úvod
homepage

Kocour Quarterback vytisknout článek

Přidáno: 9. února 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7166x

Kocour z Vanďáku má hořká piva rád. A proto není divu, že jeho novinka je hořká, opravdu hořká. Víc než Samuraj, což byl dosavadní vrchol chmelového kocouřího snažení. Možná je to i dokonce nejhořčí ze všech českých piv.

Kdo ochutnal Quarterbacka ve Zlých časech v Nuslích v Praze, kam se zatoulaly předprodejní vzorky, určitě potvrdí, že se jedná o velmi hořké pivo. Vždyť také záměr byl udělat pivo, které překoná svojí hořkostí Samuraje, ale zároveň bude stále dobře pitelné.

Českému ležáku vysoká hořkost moc nesvědčí, tedy pokud uvažujeme o hořkosti na úrovni nového přírůstku do kocouří rodiny, proto bylo zvoleno pivo typu IPA. A protože nám chutnají americké verze těchto piv, rozhodnutí o směřování daného piva bylo velmi jednoduché.

Když ještě vezmeme v potaz fakt, že v současné době patří jižní Kalifornie k místům s nejvyšším výskytem extra hořkých piv, rozhodli jsme se požádat o pomoc našeho kamaráda z pivovaru Ballast Point ze San Diega. Yuseff Cherney, vrchní sládek tohoto pivovaru, držitel titulu vítěz Světového pivního poháru, Evropské pivní hvězdy (kategorie piv IPA) tato piva zná velmi dobře, vaří je nějakých dvacet let. Popili jsme vzorky různých amerických „craft breweries“, diskutovali o podobě Quarterbacka a pozvali Yusuffa do Česka. Pak už stačilo sehnat dostatečné množství chmele a těšit se na jeho příjezd.

Logo Quarterback
Logo Quarterback

Vše klaplo a v druhé půli listopadu se uvařila první várka piva, které by bylo nejen nejhořčím kocouřím pivem, ale dělalo si i ambice stanout na pomyslné bedně i v rámci českého pivovarnictví. V lednu se vzorky poslali do Prahy do Výzkumného ústavu a výsledek byl jasný – výsledek analýzy hořkosti ukázal cifru 70 jednotek. Podle všeho se tedy dílo zdařilo a Quarterback je v současné době na vrcholu hořkých piv uvařených v Česku.

Sice teoretická hořkost měla být přes sto jednotek, ale u piv vícestupňových (kocouří novinka je devatenáctka) a u piv s vysokou hořkostí (údajně u 55-60 IBU a více) je rozpustnost hořkých látek do mladiny během chmelovaru mnohem menší než u konvenčních piv.

Nicméně 70 IBU je pořád dost:), pivo nám chutná a podle prvních ohlasů by nám nemělo udělat ostudu. Pokud byste toto pivo chtěli ochutnat, máte několik možností, jak na to:

  • Kocouří Pivní masakr a Pivní Valentýn ve Varnsdorfuweb zde – první česká pivní přehlídka zaměřená na silná až nejsilnější piva (Masakr) a piva ochucená/ovocná (Valentýn) .- sobota 19.2 od 11 hodin. Vstupné činí 30Kč (vstupenka slouží zároveň jako lístek do tomboly)

  • pokud se někomu nechce cestovat, může příští středu 16.2. od 17:30 dorazit na Žižkov. Zde v nové malé pivotéce Pivní rozmanitost bude pivo Quarterback představen za přítomnosti autora receptury Yuseffa (bude přítomen i v sobotu ve Varnsdorfu). Pivotéku najdete na ulici Husitská 37.

  • a pokud by byl někdo z daleka a nemohl si zajet ani do Prahy, na přelom února a března se chystá další Pivní besídka, tentokrát zaměřená na silná/ovocná piva. Podrobnější informace budou včas uveřejněny.

A proč pojmenování Quarterback? Důvod je jednoduchý. Spojili jsme americký sport číslo jedna, americký fotbal s pivním stylem číslo jedna amerických „craft breweries“, piv IPA.

Snad vás nové pivo z Varnsdorfu osloví. Pokud ne, nevadí, Kocour si pro vás chystá na letošní rok pár dalších novinek:).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 27.08.2011 10:36 Komentovat
Re: Quarterback Petula27.08.2011 10:36
Naprosto souhlasím :-) Nejlepší pivo, které jsem měla možnost ochutnat. Mňam, MŇAUUU....
Zajímavé pivo, příšerná cena :-( Petra23.07.2011 20:47
Ochutnali jsme v Praze v Kulovém blesku, ale cena 75,- Kč (ktere jsme si při nepříliš...
Quarterback Robert08.03.2011 17:32
Výborný pivo a ještě lepší tým :-)
Re: Re: Zmena data setkani s Yuseffem Honza Kočka16.02.2011 19:35
ano, 17:30
Re: Zmena data setkani s Yuseffem Luděk15.02.2011 08:58
Ve stejný čas?
Zmena data setkani s Yuseffem Honza Kočka14.02.2011 20:03
Z organizacnich duvodu se setkani s Yuseffem presouva na cvrtek...omlouvam se zmenu.
Pěkná práce pinkano10.02.2011 07:52
Tak na toto pivo se nemůžu dočkat.. pokud ho nepošlete závozem do Brna třeba na Boženku...
Vyhledávání