úvod
homepage

Pivní aktuality: Bernard je KlasA vytisknout článek

Přidáno: 2. září 2003  •  Autor: Marek Kodeda
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 4 počet zobrazení Zobrazeno: 4276x

Dnes vám opět přinášíme přehled nejaktuálnějších událostí s pivní pěnou domácího trhu za období 26. až 31. srpna.


Bernard získal od Ministerstva zemědělství národní značku kvality KlasA.
Značku kvality KlasA obdržel Sváteční ležák Bernard s přísadou jemných kulturních kvasnic v nové s lahvi patentním uzávěrem, když splnil velmi přísná kritéria hodnocení Ministerstva zemědělství. Ocenění převzal z rukou předsedy vlády Vladimíra Špidly a ministra zemědělství Ing. Jaroslav a Palase spolumajitel pivovaru Ing. Josef Vávra. Ministerstvo zemědělství udělilo národní značku kvality pro české potraviny a zemědělské produkty KlasA Rodinnému pivovaru Bernard při slavnostním zahájení 30. ročníku národního agrosalonu Země živitelka, který se koná ve dnech 28.8. - 3.9.2003 v Českých Budějovicích. Ocenění získalo celkem 34 českých firem. "Národní značku kvality uděluje ministr zemědělství na dobu tří let a výrobek musí být vyroben z českých zemědělských produktů" doplňuje Ing. Josef Vávra, spolumajitel pivovaru Bernard.

V Českých Budějovicích byl otevřen další Budvar Bar
Pivovar Budějovický Budvar otevřel 28.srpna v Českých Budějovicích v pořadí již šestý Budvar Bar. Nachází se v místě bývalé plzeňské Švejkovy restaurace v multifunkčním objektu v Krajinské ulici. Pivovar se podílel i na rekonstrukci budovy a uzavřel smlouvu s provozovatelem objektu na deset let. Nové reprezentativní restaurační zařízení, nabízející celý sortiment z produkce pivovaru, se nachází nedaleko od známé pivnice Masné krámy, kterou chce také Budvar opravit, ale jež zatím zůstává zavřená. Pivovar koupil podíl od města a připravoval rekonstrukci, ale prodej napadl jeden z dalších spoluvlastníků a oprava tak vůbec nezačala. Kromě dvou budějovických Budvar Barů se tyto podniky nacházejí v Praze, Plzni, Hradci Králové a Bratislavě. Pivovar síť značkových zařízení buduje od roku 1998.

Kvalita čepovaného piva v horkých dnech kolísala
Letošní velmi horké a suché léto nepříznivě působilo také na kvalitu čepovaného piva. Ačkoliv pivovary dělaly prakticky co mohly, aby nenechaly žíznivá hrdla pijáků bez svého moku, problematické bylo ošetření a skladování piva v restauračních zařízeních. Teplota piva ve špatně skladovaných sudech se blížila teplotě vzduch. Pivo následně muselo být bleskově ochlazeno, aby se dalo vůbec čepovat. Důsledek tohoto procesu je tzv. stržení piva. Chmelovému moku padá rychle pěna a nemá své charakteristické hodnoty. Podle odborníků by se pivo mělo skladovat při teplotě maximálně 14 stupňů Celsia. Takové podmínky však žádná norma neurčuje a na jejich dodržování také nikdo nedohlíží. Za starých časů měl každý hospodský ve sklepě zásoby ledu a udržoval pivo během roku na konstantní teplotě. Dnes se pivo čepuje mnohdy i v místech, jež nemá vhodné podmínky. Nemluvě u různých akcích pod širým nebem. Kvalita piva tím trpí. Konkurenční boj pivovarů však nutí prodávat. Aby mělo pivo správný říz, mělo by mít teplotu tak kolem sedmi stupňů Celsia. Například v Dánsku je však za optimální teplotu považováno zhruba pět stupňů, ve Spojených státech pouhé dva stupně. <

Soutěž o krále výčepních se uskuteční i příští rok
Výčepní z celé České republiky budou od ledna do března roku 2004 bojovat o titul krále výčepních - Pivex 2004. Tato soutěž se uskuteční již poosmé. V lednu 2004 proběhnou v sedmi městech regionální kola, v únoru v Brně a Plzni dvě kola oblastní a finále soutěže bude 1. března v Brně. Pokud chce výčepní v klání uspět, musí v každé části soutěže podle daných kritérií načepovat svá soutěžní piva do "třetinky" a "půllitru" ve stanoveném limitu. Následně bude rozhodčími změřena správná míra a výška pěny, body za celkový dojem pak udělí odborná porota. Generálním garantem klání je Český svaz pivovarů a sladoven.

