úvod
homepage

Pivní speciály ve Znojmě - vavříny bere především K Brewery Trading... vytisknout článek

Přidáno: 14. října 2010  •  Autor: Vašíček
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5080x

Zpráva ze soutěže Znojemský hrozen-kateg.: piva - speciály(účastnil jsem se)

Již druhý ročník soutěže speciálů a neobvyklých piv, který se uskutečnil v rámci gastro-festivalu Znojemský hrozen 2010, ve středu 15.9. po 15 h vyhlásil ocenění NEJ piv. Na čtrnáct pivovarů přihlásilo celkem 30 vzorků ve třech vypsaných kategoriích. V nejvíce obeslané kategorii světlá speciální piva, kde bylo přihlášeno na 15 vzorků piv, obdržela třetí cenu piva Primátor Exclusiv 16 (Náchod) a Kvasničák z produkce Svijan, druhou cenu získalo pivo Baron Trenck, Heineken (StaroBrno!), Prácheňská Perla (Platan), a Rychtář Speciál (Hlinsko). Vítězem se stal Jihlavský Grand 18 z Pivovaru Jihlava (všechy tři: K Brewery Trading). Hodnocení provádělo napředv Praze 12 odborníků a ve Znojmě pak 7 novinářů (včetně ženy, osmý se žel nedostavil) - v podstě se shodli, s výjimkou jednoho vzorku - č.6).

V kategorii polotmavé a tmavé pivní speciály byla přihlášeno polovina - 7 vzorků. Na třetím místě skončila Svijanská kněžna a druhou cenu získal Primátor polotmavý (Náchod) a 17 Polotmavý Doublebock (Czech Brewery – Rakovník). Vítěz: pivo Bernard – speciální černé s živými kvasinkami.

Zde se již porota novinářů mírně rozcházela u 2 vzorků.

V kategorii neobvyklých piv, která byla obeslaná 8 vzorky z různých spekter pivního světa, získalo 3. cenu pivo Primátor Pale Ale (Náchod). Druhé ceny získala hned 2 piva Bernard Švestka (loni vítěz!) a Weizenbier (Náchod). Šampionem se pak stal Velen z Pivovaru Černá Hora (dnes K Brewery Trading, a.s.). Zde se nejvíce rozcházely názory novinářů (hodnocení na 4 stupně:0-nenominováno, dále 1.,2. a 3.cena), kde polovině moc nešmakovalo zejména nealko s višní a "trnkáč", polovině zase "kvasnice". Cenu předsedy poroty za nejvíce nominací získal Jihlavský Grand 18 z Pivovaru Jihlava, a.s., K Brewery Trading, a.s. - tato společnost svými oceněnými výrobky v soutěži dominovala.

Soutěž byla organizačně dobře zajištěna Svazem pivovarů a sladoven, panem Ing. Vaclem z PORT s.r.o., přednáška o pivních soutěžích (FAQ) s panem Mgr. Frantíkem z výzkumného ústavu vše dokreslila a došlo i na prezentaci setu pro ekonomicky nenáročnou domácí výrobu piva, především pro důchodce studenty apod., od bývalého zaměstnance z V.Popovic. Porota novinářů vše zvládla dokonce rychleji než odborníci v Praze, byť se čekalo na opozdilce (přiznávám se). Jak řekl Mgr. Frantík, speciály v našich podmínkách rozumíme vše nad 12,99 % EPM, soutěž se po loňském začátku vyvíjí za vyššího zájmu pivovarů, byť často obesílali až po uzávěrce, ideálně včas bylo přihlášeno pouhých 12 vzorků. Hodnotilo se z dodaných lahvových piv převážně typu NRW, dále Bernard s keramickou zátkou, pouze Svijany dodaly atypickou tmavou láhev s keramikou nahoře. Zastoupen byl jako vlastník i stát ČR (Bud 16%).

(Zbyněk Vašíček) 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 10.02.2011 13:05 Komentovat
K Brewery Trading??? FrantaNovak10.02.2011 13:05
Byť nejsem žádný fanatický fanoušek této firmy, tak jednu malou připomínku bych přeci...
Vyhledávání