úvod
homepage

Dočesná 2010 vytisknout článek

Přidáno: 9. září 2010  •  Autor: Stanislav Jakoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5206x

Rok se s rokem sešel, pivní pípy odvedly spoustu skvělé i méně skvělé práce a než jsme se nadáli, Dočesná 2010 v Žatci přivítala své návštěvníky, v pořadí již po 53.

A jelikož mi vše časově vyšlo, přivítala i mě s kamarádem Jardou. V sobotu ráno jsme nastoupili do vlaku směr Žatec. Jelikož žízeň je věčná, pivní smršť toho dne jsme zahájili hned ve vlaku. Jarda přinesl dvě lahve z produkce pivovaru Černá Hora. Moravské sklepní nefiltrované světlé výčepní pivo a pšeničného světlého Velena. Moravské sklepní mělo velmi příjemnou jemnou chuť a mírně sladovou vůni, přesně takovou, jakou mám u piva rád. A pšenice? Typická ovocná vůně a chuť – prostě pšenice, jak má být. Tenhle pivní styl často vyhledávám a nebyl jsem vůbec zklamán, ba naopak. Opravdu příjemný rozjezd.

snídaně
snídaně

Po příjezdu do Žatce jsme hnedle radostně zapadli do nádražní hospody, se kterou jsme měli každoročně jen ty nejlepší zkušenosti. A letos? Zklamalo mě, že neměli Baronku 13°, ale v rámci spravedlnosti, žatecká 11° mi také chutnala. V téhle nádražní hospodě to prostě s pivem umí. A pak už rychle na náměstí, do dějiště Dočesné.

náměstí v Žatci
náměstí v Žatci

Jako první jsme zamířili ke stánku Podžbánského pivovaru z Mutějovic. Tahle volba byla jasná – pivka z tohohle pivovárku jsem ještě nikdy nepil a zvědavost byla veliká. Nabízeli čtyři druhy piv – Poddžbánský kvasnicový ležák světlý 12°, Poddžbánský kvasnicový ležák černý 12°, Bawariabier 13,5° a Märzbier 17,5°. V tomto pořadí jsme ochutnávali. Kdybych měl najít jedno slovo, které vystihne všechny tato piva, napadne mě jediné : Chmel! Všechna čtyři piva mají velmi výraznou chuť, ovšem sobě navzájem hodně podobnou. Po napití zůstává výrazné hořké doznívání, které ale ještě později mírně zesládne. Aspoň tak mi to přišlo. U černého piva jsem cítil velmi decentní praženou chuť. U světlé 12° a u Märzena byla cítit sladová vůně, ale musel jsme ji trochu hledat. A u Märzena byla cítit silnější voltáž (7,5% alkoholu), ale nijak nepříjemně, nebylo to lihové. Celkově musím říct, že jsme si na všech čtyřech pivech pochutnal. Díky za dobrou práci!

Poddžbánský stánek
Poddžbánský stánek

nabídka Poddžbánského pivovaru
nabídka Poddžbánského pivovaru

Poddžbánská nádhera :-)
Poddžbánská nádhera :-)

Jako další jsme navštívili stánek náchodského Primátora. Již vloni jsem se těšil, že ochutnám točené verze Stoutu a English Pale Ale, ale – měl jsem smůlu, vloni na Dočesné Náchodský pivovar nebyl zastoupen. Letos jsem měl větší štěstí a větší radost. EPA sice na čepu nebylo, ale Stout ano. Nezklamal, chutnal přesně tak, jak jsem zvyklý v jeho lahvové podobě – černé jak svědomí, pražená chuť… . V Náchodě vůbec nepřehánějí, když si říkají „specialista na speciály“. Z mého pohledu je škoda, že neměli jejich 24°, těšil jsem se na točený mix pšenice a 24° půl na půl, ale zase – uznávám, že takováhle voltáž by mohla nejednoho návštěvníka srazit do kolen.

Stout, jak má být
Stout, jak má být

Kousek vedle jsme se stavili u stánku Regenta. To je moje srdeční záležitost a nenechám si ujít jedinou příležitost, kdy si Regenta můžu dát. Z nabízeného sortimentu jsem vsadil na jistotu – kvasnicovou 12°. Klasicky jsem si pochutnal. Prostě : Regent v nás!

Postřižinský pivovar Nymburk – další pivovar, kterého pivo jsme se rozhodli ochutnat. Polotmavé 13° pivko nám chutnalo. Dle mých poznámek – dobré pivo bez výrazností. Když jsem si to napsal asi je to pravda.

jedna z účastnic soutěže Miss Pivo - stánek pivovaru Nymburk
jedna z účastnic soutěže Miss Pivo - stánek pivovaru Nymburk

Pak nám oko padlo na benešovského Ferdinanda. Dali jsme letošní novinku – 15° d´Este. Velmi dobře pitelná záležitost, to rozhodně. Ale hlubší degustační postřeh nemám – chuťové pohárky už jsem měl poněkud saturované. Což ostatně není nic divného při tom množství vypitých piv.

O závěrečnou tečku se postaral Suchdolský Jeník. Jako už o několika posledních pivech o něm můžu říct, že mi chutnal (což je pozitivní informace), ale nic jiného, což je negativní informace. Ale při tom počtu … . To už jsem vlastně psal.

Když to shrnu, letošní Dočesnou, ostatně jako každý rok, hodnotím velmi kladně. Opět bylo z čeho vybírat a jen jsem litoval, že nebylo víc času a že nemám trénovanější trubky, abych toho stihl smysluplně ochutnat víc. Tuhle větu, prosím, berte s jistou rezervou.

Abych jenom nechválil – zamrzelo mě, že opět neměl na Dočesné svůj stánek Poutník z Pelhřimova. A také se letos nedostavil král Krkonoš Krakonoš, poprvé, co si pamatuji. A ještě jedna poznámka – České dráhy opět nezklamali – poslední vlak na Most jel v půl osmé, takže kdybych chtěl zůstat na večerní program, jel bych domů někdy v 5 ráno. Nikdy nepochopím, proč na akce tohoto typu s nočním programem nevypraví zvláštní motorák… .

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 17.09.2010 00:08 Komentovat
Re: Nejak nejdou cist komentare Honza Kočka17.09.2010 00:08
to je proto, ze Standa ulozil clanek do Blogu, odkud jsem ho po pripomenuti Chodyho presunul sem...
Re: Nejak nejdou cist komentare Jan Kocián - pivní snob16.09.2010 20:57
Má pravdu, ten chlapec.
Nejak nejdou cist komentare Ben16.09.2010 19:10
Nevim proc.
Re: Pěkné... Honza Kočka13.09.2010 20:59
jo jo, mas pravdu. Uz jsem myslenkama na degustacich za velkou louzi. UZ je to ulozene ve spravne...
Pěkné... Chody - PI13.09.2010 19:41
Pěkné, ale měl to být spíše článek než blog. Obzvláště fotky jsou víc jak dobré
Suchdolský Jeník Gorvin10.09.2010 09:25
Jeníka jsme si dával na Dočesné v pátek večer, a tak lahodné pivo jsem snad ještě...
Vyhledávání