Litoměřický pivovar zemřel
Minulý týden projednalo zastupitelstvo města Litoměřic informaci o nabídce k odkoupení objektu bývalého Korunního pivovaru. Předloženy byly dvě nabídky. Zaprvé odkoupit jednotlivé objekty a nebo koupit celou akciovou společnost. V prvém případě by nákup samostatných objektů stál zhruba 55 milionů korun. Pokud by se kupoval celý pivovar, byla by cenová nabídka o polovinu nižší. Město Litoměřice má zájem o objekt bývalé lahvárny a o navazující pozemky za hradbami. Záměrem získání těchto prostor je jejich úprava a zpřístupnění občanům včetně hvězdárny, která je historickou památkou. Z tohoto důvodu zastupitelstvo města rozhodlo, aby příslušné orgány města jednaly o této nabídce. O konečném řešení se bude rozhodovat na některém dalším zastupitelstvu. V srpnu 2003 byl soubor nemovitostí bez technologického zařízení k výrobě piva. Dvůr pivovaru již vyklizen, spojovací potrubí mezi sklepy a varnou zlikvidováno, varna prázdná. Vše bylo důkladně rozřezáno a odvezeno do šrotu. Ležácké tanky a nádoby ve spilce dopadly stejně - rozřezány na kusy a odvezeny do sběru, pivovar definitivně zemřel.

Hlídka VB pivovaru Zubr objížděla hospody
Děs a hrůzu naháněl na první pohled žlutobílý favorit s majákem a nápisy VB, který v srpnu brázdil města a vesnice v Olomouckém kraji. Nešlo však o návrat starých esenbáků, ale o hlídku Výčepní bezpečnosti pivovaru Zubr, která dohlížela na dodržování pitného režimu občanů. Členové hlídky kontrolovali účtenky - zda se hosté v restauracích „neflákají“ a pořádně konzumují. Pivaři s největším počtem vypitých půllitrů byli odměněni.

Malé pivovary vytvořily novou evropskou organizaci
Na počátku letošního srpna založily v Berlíně svazy malých pivovarů z Německa, Polska, Švýcarska a České republiky společné sdružení. Členem se stalo více než 1800 pivovarů s cílem podpory svých zájmů. Prezidentem nové evropské organizace byl zvolen Jiří Fusek. O vstup do sdružení projevily už zájem i malé pivovary z Rakouska. Chystá se jednání se zástupci malých výrobců piva z Francie, Velké Británie, zemí Beneluxu, Švédska, Norska, Bulharska a Chorvatska. Sdružení plánuje také otevřít zastoupení v Bruselu a přímo dozírat na rovnocenné postavení malého a středního podnikání v oboru. Snahou malých firem je zachovat především kulturu pití piva a výrobu speciálů, které jsou pro velké podniky ekonomicky málo zajímavé. Sdružení chce také propagovat pivní turistické cesty a tím i zaměstnanost v jednotlivých regionech. Svaz malých nezávislých pivovarů v Česku sdružuje 24 výrobců.

Výstava o pivu v Kutné Hoře
Fandové českého piva současného i minulého by si neměli nechat ujít výstavu „Skvěle, věru, pivo chutná, které vaří Hora Kutná ! Pořádá ji u příležitosti 430. výročí založení pivovaru v tvrzi Lorec prostorách Kamenného domu České muzeum stříbra v Kutné Hoře. V expozici se seznámíte s historii výroby piva v českých zemích, prohlédnete si sladovnické nářadí, suroviny nezbytné k vaření zlatavého moku, staré korbele a především výčepní kout s hostinským. Přečtete si receptury pro domácí výrobu piva, pro jeho uchování, seznámíte se s historickými událostmi v kutnohorských šencích. Výstava je otevřena denně mimo pondělí. V srpnu od 10,00 do 18,00, v září od 9,00 do 18,00, v říjnu od 9,00 do 17,00 a v listopadu od 10,00 do 16,00 hod. Vstupné je 10 Kč (popř. 5 Kč).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání