úvod
homepage

Teprve na kole je žízeň krásná vytisknout článek

Přidáno: 11. srpna 2003  •  Autor: Kamil Arnošt
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,3 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 6333x

Pivo a sport - to rozhodně není spojení, nad nímž by se někdo pozastavoval. Kombinace rozumné kombinace piva a rekreačního sportování vede ke zdravému životnímu stylu, který je českému člověku nejpřirozenější.

Nejčastěji je nejpopulárnější český nápoj spojován zřejmě s nejpopulárnějším českým sportem - fotbalem. Během 90. let se v Česku objevila celá řada sportů a je přirozené, že i pro jejich příznivce je pivo tím nejoblíbenějším "iontovým nápojem".

Sportovní disciplinou, která se v Česku začala rozšiřovat až počátkem 90. let jsou horská kola. Nárůst popularity nové formy cyklistiky byl ovšem obrovský a MTB (mountain bike) dnes patří mezi nejrozšířenější sportovní aktivity vůbec. Není tedy divu, že pivo vstupuje i do sportovního života bikerů. Typický biker se s pivem setkává při různých příležitostech.


Pivo jako cíl

V některých případech se návštěva sympatické zahradní restaurace sama o sobě stává dostatečnou motivací pro absolvování dlouhého výletu na kole. Oblíbeným prostorem pražských bikerů pro pravidelné švihy (delší výjezdy na kole) jsou Brdy. Jedná se o protáhlý hřeben jižně od Prahy, který nabízí nenáročné rovinaté úseky i dlouhá stoupání, kdy se zadýchá i dobře trénovaný sportovec. Atraktivitu Brd ještě zvyšují sympatické zahrádky, z nichž nejzajímavější je "Zahradní osvěžovna Vlaška" na kraji Dobříše. Snad právě proto, že toto sezónní zařízení je provozováno sportovním klubem, cítí se zde sportovci různých disciplín jako doma. Dobře ošetřenou plzeňskou dvanáctku si návštěvník může vychutnat na kryté dřevěné terase s výhledem na kurty, přírodní kulečníkovou dráhu dětské hřiště či udírnu s šipkovým terčem. To vše na klidném pomezí zahrádkářské kolonie a hlubokých brdských lesů. A když návštěvník usoudí, že je na čase jet dál, může si vybrat z množství lesních a pěšin a značených cest, a ne svádět boj o místo na silnici mezi automobily. Tím spíš, že na Vlašce si málokdy dáte jen plánované jedno…

Pod záštitou pivovarů

Podobných zahrádek je v místech cyklistům zaslíbených samozřejmě mnohem víc. Závodně naladění bikeři se ale s pivem setkávají i jinde. Budvar MTB Cup, Starobrno Tour, Protivínský maraton, Chodovar Cup - to všechno jsou názvy několika nejznámějších cyklistických soutěží, které mohou existovat i díky podpoře některých pivovarů. Marketingoví manažeři těchto značek velmi dobře vědí, že tisíce cyklistů mají po závodě nejen slušnou žízeň, ale zároveň jsou to lidi ochotní investovat do svého vybavení a zdravého životního stylu. A potenciálně taky do dobrého pití.

Pivo jako ionťák

Pro mnohé ideální kombinací mezi maratony a výlety na kole s mapou je originální akce zvaná Bike Adventure. Třebaže hlavním sponzorem je zde minerálka Poděbradka, jezdí někteří účastníci i na pivo. V souladu s duchem tohoto "závodu, pro který bylo horské kolo stvořeno" je nejen objevování neznámé krajiny s mapou a ve dvojici s kamarádem, ale i občasné zastavení a rozmyšlení další cesty. Vychlazené a čerstvě načepované pivo nejen zpříjemní chvíli odpočinku, ale taky srovná žaludek přeslazený sportovními drinky a tyčinkami.

Stezka mezi hospodami

Nezávodní cestou spolupráce mezi cyklisty a pivovary se vydali na severní Moravě a ve Slezsku. Propojit mezi sebou hospody čepující Radegast není v kraji pod Radhoštěm vůbec těžké, a tak vznikly značené cyklotrasy Radegast Cyklo Track. Trasy jsou součástí českého systému značených cyklotras a vznikla ve spolupráci s Klubem českých turistů a Nadací Partnerství. Na první z nich, která vznikla před rokem, čeká cyklisty 53 km a 430 m převýšení mezi nejvyšším a nejnižším bodem trati. Naštěstí, zastavit se dá u kterékoli z 54 hospod na trase.

Pivní cejch

Zatímco příznivci pohanského boha Radegasta mají svůj symbol na každé odbočce značené cyklotrasy, nosí někteří bikeři symbol své "domovské" značky přímo na těle. Sací komando je skupina nadšenců z Příbrami a okolí, jejichž společnou láskou jsou horská kola a plzeňské pivo. Na kole je nemůžete přehlédnout. Jednak vám vzhledem k pravidelnému tréninku zřejmě ujedou a pak jejich dresy vynikají v davu cyklistů jak vychlazená plechovka Pilsner Urquell v regálu mezi limonádou.

Pivo a kolo k sobě tedy jednoznačně patří. Jenže na kole se jezdí také na silnici a tam už alkohol obsažený v pivu nemá co dělat. Podobně jako v jiných případech i tady záleží na zodpovědnosti každého jedince. Stejně jako si rozumný cyklista nesedne na kolo bez přilby, obvykle také ví, že lépe než na silnici se mu pojede po lesní cestě, že uprostřed výletu mu dobře poslouží i nealkoholické pivo a že tu hlavní fázi doplnění tekutin je stejně lepší nechat až po závodě.

Tak ať to sviští a na zdraví!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 11.08.2003 19:09 Komentovat
Pravda pravdoucí Vojtíšek11.08.2003 19:09
Pěkný článek :-)) Skvěle kontrastuje s "odbornými" bludy, které šíří RNDr. Renata...
Vyhledávání