úvod
homepage

Jihlavské pivní vánoce vytisknout článek

Přidáno: 20. prosince 2010  •  Autor: martin SPT
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3992x

Myšlenka uskutečnit Vánoční pivní besídku jako putovní akci je svým způsobem převratná. Přinést alespoň část pivní kultury i do menších měst a přiblížit pestrý a zajímavý svět piva
široké veřejnosti. Lidem, které by jinak asi nenapadlo jet na tuto piv

Když mne Honza Kočka někdy na podzim s touto myšlenkou oslovil, byl jsem okamžitě pro. Jako prostor vhodný pro tuto akci se nabízela restaurace Kuželna vhodná svou kapacitou, ale zejména proto, že pro kulturu piva podniká mnohé a jihlavským příznivcům piva již přiblížila nemálo pivních specialit. Čím více se blížil den pivního svátku, má nervozita narůstala. Přijde dostatek lidí? Jaká piva budou v nabídce? Bude mít akce úspěch?

Přemýšlím, co vše je třeba zajistit. Výběr pivních speciálů je zcela v režii Honzy Kočky, konzultujeme pouze pár detailů kolem točených piv, počtu výčepů a zázemí akce.

Opravdový frmol začíná 7.12. v den VPB. Meteorologové hlásí klouzačku, na Vysočině poprchává, ve Varnsdorfu sněží. Přichází první problém – ze hry vypadává nákladní auto, náklad piv se překládá do dvou osobáků s přívěsem. V průběhu dopoledne řešíme chybějící výčepy a naražeče, které laskavě zapůjčuje jihlavský pivovar. A najednou je večer, blíží se 17. hodina, scházejí se první návštěvníci. Netrpělivě očekáváme Honzův příjezd. Díky hodinovému zpoždění jsme nuceni improvizovat a natěšeným pivařům roznáší ochotný (a půvabný) personál Kuželny Čertovský speciál, 16° dobrotu z produkce Ježka. Získáváme čas a ihned po příjezdu pražské svity roztáčíme první piva z nabídky VPB. Lahůdky jako Schneider Meine Hopfenweisse Ale (8,2%) , Aventinus Eisbock (12%) z Německa, úžasná Punk IPA Brew Dog ( 6% ) ze Skotska či 15° Rauch V3 Kocour nebo Matuškův 19° vánoční speciál zaujaly určitě každého. Na stolech se aranžuje kouzelná nabídka lahvových piv z Belgie, Anglie, Skotska, Německa, ale i třeba raritní tuzemská Tramway 11°.

Martin v akci:)
Martin v akci:)

Honza usedá na barovou stoličku a vysvětluje návštěvníkům myšlenku VPB, prezentuje jednotlivá piva a prozrazuje plány do budoucna. U výčepů se začínají houfovat pivaři čekající na pivní lahůdky. Největší úspěch má asi Punk Ipa díky svému úžasnému „ocásku“, ale ani ostatní speciály nezůstávají bez odezvy. Atmosféra je úžasná, povídáme si o pivech, popíjíme lahodný mok a vyhodnocujeme jednotlivé vzorky. Všichni jsme naladěni na stejnou pivní vlnu. Myslím, že v tuto chvíli nelze této akci nic vytknout. Jediné, co mi chybí, jsou houfy pivařů ze všech koutů republiky, kteří se každoročně sjíždějí do předvánoční Prahy. Tento nedostatek však nahrazuje stovka nových tváří, které jsem tady v Jihlavě poznal a s kterými jsem si mohl společně pochutnat na letošní vánoční pivní nadílce. Bylo to příjemné setkání.

Díky Honzo, zase někdy příště….

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání