úvod
homepage

Poznamky ruského piváře: trh českého piva v Rusku. vytisknout článek

Přidáno: 6. října 2010  •  Autor: Genri
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6006x

Zdravím Vás dámy a pánové ! Tady jsem opět já, Genri. Chtěl bych ještě jednou vyslovit srdečný dík za Vaše ohlasy na můj první článek. Samozřejmě vím, že to je pro mě záloha, ale jedno Vaše ohlasy mě moc potěšily a přidaly mi jistoty a smělosti.

Chtěl bych Vám dnes povědět o stavu trhu českého piva v Rusku. Přesněji nebudu mluvit o celém Rusku, ale o Nižegorodském kraji, kde bydlím. Domnívám se, že můj článek nejprve bude hodný pozornosti těch, kdo má v plánu obchodovat českým a evropským pivem v Rusku.

Nejprve trochu zeměpisu.

Nižnij Novgorod (rusky Нижний Новгород, zkráceně Нижний / Nižnij; čuvašsky Чулхула) je se svými 1 280 000 obyvateli (2007) na rozloze 411 km2 čtvrtým největším městem Ruské federace. Je sídelním městem Nižegorodské oblasti a celého Povolžského federálního okruhu. V letech 1932 až 1991 neslo město na počest spisovatele Maxima Gorkého název Gorkij. ( Wikipedije http://cs.wikipedia.org/wiki/Nižnij_Novgorod )

Nižnij Novgorod
Nižnij Novgorod

Ke dnešnímu dni v Rusku jsou jen 4-5 velkých společností, které dovozí a dělají velkoobchod českým pivem. Jsou ony v Moskvě a Sankt-Peterburgu. Odtud pivo putuje do svého zákazníka od Kaliningrada do Vladivostoka. Samozřejmě zvědavý čtenář se může na mě zeptat proč tak málo jsou těch společností na celý velký stát? Chci Vám o tom trochu vysvětlit. Dnes v Rusku:

  • clo na dovoz piva z EU dělá 0,6 Evro/1litr,

  • nepřímá daň na 1 litr piva ( pro pivo s obsahem alkoholu od 0,5 až do 8,6 % ) z EU - asi 0,05 Evro,

  • DPH ( daň z přidané hodnoty) - 18% od hodnoty piva ( hodnota zásilky piva +clo+ nepřímá daň ).

A ted´trochu matematiky. Koupil jsem si v Česku 1 litr piva za 1 Evro ( samozřejmě do 10 litrů tento pořádek není platný, to je jen příklad ) + clo 0,6 Evro + nepřímá daň 0,05 Evro + DPH 0,30 Evro. Celkem hodnota mého 1 litru ČESKÉHO PIVA po komunikaci s ruskou celnicí bude činit asi 1,95 Evro. Do té hodnoty musíte přidat dopravní náklady, náklady na pojištění zboží, přirážku k ceně obchodní společnosti, přirážku k ceně obchodu, kde si to pivo nakoupíte, a dostanete tu hodnotu, kterou tady máme my, Rusové. Dnes lahev českého piva v mém kraji stoji 2 až 2.70 Evro v souvislosti se značkou. Určitě ted´rozumíte, že při průměrné mzdě prostého Rusa 300-400 Evro české pivo není lidový napoj, ale mok pro střední třídu. Proto českým pivem obchoduji jen v obchodních domech cizích a tuzemských velkoobchodních společností, jak to například Auchan, Ramstor, Spar atd. Doufám, že po mém vysvětlení každý čtenář Světa piva ted' rozumí, proč se tak náhle zvyšuje počet ruských turistů v Česku. Podstatně je si levnější koupit výlet na týden do Česka a pít pivo tam, než pít české pivo doma:).

Nabídka českých piv
Nabídka českých piv

Tak což pije prostý Rus z českého piva doma a jaké pivo má rád? Chci napřed říci , že ten výsledek není můj výběr, ale statistika. Samozřejmě českým pivem č.1 v Nižegorodské oblasti je Krušovice ( světlé a černé ), a myslím, že to nikoliv chut´piva, ale i pěkná práce ruských a českých cestovních kanceláří v Česku, pořádajících výlety do kralevského pivovaru; pivem č.2 je Velkopopovický Kozel ( světlé a černé ), zvlášť´ černého Kozla milují ruské ženy; pivo č.3 je Budwar ( světlý ležák ). Nechybí tady Pražečka, Černovar, Starobrno, Zubr, Tatranský Zámek, Kelt, Radegast, Gambrinus, ale tato piva se prodávají v menším počtu. Kromě toho, se řada českých piv v Rusku vaří podle licence, například takové druhy jak Pilsner Urquell, Velkopopovický Kozel ( světlé a černé ), Zlatý bažant, Žatecký Gůs, Březňák, Selka atd. Bohužel není kazdý licenční druh piva je stejný z originálem ( co se týká kvality ) , i když zase hodnota licenčního piva je dost demokratická, asi 0,7- 1 Euro.

Ke dnešnímu dni konzumace cizíh piv ( českého, německého, slovenského, belgického atd ) v Rusku činí asi 28% od celé kapacity užívaných piv. Bohužel v nejbližší budoucnosti nevím jestli tento počet bude narůstat, protože letos vláda už slibuje zvýšení cen na pivo kvůli jakoby neúrody obilí až na 10-30%. Samozřejmě zvýšení cen na tuzemské pivo vyvolá růst cen i na cizí piva.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 09.10.2010 01:10 Komentovat
pochvala stofko jaro09.10.2010 01:10
znovu fakticky výborný članok o českom pivnom trhu v Rusku
Děkuji Genri08.10.2010 10:34
Děkuji,pane Romane, za váš ohlas. Těší mě. I když příští článek jsem měl v plánu...
Dík Roman Holoubek07.10.2010 17:45
Dík za zajímavé informace ohledně dovozů a koupěschopnost. Líbí se mi Vaše čeština,...
Vyhledávání