úvod
homepage

EXPEDICE BÍLÁ MÍSTA PIVOZEMĚ 2010 vytisknout článek

Přidáno: 7. září 2010  •  Autor: martin SPT
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4084x

Každým rokem vyráží jihlavský Svaz pivních turistů ( SPT Jihlava) na spanilou jízdu po českých minipivovárcích. Tedy za Českým pivem.

Tentokrát jsme vyrazili v pátek 20. srpna směr západ. Naší pivní partu ve složení Pepíno, Martin, Moris, Kamil a Sousto doplnil kamarád hospodský ze Zborné Jarda. Ten kromě toho, že ve své hospůdce U lípy nabízí různé pivní dobroty z celých Čech, vzal na cestu vynikající tlačenku. Tak jsme dali kvalitní základ a hurá do prvního pivovárku v Mostě. Bylo horko a Mostecký kahan byl spásou. To se k nám přidal další pivní kousek - Lukáš. Mostecké 12° pivo světlé, tmavé a polotmavé. Nezklamalo a můžeme doporučit. Kahan chutnal. Jen trochu jsme měli problém s pomerančovým speciálem, který měl možná až moc pomerančové aroma. Bohužel na čepu neměli další avizovaný speciálek - Kanabis, ale hodný pan sládek ( který ochotně povídal o svém pivě a vše popsal a vysvětlil) nám dohromady jedno z tanku natočil. A Kahan kanábis, ač nebyl tak výrazný a aromatický, nám chutnal dobře. A ještě jedna důležité informace pro dobyvatele pivovárků. Kahana točí hezký holky a chodí na něj taky hezký holky.

Na pátek jsme měli naplánované Mutějovice. Tak hurá dál, protože nás čekal Poddžbánský pivovar. Po trochu chaotické cestě s blouděním jsme na místě. Cestou se přidal náš pivní mystik Zedňa. Velmi hodní lidé jsou v tomto pivovaru a restauraci zároveň. Majitel pivovárku spolu se sládkem se urvali od svých pohárků a šli jihlavským pivním turistům ukázat, jak to vaří. Okoštovali jsme z tanku a kladli chytré a hloupé otázky (na ty chytré je určen Lukáš a na blbosti já - Sousto). Na čepu měli 12° světlé a tmavé pívo. Každý z nás si našel to svoje. Nejvíc zaujalo světlé.Trochu nás zklamal 13° polotmavý kvasnicový ležák. Na třináctku nevypadal a měl nevýraznou chuť. A nakonec i novinkovou 17°nám dali ochutnat…dobrota. V restauraci mají vynikající kuchyni, tak jsme kromě dvanáctek do sebe ládovali i různé zdravé nevegetariánské dobroty. Ti hodní lidé nás nechali v prostorách budoucího boxerského ringu a posilovny přespat. Tak jsme ve sportovním prostředí spokojeni usínali s plnými břuchy dobrého piva.

17° z Mutějovic
17° z Mutějovic

Je sobotní ráno a hurá na vlak, směr na Kladno. Jak už to u nás chodí, tak se nás zmocnil chaotický přesun. Pod vedením jednoho z našich náčelníků (nechci jmenovat, ale je to Martin), jsme se vydali na druhou stranu Kladna, než byl pivovar U Kozlíků. Nakonec, my pivní turisti, jsme byli nuceni využít kladenské městské dopravy a potupně se nechat dovést do restaurace U Kozlíků. No a když jsme viděli co náš čeká, tak jsme zapomněli na útrapy cesty a dali se do piv. Nejprve 10,8° Starokladenské, pak 12° Pšeničné, které bylo až moc pšeničné, poté Ležák Starosty Pavla 12,8°. U toho jsme usoudili, že na Kladně mají dobrého starostu. Černý Havíř 12,8° některým přidal dost sladký, Mě chutnal. Pak přišel na řadu Ležák mistra Taviče 14° a je vidět, že ho vaří opravu mistr. Bonbónkem, pro někoho možná nepitným, byl speciálek s rumovou trestí. Oproti kladenskému pomerančovému měl svoje kouzlo. Já byl spokojený. Pivovárek U Kozlíků, s jednou krásnou dámou co sama kmitala čile na place, se zapsal u SPT Jihlava velmi dobře.

Kladno, ty černé Kladno
Kladno, ty černé Kladno

Bylo něco po obědě a my měli lehce nakoupíno a vydali se s úsměvem vesele dál dobývat bílá místa Pivozemě. Z Kladna do Prahy je kousek, ale v tropickém počasí to byla věčnost. Abychom vylepšili cestovní reputaci z Kladna, tak jsme všichni vyrazili pěšky z vlakového nádraží až ke Dvou Kočkám. Akorát mystik Zedňa se nám ztratil. Martin ho později našel meditujícího u jedné kašny v centru Prahy. Pražská slavná hospůdka U dvou Koček, kde jsme ochutnali místní 12° světlé a černé pivo, nás neoslovila. Oproti předešlým námi navštíveným pivovárkům nás pivo nezaujalo, bylo prázdné, nevýrazné. Do toho letním parnem znavený personál, tak jsme raději vyrazili dál. Na sobotu jsme měli ještě v plánu Broumy.

Slunko pražilo jak o život, i když bylo pozdní odpoledne. V autobuse jsme všichni umírali, až na Morise, který autobusem rád cestuje, hlavně když je plný piva. Do Broum jsme dorazili unaveni sluncem a nedostatkem piva a výhledy se lepšily každým okamžikem, když jsme vstupovali do sportovního areálu s restaurací, kde je na čepu Matuškovic pivo. Nejprve jsem začali 9° světlým pivem, což bylo na žízeň jak dělaný. Pak ještě jedno a hurá do silnějších. Pro mne bylo snad nejlepší a nejzajímavější vrchně kvašené 13° pšeničné pivo. Do pivovaru Matuška jsme se nedostali, ale Matuškovské pivo rozhodně nezklamalo. 12° tmavé patřilo mezi tmavými na této expedici k nejlepším. Nebylo příliš sladké a mělo krásnou plnou chuť. Končí sobota a jihlavští pivní turisté jsou spokojeni, sem tam někdo zahudrá vzpomínkou na kdysi slavnou hospodu U dvou Koček, ale plni broumského piva odlétáme do pivních snů.

Neděle je na této Expedici po bílých místech Pivozemě pro nás, kromě Morise a Jardy, dnem posledním. Pracovní povinnosti volají. Časně ráno se přesouváme do Plzně, kde nás čekají dva minipivovárky. Opět, jako kdekoli jinde si rádi uděláme nedobrovolnou procházku. Je hezky (skoro 40°), tak proč se trochu neprojít po Plzni, že. Asi po devadesátiminutové procházce už sedíme U Lotra. Na čepu je 12°světlá a černá. Obě piva jsou vynikající, ale tmavá dvanáctka nás zaujala určitě víc. Já už byl z té hromady piv a chutí tak zblblej, že jsem cítil ve 12° světlém houby. Lotra jsme pili již podruhé. Před dvěma roky jsme zde koštovali vynikající 11° světlé pivo. Pak jsme se přesunuli přímo do minipivovaru U Sládka, kde nás uvítala krásná slečna ve stylových šatech, které se kdysi v českých hospůdkách nosily. Slečna zde čepovala 12° Pašáka. Je to poměrně dobré hořké pivo. Tento mok byl bohužel tím posledním na naší letošní expedici. Pašák byl dobrou pivní tečkou našeho putování na západ od Jihlavy. Na nádraží v Plzni jsme se rozdělili. Většina jela domů a Moris s Jardou jeli dál. Co stihli nebo nestihli ochutnat a navštívit nevím. V plánu byla Lhotka u Plzně, modřanská Modrá hvěza a pak ještě na skok do minipivovaru ve Štiříně. O tom doufám něco napíše Moris.

Plzeň trochu jinak
Plzeň trochu jinak

SPT Jihlava plánuje ještě jednou směr Plzeň, a to na Slunce ve skle. Pak nás čeká tradiční 11. Mezinárodní konference SPT (tentokrát k komorním duchu). Také naše ochutnávky probíhají průběžně, podle zásob nových vzorků, kterých je pořád dost a dost.

Tak někdy příště.

Dej Bůh štěstí

Sousto.

Panorámata
Panorámata

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 08.09.2010 20:56 Komentovat
Naozaj... Martin Povýšil08.09.2010 20:56
bola to Lhota (slovensky Lehota). Lochota je severněji.... :-)
Re: ?? Luděk08.09.2010 17:01
Je to správně - hoši navštívili jednoho homebrewáře v Plzni-Lhotě :-)
?? Daník08.09.2010 12:51
Opravdu je myšleno LHOTA , nemělo být spíše LOCHOTA ? http://www.lochota.cz/pivovar.php
Re: krásné Martin Povýšil07.09.2010 18:24
Určitě přijedeme. Máš pro násnavařeno něco pikantního? Mlsnul bych si...
Re: Jemně poopravím Martin Povýšil07.09.2010 18:23
Sorry, při korekci jsem přehlédnul ty dva překlepy.....
Jemně poopravím Luděk07.09.2010 14:54
Jen poopravím, že lokality se zovou Lhota (už ne u Plzně, ale pár let její část) a Modrá...
krásné Jirka Fojtl07.09.2010 12:09
Krásně napsaný článek, přečetl jsem ho jedním dechem a polkl slinu. Těším se, že se...
Vyhledávání