úvod
homepage

Pivovar SENTICE - medové pivo Kvasar vytisknout článek

Přidáno: 7. srpna 2003  •  Autor: Petr Vácha
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,88 hodnotících Hodnotících: 46 počet zobrazení Zobrazeno: 10785x

Ptáte se, jak jde dohromady hořké pivo a sladký med ? Jednoduše – řidič autobusu a vášnivý včelař se rozhodl vařit pivo. A protože mu nescházela vytrvalost, tak mohl klíčky od autobusu pověsit na hřebík a začít se živit jen pivovarnictvím.


Sentice jsou upravená vesnice zhruba 15 km severozápadně od Brna. Na to jak se dostat do pivovaru ani nepotřebujete promluvit, protože hned jak v obci vystoupíte z auta s úmyslem oslovit v tomto smyslu kolemjdoucího, hned bude vědět, na co se zeptáte.

Prohlídka a ochutnání točeného piva Kvasar nejsou jednoduché. Vlastní pivovar je umístěn v zadní části rodinného řadového domu, kde je varna a spilka, a zčásti na zahrádce za domem, kde jsou umístěny netradiční ležácké, speciálně opláštěné tanky. Majitel Jiří Jelínek považuje sám sebe za introverta a prohlídky narušující jeho soukromí neprovádí. Jsou samozřejmě výjimky a jak na domě tak ve varně upozorňují cedule na návštěvu prezidenta Václava Havla v lednu letošního roku. Pro ostatní a jejich představu o velikosti a charakteru zařízení přikládám fotografie.


Historie vaření medového piva sahá až do 60.let, kdy pan Jelínek vystudoval Střední potravinářskou školu obor kvasná technologie v pražském Podskalí. Po krátké době ve Výzkumném ústavu odešel ovšem k ČSAD, kde pracoval jako dispečer a později až do poloviny 90. let jako řidič autobusu.

Podle vlastních slov byl zásadním rokem pro jeho pivovarskou životní kapitolu rok 1991. Tehdy objevit jeho syn po desítky let odložená otcova školní skripta a vyprovokoval ho, aby ukázal, jestli podle nich dokáže uvařit pivo. První várku pan Jelínek uvařil hned následujícího roku 1992 a do třetí nebo do čtvrté várky se zkušebně rozhodl přidat med.

Že to nebyl špatný nápad, dokazoval neustále se zvyšující zájem o jeho pivo. Ten nakonec pana Jelínka donutil si nechat roku r. 1994 originální (a tak samozřejmě nezveřejňovanou) recepturu patentovat. O další 3 roky později přistoupil na nabídku pivovaru Černá Hora a tak můžete dnes ochutnat i licenčně vařené medové pivo Kvasar z Černé Hory. Ve srovnání se s původním Kvasarem je černohorský filtrovaný, výrazně „medovější“ a na rozdíl od sentických Kvasarů je to čtrnáctka.


Sentický dům neumožňuje s ohledem na nedostatek prostoru zřízení výčepu piva, natož hospody. Točenou sentickou dvanáctku máte nicméně možnost dostat v místní hospodě v Senticích U Malých (jinde ne). U pana Jelínka nezbývá, než si koupit PET láhev nebo soudek s sebou. V současnosti máte možnost zakoupit nepasterovaný Sentický originál Kvasar s minimální dvouměsíční trvanlivostí v tomto sortimentu:

– světlý nefiltrovaný speciál 15% s přídavkem medu – 1,5 l PET láhev 40 Kč
– tmavý nefiltrovaný ležák 13% s přídavkem medu – 1,5 l PET láhev 40 Kč
– světlý nefiltrovaný ležák 12% s přídavkem medu – 1,5 l PET láhev 38 Kč


otevírací doba:	8 – 20 hod. denně
výstav piva 2002:                   434 hl
výstav piva 2003: odhad přes 500 hl
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 29.07.2007 14:06 Komentovat
Sentice Tomáš Semrád29.07.2007 14:06
Co vím, tak do plechovek se originální sentický Kvasar neplní.
dotaz Alena29.07.2007 11:07
Je mozne zakoupit pivo Kvasar v soudku taky v Praze? Jestli jo, tak prosim kde a kolik stoji?...
Sentický pivovárek má svoje www stránky Jiří Jelínek24.01.2005 17:37
Zdravím Vás, Vážený pane, chtěl bych Vás informovat o tom, že sentický minipivovárek...
Vyhledávání