úvod
homepage

Pivovar Černá Hora - zábavní centrum Sladovna vytisknout článek

Přidáno: 14. srpna 2003  •  Autor: Petr Vácha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,57 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 6267x

Při návštěvě Brna jsem byl upozorněn na zprovoznění pivovarské hospody přímo ve sladovně pivovaru Černá Hora. Představil jsem si sladovnická humna s klenutými stropy a špalíry sloupů a upravil svůj víkendový itinerář.

Pivovar a obec Černá Hora leží přibližně 20 km severně od Brna. První písemná zmínka o vaření piva tady padá do r. 1530 a - jak se praví v jídelním lístku - "v letech 1871 - 1873 byl hrabětem Augustem Friesem postaven nový pivovar na místě vedle starého pivovaru a hospody směrem k rybníku, kde dříve bývala zahrada a lávka. Starý pivovar byl tehdy upraven na sladovnu tak, že ze starého humna, hvozdu, varny, spilky a sklepa byla vytvořena humna a z hořejších míst sýpky."

Informace, kterou jsem dostal v Brně, bohužel nebyla přesná. Ve skutečnosti bylo stavebně upraveno nádvoří sladovny a budovy nově vystavěného zábavního centra jsou z větší části přilepeny k původním stavením sladovny (a tedy starého pivovaru). Poněkud obskurní název zábavní centrum v sobě skrývá vyjma hospody - alespoň formálně - bowlingovou a kulečníková hernu a fitness centrum. V době mojí návštěvy fungovala jenom hospoda a ostatní zařízení už buď nebo ještě neexistovaly.


Hospoda byla uvedena do provozu v dubnu letošního roku. Disponuje pěknou letní terasou uprostřed nádvoří a vlastními, kapacitně poněkud předimenzovanými restauračními prostory. Přesto - díky dřevěné trámové konstrukci pod střechou a dispozičnímu řešení - působí interiér vcelku příjemně a nabízí kompletní sortiment piv i limonád vyráběných v pivovaru. Když jsem se ovšem zeptal na nefiltrované pivo, odvětila servírka, že neví, co to je.


Jídelní lístek umožňuje výběr z obvyklých, ničím výjimečných minutek a z pivovarských specialit. Zvolili jsme všichni ze specialit a po jídle se shodli, že jsme sice zahnali hlad, ale zároveň že kuchař při jeho přípravě příliš invence nepobral.

Obsluha působila snaživě a amatérsky. Po pár minutách posezení jsme se stali jedinými hosty podniku a kolega se osmělil slušně požádat obsluhujícího, zda by neubral na hlasitosti podřadné hudby obtěžující nás z reproduktorů. Číšník patrně usoudil, že pánem v hospodě není host, ale on a neudělal nic.


Celkový dojem z pobytu jsem získal rozpačitý. Kdybych bydlel v Černé Hoře nebo v okolí, pochybuji, že bych se tu stal častým hostem. Rozhodně tu chyběla taková ta správná hospodská atmosféra, která by mě přiměla chodit sem s přáteli na jedno (a posedět i při druhém…). Cyklisti posedávající ve svých šprckovitých oblečcích v krásném letním dni na terase to ale mohou vidět jinak.

Zábavní centrum bylo postaveno za podpory Evropské Unie v rámci programu SAPHARD. Myslíte, že se vůbec může vyplatit postavit v městečku se 2000 obyvateli bowlingovou hernu a fitness centrum?

Točená piva:	
Kvasar 14° speciál světlý s medem	0,4 l   17 Kč
(vařený v licenci udělené pivovarem Sentice)
Ležák 12° světlá 			0,5 l   17 Kč
Granát 12° tmavá			0,5 l   17 Kč
Kern 10° polotmavá			0,5 l   15 Kč
Tas 10° světlá				0,5 l   15 Kč

Otvírací doba:  denně	10.00 - 22.00 hod.
		 Pá, So	10.00 - 23.00 hod.                            
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání