úvod
homepage

Kde se pivo narodilo vytisknout článek

Přidáno: 4. srpna 2003  •  Autor: Kamil Arnošt
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,65 hodnotících Hodnotících: 26 počet zobrazení Zobrazeno: 3664x

Řekne-li se dnes ve světě „Pilsen“, neboli Plzeň, málokdo si pod tímto jménem představí západočeskou metropoli. Název města se postupně stal označením druhu piva, takového, které se před 160 lety začalo vařit právě v Plzni. Po právu je tedy Plzeň označová

Kam jinam by se tedy příznivce piva měl vypravit, než do Plzně, chce-li se dozvědět více o historii, dnešní výrobě a tajemství celosvětového úspěchu plzeňského piva. V loňském roce bylo otevřeno návštěvní centrum plzeňského pivovaru na úrovni, která se u této značky očekává – Pivní svět Pilsner Urquell.

Nový starý svět piva

Areál Plzeňského Prazdroje prošel v posledních letech několika výraznými změnami. Kromě investic do výroby byla značná pozornost věnována také místům, která jsou určena veřejnosti. První kroky návštěvníků po průchodu historickou bránou pivovaru vedou do nové návštěvní haly, kde začíná samotná prohlídková trasa plzeňským pivovarem. Celá jedna stěna této haly je upravena do podoby průřezu typickým pivovarským domem z konce 19. století. Zdejší prostory jsou využívány také jako netradiční výstavní prostor. Aktuální expozice je věnována dosud nezveřejněným fotografiím ze světového putování plzeňského rodáka a známého cestovatele Zikmunda/Hanzelky.

Vlastní prohlídka začíná shlédnutím krátkého filmu o vývoji Plzeňského Prazdroje ve zdejším kinosále. Po teoretickém seznámení na filmovém plátně přichází reálný kontakt s živou historií – prohlídka pokračuje přes varnu s tradičními měděnými pánvemi do pískovcových sklepů, vytesaných dvanáct metrů pod povrchem, kde je zachována část tradiční výroby piva a návštěvníci mohou rovnou ochutnat nefiltrované pivo zrající v těžkých dubových sudech. Raritou Plzeňského Prazdroje je také aktivní výroba dnes již neexistujícího řemesla – bednářská dílna.

Další dávka pivní historie čeká na návštěvníky v prostorách Pivovarského muzea. To je umístěno ve starobylém právovárečném domě, který je s vařením piva spojen již šest století. Zdejší expozice jdou do doby dávno před začátkem vaření piva v Prazdroji. K dispozici jsou nejstarší dochované záznamy o vaření piva v Mezopotámii i ukázka distribuce piva na modelu egyptského pivovaru. Návštěvníci si mohou prohlédnout i původní sladovnu, hvozd na sušení sladu, valečku či lednici. Příští rok přibude do muzea ještě funkční stylová restaurace.

Život v Pivním světě

Vraťme se ale ještě do areálu Plzeňského Prazdroje. Ten dnes totiž nenabízí návštěvníkům pouze prohlídku historických sklepů či moderní výroby. Nasyceny informacemi, míří skupiny turistů do největší české pivnice Na Spilce, kde se nefiltrované plzeňské pivo čepuje přímo „od zdroje“. K tomu se samozřejmě podávají vybrané speciality vhodné k pivu.

Na nádvoří pivovaru funguje přes léto zahradní restaurace s netradiční hudební scénou, na níž se každý týden v rámci programu „Léto ve světě Pilsner Urquell“ střídají hudební formace všech žánrů. I díky tomu se návštěvníci plzeňského Pivního světa vracejí stále častěji. Postupně se tak Pivní svět Pilsner Urquell stal cílem pro turisty ze všech 50 zemí celého světa, kam dnes Plzeňský Prazdroj vyváží své pivo.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 07.08.2003 13:20 Komentovat
nejlepší plzeň Vojtíšek07.08.2003 13:20
Já myslel, že nejlepší Plzeň mají U Jelínků?
PLZEN!!!!! jarmiljarni04.08.2003 13:01
v AREALU PIVOVARU ME PRI ME NEPOTESILO ANI TROSKU PIVO V PLASTOVEM KELIMKU,A ANI PERSONAL NA...
Vyhledávání