úvod
homepage

Pivo ve světové kuchyni I. - ( masité pokrmy ) vytisknout článek

Přidáno: 4. září 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,12 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 5792x

Dnes se s námi vypravte za hranice naší země. Podíváme se společně do kuchyně např. belgických a francouzských kuchařek, ale také do studeného Švédska. Dozvíte se i některé originální názvy cizích jídel.

BELGIE:

HOVĚZÍ PLÁTKY S ČERNÝM PIVEM ( CARBONNADE FLAMANDE )

Ingredience:
4 hovězí plátky, sůl, pepř, lžíce sádla, 2 cibule, lžička másla a hladké mouky, 2 dl černého 11° piva, lžička octa a cukru, 2 bobkové listy, tymián

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na sádle opečeme. Maso poté vyjmeme, výpek zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme pivem a trochou vody a povaříme. Maso vrátíme zpět, přidáme ocet, cukr, bobkový list, tymián a dusíme doměkka. Maso odložíme stranou, šťávu dochutíme, procedíme a vrátíme maso. Cibuli pokrájenou na vlákna usmažíme na másle dozlatova a rozložíme ji na porce masa na talířích.

TELECÍ STEAK NA ŽAMPIÓNECH A PIVU ( VEAU STEAK `A LA BIERE )

Ingredience:
4 telecí steaky, sůl, 2 lžíce oleje, 100 g žampiónů (mohou být i sterilované), 1 lžička másla sklenka (asi 1,5 dl) černého piva

Jednotlivé steaky mírně naklepeme, osolíme, nasekáme okraje a na oleji rychle opečeme po obou stranách. Maso vyjmeme, přidáme máslo, mouku, osmahneme a přidáme pokrájené žampióny. Zalijeme pivem, krátce povaříme, dochutíme a směsí i se šťávou přeléváme přes porce.

FRANCIE:

KOBLIHY Z TRESKY

Ingredience:
400 g tresky nebo jiné mořské ryby (bez kostí), 200 g mouky, sůl, 2 vejce, 1 šálek piva, 0,25 l oleje, 2 petržele, 2 citróny.

Rozmraženou tresku vaříme asi 2 minuty. Pak ji vyjmeme z vody, vymačkáme, osušíme utěrkou a rozporcujeme. Mezitím připravíme těstíčko na smažení: dobře promísíme mouku s vejci a pokud bude ještě tuhé, přilijeme pivo (tak aby vznikl řidší krém). Pak dobře rozpálíme pánev s olejem. Kousky ryby namáčíme v těstě a klademe na pánev. Smažíme je 3 minuty dozlatova. Poté vyjmeme, dáme osušit na savý papír, přisolíme a položíme na teplou mísu. Ozdobíme kolečky citrónu a kolečky kořenové petržele předem osmaženými ve vřelém oleji.

ŠVÉDSKO

NÁMOŘNICKÝ BIFTEK ( Sjömansbif )

Ingredience:
40 dkg hovězího masa, 1 kg bramborů, sůl, pepř, 1 1/2 lžíce sádla, 1 cibule, 1/3 l slabého černého piva.

Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okořeníme a opečeme na pánvi na horkém tuku. Cibuli nakrájíme a osmažíme. Pekáček vymažeme a poklademe brambory pokrájenými na kolečka. Maso, cibuli a brambory klademe vrstvovitě tak, aby nahoře byly brambory, zalijeme pivem a pečeme v troubě přikryté pokličkou, až je maso měkké.

VEPŘOVÉ KOLENO NA BAVORSKÝ ZPŮSOB

Ingredience:
600 g odkostěného vepřového kolena, 3 dl granátového (nebo tmavého) piva, 100 g karotky, 100 g cibule, 100 g celeru, celý pepř, bobkový list, sůl. Maso rozdělíme na 4 díly a protkneme je proužky karotky, celeru, cibule. Poté dáme maso do mísy, osolíme, okořeníme a zalijeme pivem a necháme do druhého dne marinovat. Pak dáme maso do pekáčku a zvolna pečeme. Občas podlijeme a přelijeme zbytkem piva. Ke kolenu podáváme různě upravené luštěniny a pikantní zeleninu, nebo chlupaté knedlíky se zelím.

KRKOVIČKA NA DURYŇSKÝ ZPŮSOB

Ingredience:
5 plátků vykostěné vepřové krkovičky, sůl, pepř, 75 g sádla nebo oleje, 50 g hořčice, 50 g másla, 150 g cibule, 1 dl piva, pažitka, petrželka.

Plátky z krkovičky po okrajích několikrát nařízneme, zlehka naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme směsí připravené z malého množství sádla a hořčice. Takto připravené maso necháme přes noc odležet. Poté plátky zprudka opečeme, přidáme máslo, na nudličky nakrájenou cibuli a zpěníme. Nakonec přilijeme pivo.
Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání