úvod
homepage

11°- degustuji, degustuješ, degustujeme... vytisknout článek

Přidáno: 17. ledna 2011  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5601x

Kdo rád objevuje pivo i z pohledu degustačního, může se letos těšit na pořádný přísun všeho možného, co se nějakým způsobem degustací týká.

Myšlenka je v podstatě jednoduchá. Degustací jsme pro vás připravili za uplynulá léta více než dost – anonymní moderované podle stupňovitosti u českého typu piva, srovnávací u cizích pivních stylů, mix různých piv a novinek na trhu, pivní besídky s vánoční tématikou.

Hlavně u anonymních moderovaných degustací nebyla u výsledků o překvapení nouze. Zajímavá diskuze se strhla i u článků vycházejících na PI, které referovaly o První pivní extralize. Další diskuze se pak opakovaly vždy, když se někde objevily výsledky jakékoliv degustační soutěže. Zjednodušeně se dá říct, že většina z vás by dané pivo (většinou navíc od velkovýrobce) na první místo nikdy nedosadila, případně by soutěž uspořádala líp, minimálně jinak. Alespoň jste o tom přesvědčeni.

A protože loňské vánoční besídky formou putovní akce se osvědčily, budeme v tom pokračovat i letos. Už na přelomu února a března se můžete těšit na další sérii. Jiná piva, i nová místa, vše se včas dozvíte.

A když si spojíte výše uvedené – dosavadní degustace, zejména ty anonymní, k tomu další šňůry pivních besídek na rozličná témata během roku na různých místech, nemůže vás nenapadnout jednoduchá věc. Zrealizovat anonymní degustace formou soutěže pro veřejnost, která se bude konat v průběhu celého roku během našich besídek(ale i jiných akcí) na různých místech naší malé pivní kotliny, kdy se pokaždé bude hodnotit výseč dané pivní kategorie.

Co se tedy bude hodnotit? Pro zjednodušení, vzhledem k menšímu počtu vzorků, jsem chtěl vzít světlé speciály – 13°a 14°. Část z nich se ale vaří jen na svátky, což snižuje ještě více jejich počet a tudíž se na letošní rok byly vybrány světlé jedenáctky. Většina pivovarů se k nim vrací, nebo je rovnou vaří dlouhodobě, a to včetně minipivovarů. Letošní rok vynecháme svrchně kvašená piva., hodnocena budou jen piva českého typu.

Jak se budou piva hodnotit? Tak jak se hodnotila piva na našich akcích, tedy podle české stupnice 1 až 9, kdy hodnocení „za jedna“ znamená božské pivo, „za devět“ pak pivní mok nepitelný až život ohrožující.

Kdo bude jedenáctky hodnotit? Každý, kdo o to bude mít zájem. Stačí přijít na samostatnou degustaci, pivní besídku, na pivní festival, kde budeme mít možnost degustační soutěž provést. Zatím konkrétně jednáme s Českým pivním festivalem v Letňanech, který se koná opět v druhé půlce května. Další akce určitě přibudou.

Jak to celé bude vypadat v reálu? Jednoduše. Přijdete na předem ohlášenou akci, zapíšeme si vás, dostanete předepsaný počet vzorků, malý formulář, piva ohodnotíte a formulář odevzdáte. Druhý den si pak na webu budete moci přečíst, jaká piva a jak jste hodnotili. Až se nám nashromáždí určitý počet hodnocení všech značek zapsaných do soutěže, vyhlásíme částečné výsledky. Na konci listopadu pak vyhlásíme deset finalistů, kteří postoupí do finále, které proběhne během letošních vánočních besídek v průběhu prosince.

A pokud vás degustace zaujmou a chtěli byste se dozvědět více? Pak jste na „správné adrese“. Ve spolupráci s předním odborníkem Milošem Hrabákem, který mnoho let působil na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, kde zaučoval jak pivovarské odborníky, tak i veřejnost, pro vás připravujeme základní online kurz degustátora. Zakončit ho můžete lehkým testem, který když úspěšně absolvujete, obdržíte diplom. Pokud bude zájem, kurz může pokračovat nadstavbou. Budou i vypsány termíny na „sedící“ kurzy, kde se dozvíte vše podstatné do hloubky a hlavně si vše prakticky otestujete.

A pokud by toho bylo málo, můžete se letos těšit také na degustace rozličných pivních stylů. Vždyť naše pivovarnictví, alespoň to v provedení „mini“, se vrací do normálu a začíná nabízet piva mnoha pivních stylů. A podle dostupných informací bude líp a houšť.

Snad vás možnost poprvé ovlivnit výsledky degustační soutěže zaujme. Hned jak bude vše kompletně připraveno, objeví se zde další článek, online kurz degustátora a termíny akcí, kde si degustace budete moct vyzkoušet.

Dej Bůh štěstí.

PS: ještě mám na vás velkou prosbu. Díky ochotě a pomoci Luďka Gasseldorfera mám seznam světlých jedenáctek na trhu. Můžete si ho prosím projít a upozornit mě na případné chybějící piva? Děkuji za pomoc.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 34 komentářů, poslední komentář: 26.01.2011 14:23 Komentovat
Re: Re: PPE Jan Kočí26.01.2011 14:23
Protože jsou to krásní chlapi a taky si nějakou tu fotku zasloužej!
Re: Další 11 - Pilsner Urquell !!! Roman Holoubek25.01.2011 21:08
Karle V. vtipné, ale s křížkem po funuse. Prolistujte si prosím všechny komentáře pod...
Další 11 - Pilsner Urquell !!! Karel V.25.01.2011 14:51
Je kritériem EPM? Pak je Pilsner Urquell s tuším 11,74% jasným členem klubu
Re: PPE Jan Kocián23.01.2011 15:19
A proč si tam zvete "pornofotografa" z Nei Reportu???
PPE ladislav23.01.2011 14:51
Proč se Šuráň, Jakl, Trantina, Modrák, Hrkal, Stehlíček a Buriánek účastní Kabrnovy...
Re: Re: To JBS Chody - PI23.01.2011 13:18
jj, nemyslel jsem to vážně, nicméně děkuji za odpověď. P.S.: zapomenul jsem tam smajlíci...
Jedenáctka je lichá a dobrá Martin Jarošek23.01.2011 10:47
Jako aktivní degustátor piva od konce 70. let mám 11°rád. Pravda, nesmí to být šizená...
Re: To JBS Luděk22.01.2011 23:49
Vnímám Chodyho dotaz jako zřejmou a záměrnou nadsázku, protože se mnohdy na pivních...
Vyhledávání