištíme jeho sortiment.

 

O Budějovickém měšťanském pivovaru (BMP) nebývá moc často slyšet. Snad jen když je řeč o tom, jak se s Budvarem přeměřují, kdo má většího Budweisera… Letos v létě pivovar koupila společnost JD Beer Invest. Zpráva o změně vlastníka mi důrazněji připomněla existenci BMP a přivedla mě tak k myšlence po delší době vyrazit a porozhlédnout se, jak to vypadá s nabídkou točeného Samsona a B.B. v jejich rodném městě.

Proč po delší době? Přiznávám hned na začátek, že mi piva z BMP už pěkných pár let moc nechutnají, takže jsem neměl potřebu je vyhledávat. Vynasnažím se však tentokrát pokud možno potlačit své subjektivní vnímání piva z BMP, abych vám mohl dát několik tipů, kam v Budějovicích zajít na točeného Samsona či „BéBéčko“.

Těch tipů zas tak moc nebude, přesně řečeno budou tři. Zatímco sehnat lahvového Samsona není problém (dokonce i v sousedním Rakousku na něj narazíte snad v každém supermarketu!), potkat jeho vývěsní štít na českobudějovické hospodě už je o poznání těžší. Zapomeňte na hodinové odskočení si třeba při přestupu mezi vlaky – na Samsona musíte v Budějovicích cestovat spíš na okraj. A smiřte se s kuřáckým prostředím.

 

U Nezmara – desítka, třináctka a ovar

 

Hostinec U Nezmara.
Hostinec U Nezmara.

 

Začneme ve čtvrti Čtyři Dvory. Ve Studentské ulici, nedaleko kolejí Jihočeské univerzity, sídlí výčep U Nezmara. Hospoda je to dobře vedená, pan majitel se svou manželkou jsou lidé na svém místě. Díky poloze nedaleko studentských kolejí jsem i já kdysi býval občasným hostem této spíš menší hospůdky. Příjemná bývala (a stále jsou) zejména posezení na dvorku. Pokud se nám všude jinde zdál Samson nějaký divný, mívali jsme jistotu, že U Nezmara bude v pořádku - Nezmar se zkrátka dokázal o pivo postarat a dostat z něj maximum. Velmi rádi jsme tam občas zašli na ovar nebo výborný guláš.

Dnes je U Nezmara na čepu „desítka“ Samson za 18 korun a ležák B.B. za 25. Ovar i guláš jsou v nabídce stejně jako před lety, obsluha je pořád stejně dobrá, ošetření piva rovněž. Chvályhodné je každoúterní čepování nefiltrovaného 13% piva. Ptáte se, co je to za pivo? Je veřejným tajemstvím, že v BMP svá piva ředí z 13% kmenové várky. Toto 13% neředěné a nefiltrované pivo se dodává do vybraných hospod. Takže k Nezmarovi nejlépe v úterý. Pozor, sobota a neděle jsou zavírací dny.

Cestou do Havlíčkovy kolonie míjíme kulturní dům Slavie. Není to tak dávno, co se tam Samson točil. Od Samsona zbyl jen vývěsní štít, budocnost samotného KD Slavie je zatím nejasná.
Cestou do Havlíčkovy kolonie míjíme kulturní dům Slavie. Není to tak dávno, co se tam Samson točil. Od Samsona zbyl jen vývěsní štít, budocnost samotného KD Slavie je zatím nejasná.

 

 

 

Havlíček – velká hospoda s desítkou a jedenáctkou

 

V Havlíčkově kolonii, na rohu ulic Čechovy a Roháče z Dubé, najdete významný Samsonův výčep, restauraci Havlíček. Havlíček je větší klasická hospoda s různorodou společností a zdá se, že se slušnou výtočí. Chcete-li Samsona pít online, je vám k dispozici wi-fi připojení zdarma. Podává se světlý výčepní Samson (i zde inzerovaný jako 10°, ale iluze bych si o tom nedělal…) za 18 korun a světlé 11% B.B. za dvacku. Co že je vlastně to B.B.? Zkratka z názvu Budweiser Bürgerbräu, který je spíš upozaděný. Příliš totiž připomíná Budweiser…

 

Hospoda Havlíček v Havlíčkově kolonii.
Hospoda Havlíček v Havlíčkově kolonii.

Při ochutnávce u Havlíčka mi dochází, že bych měl BMP pochválit za zdařile provedené pivní sklo různých tvarů. Tak tedy - sklo máte pěkné!

 

B.B. sklo.
B.B. sklo.

 

 

Hostinec Na Spojce – nejširší sortiment

Cesta Na Spojku vede kolem pivovaru.

 

Pivovar Samson v podzimním podvečeru.
Pivovar Samson v podzimním podvečeru.

Přejíždíme do Rožnova, čtvrti na lineckém předměstí. Přímo u zastávky MHD (Jana Buděšínského) se nachází hostinec Na Spojce. Tradiční výčep budějovického piva od Malše. „Sem chodíval na Samsona už můj děda“, zasnil se můj spoluputovník po výčepech. Mám-li posuzovat podle svého mírně vyšinutého vkusu, jedná se o skrznaskrz sympatickou knajpu. Tak trochu relikt minulosti. Čepují se piva od „desítky“ po kmenového Samsona „bez vody“. Toto nefiltrované pivo je zde na čepu stabilně. Navíc stejně jako v Havlíčkovi je zde k dostání lahvové Dianello se sníženým obsahem cukru. Pípa je v permanenci, obsluha milá a sympatická.

 

Hostinec Na Spojce leží na stejné ulici jako pivovar,který jej svým pivem zásobuje už léta.
Hostinec Na Spojce leží na stejné ulici jako pivovar,který jej svým pivem zásobuje už léta.

Tím ovšem můj výčet Samsonových výčepů končí. Znalec budějovických hospod se Samsonem mi jej ještě doplnil o Country club na Novohradské, Amon na Dobrovodské, Media bar na náměstí a restauraci Na Číně. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že je to docela bída.

 

Jak hodnotím svou pozdně zářijovou vycházku za Samsonem? Ověřil jsem si, že mi Samson i B.B. stále nechutná. Vlastně máloco mi chutná míň. Na druhou stranu, viděl jsem dost lidí, kteří to pili s chutí. Takže si Samson dokáže své zákazníky najít. Jen mě zaráží, jak je v městě původu čepovaná verze tohoto piva téměř neviditelná. Udělá s tím nový vlastník něco?

Vzpomínka na dobu, kdy mi Samson ještě chutnal.
Vzpomínka na dobu, kdy mi Samson ještě chutnal.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 13.01.2012 12:46 Komentovat
Re: Moc pěkný článek milan welser13.01.2012 12:46
Nejsem si jistý, že v roce 1984 Samson vyráběl 11°....
Re: Nový majitel Honza Kočka13.01.2012 12:41
Ano, doma zustane pivovar, znamka jde do zahranici. zatim me to nechava v klidu. Domaci i...
Nový majitel Filip12.01.2012 10:20
Anheuser-Busch koupil Budějovický měšťanský pivovar! Tím se dostala k ochranné známce...
Re: Nový Samson...? Tomáš Nálevka11.12.2011 21:52
Když vidím slovní spojení "nové lahve", rád bych něco podotknul, ale nějak nemůžu...
Re: Nový Samson...? Jiří Kaňa08.11.2011 12:03
To jejich nové logo je už občas v Budějovicích k vidění na služebních autech. Mně...
Nový Samson...? Martin08.11.2011 11:47
Už sem mluvil s novým OZ. Mají zřejmé velké plány a cíle. Vrací se ke starému logu...
Re: Re: B.B. 11% ? Alan07.11.2011 15:54
Dekuji za dovysvetleni. Nicmene na tom, ze v soucasnosti podle oficialnich stranek zadny sudovy...
Re: B.B. 11% ? Vašek07.11.2011 14:10
Musím tě opravit ,"B.B. 11%" U Havlíčka není fake ! "Samson 1795 Jedenactka" je nový...
Vyhledávání