úvod
homepage

Dobře utajený kyperský minipivovar vytisknout článek

Přidáno: 7. srpna 2011  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4598x

Kypr je nejen domovem legendární bohyně Afrodité, oblíbenou prázdninovou destinací a stále nevyřešeným diplomatickým problémem. Je také místem, kde se vaří pivo, přestože někdy je před zvědavými jazýčky důkladně ukryto.

Z hlediska pivního Kypr na první pohled nenabízí zrovna velké hody. V zemi proslulé spíš vynikajícím vínem, které se tu pěstuje už od starověku a přineslo místním vinařům jak četné vavříny, tak i nežádoucí zájem mnoha dobyvatelů, fungují všeho všudy dva průmyslové pivovary. Na jednu stranu je to vlastně štěstí, protože některé věci na relativně malé ploše ostrova nenajdete zkrátka vůbec. Na druhou stranu, na Kypru určitě je po pivu žízeň. Teplé podnebí po osvěžení přímo volá a klientela je také zajištěna. Ostrovní republika je oblíbeným cílem nejen tisíců žíznivých turistů, ale také mnoha bohatých rentiérů z Anglie, Německa a dalších zemí, kde je pivo na žebříčku popularity minimálně stejně vysoko, jako víno. Takže dva pivovary jsou vlastně spíš málo, než dost.

Starším z dvojice je limassolský KEO, který začal vařit stejnojmenný světlý ležák v roce 1951 a srdce našince může potěšit, že to bylo za asistence českých odborníků. Dlouhá léta byl pivovarem jediné značky, takže jeho žlutá etiketa a pivo byly pro mnoho obyvatel i návštěvníků Kypru synonyma. To se změnilo až v roce 2003, kdy skromné portfolio zdvojnásobil jeho druhý člen, taktéž světlý Five Beer. Těžko říct, jak se mu daří, protože já na něj za celý svůj pobyt nikde na Kypru nenarazil, a to jsem se snažil! Jinak je ovšem KEO moderní a prosperující společnost, varna limassolského pivovaru produkuje 30 000 hl piva měsíčně a firma navíc distribuuje piva značek Heineken, Amstel, Murphy´s a Erdinger. Kromě piva se věnují v KEO také vínu. Podnikové vinařství sídlí rovněž v Limassolu, ale firmě patří i tři další vinařské závody v pohoří Troodos. Jak limassolské vinařství, tak i pivovar jsou otevřeny exkurzím, takže kdo má chuť a předem se objedná, může nahlédnout do výroby obou populárních nápojů.

Druhý kyperský pivovar provozuje nedaleko Nikósie společnost Photos Photiades Breweries a přestože má víc než poloviční podíl na domácím trhu, člověk si často ani neuvědomí, že pivo, které mu servírují, je skutečně kyperské. Jedná se totiž převážně o licenčně vyráběný Carlsberg! Dánský pivovarský gigant ovšem pivovar nevlastní, jde o skutečnou „frančízu“, která započala už v roce 1967 vůbec první smlouvou o licenční výrobě na světě. Jak známo, nezůstalo jen u této, takže Carlsberg i se svým otravně drzým heslem“Probably the best beer in the world“ se dnes vyrábí všude možně, pochybné prvenství ovšem zůstává na Kypru. Pivovar Photos Photiades si u mě tuhle politováníhodnou lapálii vyžehlil dvěma plusy. Prvním z nich je Kyperské přírodovědecké muzeum, které na vlastní náklady zřídil a provozuje v areálu svého podniku, což mě jako biologa pochopitelně těší. Tím druhým je pak pivo Leon. Tradiční kyperskou domácí značku, která byla poprvé uvařena už roku 1937 a naposledy v roce 1962, zařadil zpátky do výrobního programu v roce 2003 a od té doby utěšeně získává na popularitě. Jednak tleskám obnovení tradiční domácí značky, druhak mi z kyperských piv Leon chutnal zdaleka nejlépe, možná i proto, že je skutečně vařen jen z chmele, vody a sladu, což se o „zřejmě nejlepším pivu na světě“ Carlsbergu určitě říct nedá. Podobně jako KEO, i Photos Photiades Breweries nabízí exkurze (doporučuji spojit s návštěvou muzea), i když do Latsie, kde pivovar stojí, není z centra Nikósie zrovna jednoduché spojení.

Draught - výčep
Draught - výčep

A co ten utajený minipivovar z titulku? Vlastně až tolik utajený není, nachází se dokonce na velmi prominentní adrese. Hlavní turistickou atrakcí Limassolu je jeho středověký hrad. I když neupoutá svou rozsáhlostí, vlastně je to docela skromná stavba uprostřed parčíku kousek od starého přístavu, jeho dějinný význam je nepopiratelný. Právě tady si totiž legendární anglický král Richard Lví srdce vzal za ženu princeznu Berengarii a korunoval ji na anglickou královnu – byla to první korunovace anglické panovnice mimo Britské ostrovy! A právě naproti tomuto historickému místu se nachází Draught Microbrewery, jediný restaurační pivovar na celém Kypru.

Přízemní cihlová budova ukrývá překrásný bar a restauraci v americkém stylu s dlouhým barovým pultem, měkkými sedačkami a spoustou starých pivních plakátů na stěnách. Ve stínech zadní části restaurace se navíc rýsují nerezové kvasné nádoby, neklamná známka pivovarské aktivity. S radostí jsem si proto našel příjemné místečko a ochotnému číšníkovi vyjádřil svou touhu dát si pivo. A tady nastal zádrhel. Mladík úslužně začal vyjmenovávat jednotlivé položky pivního menu: Stella Artois, Carlsberg, Beck´s, Hoegaarden, … A domácí pivo? Kde nic, tu nic. Zakolísal jsem, ale když skončil litanii vesměs zcela fádních nadnárodních značek, na pivo místní produkce jsem se přece jen přeptal. A vida, bylo by také. Jen nebyla potřeba ho hostovi nabízet. Což platí bohužel o celém podniku. Nikde žádný letáček, poutač, pivní tácek, dokonce ani v tištěném menu domácí pivo uvedeno není. Číšník mi také nebyl schopen sdělit nic jiného, než že pivo je světlé, že vaří i jiná piva, ale momentálně se netočí. Donesl mi nicméně po chvilce vcelku chutné, i když v podstatě velmi nezajímavé a fádní pivo v půllitru bez loga – jediného zástupce kyperské minipivovarské produkce, který byl v ten večer na celém ostrově k mání! Nevěřícně jsem kroutil hlavou a nemohl pochopit, proč je tato rarita v tak dokonalém utajení.

Nerozumím tomu dodnes, i když jsem si po návratu z Kypru na internetu ověřil, že v Draught Microbrewery vaří průběžně čtyři různé druhy piva: Lager, Pilsner, Wheat a Buster Ale. To mi prozradila databáze piv Ratebeer, nikoliv oficiální stránky pivovárku, ty mají kolonku Beer bohužel prázdnou. Také nechápu, proč tak striktně dodržují pravidlo, že na čepu je vždy jen jedno pivo z domácí produkce. A už vůbec mi není jasné, proč krásná restaurace s jistě nákladným varným zařízením tak zbytečně mrhá svým velkým potenciálem. Spřádám v duchu plány na důchod, momentálně vzdálený v mlhách nejistých důchodových reforem. Až budu bohatý penzista, odstěhuji se do Limassolu a celou tuhle nepovedenou záležitost dám do pořádku :-)

Draught - interiér
Draught - interiér

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 07.08.2011 19:59 Komentovat
2050? Luděk07.08.2011 19:59
Až budeš starej penzista a rentiér se spoustou volnýho času, můžeš to dát dohromady s...
Vyhledávání