úvod
homepage

Koníčkova pětiletka vytisknout článek

Přidáno: 1. července 2011  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4146x

Je to neuvěřitelné, ale je to již více než pět let, kdy mladý nadějný sládek Mojmír opustil lukrativní místo v chemičce Radegast a dezertoval do rodinného podniku v rodných Vojkovicích.

Pivovárek spolu s přilehlou restaurací byl od té doby zveleben, výroba vlastního piva rozšířena a s produkty provozovny U Koníčka se můžeme dnes setkat v blízkém i vzdálenějším okolí. Den Koníčka se tak letos pořádal ve slavnostním duchu. Na rozdíl od několika předchozích ročníků si trochu zalaškovalo počasí, na počet návštěvníků a jejich žízeň to však pražádný vliv nemělo.

Stejně jako loni či předloni vedle vojkovických piv, mezi kterými vynikal sezónní medový speciál Čmelák, bylo možno ochutnat moky z několika dalších spřátelených svatostánků. Znalci i laici zajisté ocenili hluboce hořkou a výživnou 11°Excelent z Rýmařova, stejně jako její silnější třináctistupňovou polotmavou verzi. Nováčkem U Koníčka byl pivovárek z Rohova, který nabízel stejný sortiment piv jako výšezmíněný Rýmařov a nutno uznat, že další přírůstek na slezské minipivovarské scéně se ubírá cestou zaručené kvality.

Osvědčeným degustačním zážitkem byla pro mne opět konzumace Hukvaldského ležáku z Dolního Sklenova. Toto pivo má již od doby svého vzniku před cca 7 lety naprosto nezaměnitelnou charakteristickou chuť a je jedním z nejsvébytnějších ležáků v Moravskoslezském kraji. Někomu může jeho chuť připadat jalová a málo sofistikovaná, mne si však Hukvaldské, ať už se jedná o 12°nebo plnotučnou 14° vždy naprosto získá. Zajímavými výrobky se prezentoval i královéhradecký Antéňák, ať již to byla svrchně kvašená 13,5°nebo černý, nádherně komplexní a chuťově vybalancovaný stout Bard. Nový výrobek žambereckého Kance – pivo Bulík bylo snad vhodné k preventivnímu hašení primární žízně, neposkytovalo však žádný mimořádný chuťový zážitek.

Opět jsem zjistil, že mi v posledních letech v žambereckých pivech něco nesedí. Antéňák s sebou přivezl i bečku náchodské novinky s názvem Hron. V záplavě řemeslných kvasničáků však tento výrobek poněkud zapadl. Příjemným zpestřením byla i 16° Sekáč z dobřanského minipivovaru Modrá Hvězda. 30l keg přivezl nadšený západočeský pivař od Plzně vlakem (!). K pivu se podávala i chutná krmě a ceny nepřevyšovaly celostátní průměr – naopak byly nastavena na dosti lidovou úroveň (malé 15 Kč, velké 25 Kč).

V soutěži o nejrychlejší vyprázdnění tupláku na čas zvítězila překvapivě mladá žena Kateřina s neuvěřitelným časem 11,7 vteřiny!

Slavnosti Koníčka se vydařily stejně jako všechny druhy vojkovického piva. Tak tedy: Mnoho zdaru v další pětiletce!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání