úvod
homepage

Svatojánské červené pivo – fakta, mýty a dojmy vytisknout článek

Přidáno: 25. června 2011  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8478x

Zajímavý marketingový počin Heinekenu provázejí místy dost zběsilé legendy

 

Nabízení pivních speciálů k určitému datu je počin jednak chvályhodný z hlediska pivaře, jednak chytrý z hlediska marketingu. Pivovar se zviditelní něčím opravdu zajímavým, o čem novinářům stojí za to psát. Ale jak se o tom píše? No, někdy to bývá trochu bizarní čtení…

 

Stačí se podívat třeba na iDnes, co se o Svatojánském pivu dočteme. Pecka přichází hned na začátku: „…Jmenuje se Svatojánské a bude se točit jen na svátek Jana. Pivovarníci tvrdí, že to není jen z marketingových důvodů. Červené pivo má podle nich víc antioxidantů než červené víno a rychle se kazí.“

Nevěřím, že by tohle nějaký příčetný pivovarník opravdu vypustil z úst. Člověk snad ani nemusí mít vzdělání v oboru potravinářské chemie, aby čekal pravý opak. Tedy že větší množství antioxidantů pivo před zkažením naopak chrání.

 

Na webu www.svatojanskepivo.cz je popis přímo od autora piva, pana Hauskrechta: Speciální 13° pivo se sytě červenou barvou, plnou sametovou chutí, středně silným řízem a vyšší hořkostí podtrženou nenapodobitelnou příchutí bylinek. Unikátnost červeného piva spočívá v tom, že je pravděpodobně jako jediné na světě zbarveno čistě přírodními produkty bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Řekl bych, že ta zmiňovaná pravděpodobnost světové jedinečnosti bude ve skutečnosti vyjádřena zlomkem velmi nízké hodnoty. Ale tvrzení o použití přírodních produktů by mělo být pravdivé. Tedy žádné syntetické barvivo jako v případě velikonočního zeleného piva. Na víčku od sudu je psáno:

Pivo speciální ochucené.

Obsah alkoholu: 5,9% obj.

Složení: pitná voda, ječný slad, cukr, upravený chmel, chmelové produkty, byliny.

Baleno v ochranné atmosféře. Pasterizováno.

Takže pivo je pasterizované, což je další rána pseudoargumentu rychlé kazivosti. A konečně, minimální trvanlivost je do 1.9.2011. Takže Svatojánské pivo může docela dobře zafungovat i jako Svatoanenské či Svatobartolomějské. Krvavou barvou si lze připomenout i výročí vypuknutí druhé světové války.

Nakonec ty dojmy. Pivo mi chutnalo. Pan Hauskrecht si je na zmiňovaných stránkách chválí, z mého pohledu vcelku oprávněně, lze souhlasit i s jeho popisem piva. Dosáhl dostatečné originality při zachování dostatečné „pivnosti“. Tu červenou bych viděl na ibišek a ty antioxidanty taky. Jednou za rok je to milé zpestření, díky za ně.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 27.06.2011 20:40 Komentovat
Re: Smíšené pocity Jiří Kaňa27.06.2011 20:40
Máš pravdu. Mně zas přišlo ve srovnání s loňskem pitelnější letos. Nemyslím si,...
Smíšené pocity Roman Holoubek27.06.2011 18:04
Já mám z tohoto piva smíšené pocity. Na jednu stranu po prvních locích jsem byl vcelku...
super pivo jaro štofko26.06.2011 17:30
tak včera som si aj keď za trochu nevlúdneho počasia dal pivo Svatojánske a to nemalo...
Recenze Petr25.06.2011 22:07
Nám teda moc nezachutnalo...
Vyhledávání