úvod
homepage

Tradiční česká kuchyně a pivo vytisknout článek

Přidáno: 5. srpna 2003  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,61 hodnotících Hodnotících: 21 počet zobrazení Zobrazeno: 6065x

Samozřejmě jsme nemohli zapomenout na klasiku, tradiční českou kuchyni, proto si dnes dovolujeme nabídnout malou ukázku receptů této bohaté kuchyně.

PLZEŇSKÝ GULÁŠ

Ingredience:
400g hovězí kližky, 2 lžíce sádla, 30 g slaniny, 2 lžíce rajčatového protlaku, 0,5 l světlého piva, lžíce sladké papriky, polovina konzervy leča, 3 cibule, lžička hladké mouky, ml.pepř, sůl, 2 stroužky česneku,

Cibuli nakrájíme na plátky, zpěníme ji na sádle, přidáme na kostičky nakrájené maso a slaninu, osolíme a osmahneme. Přidáme pepř a na mírném ohni dusíme, až se vlastní šťáva téměř vydusí. Pak přidáme ostatní přísady a znovu povaříme. Nakonec zaprášíme moukou, vmícháme ml.papriku a postupně podléváme pivem a vodou. Příloha: tradiční knedlík nebo chléb

PIVOVARSKÉ ROŠTĚNKY

Ingredience:
4 roštěnky, 40 g slaniny, 4 lžíce stolního oleje, ½ lžičky mletého zázvoru, 0,1 l vývaru z masa, lžíce hladké mouky, 2 cibule, citr.kůra, sůl, 0,25 l světlého piva

Drobně nakrájenou cibuli jen krátce zpěníme.Maso naklepeme, nařízneme po stranách, okořeníme, osolíme a opečeme na cibulce. Zalijeme pivem, přidáme citronovou kůru, přiklopíme a přivedeme k varu. Upravujeme na mírném ohni asi 30 minut. Drobně nakrájenou slaninu rozpustíme, přidáme mouku a připravíme světlou jížku. Roštěnky vyjmeme, šťávu zahustíme jížkou se slaninou, rozšleháme a povaříme. Podle chuti omáčku osolíme a přelijeme ji přes připravené maso.
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.

VEPŘOVÉ NA PIVĚ

Ingredience:
500 g vepřové plece bez kosti, 50 g sádla, 4 menší cibule, 2 lžíce hladké mouky, kmín, 2 kuličky nového koření, muškátový květ, sůl, 0,2 l světlého piva

Na části sádla osmažíme dozlatova drobně nakrájenou cibuli. Maso nakrájíme na menší kousky a přidáme na osmaženou cibuli. Osolíme, opepříme a dusíme. Pak nepatrně podlijeme horkou vodou a pivem a dále dusíme. Když je maso poloměkké, zahustíme omáčku jížkou z hladké mouky a zbytku sádla. Maso dusíme doměkka. Přílohou je rýže.

ROŠTĚNKY PO PLZEŇSKU

Ingredience:
400 g hovězího roštěnce, 80 g sádla, 2 cibule, lžička hladké mouky, 0,1 l světlého piva, ml.pepř, sůl, 5 kuliček celého pepře, 3 kuličky nového koření

Maso nařežeme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a s nakrájenou cibulí opečeme na sádle. Podlijeme trochou vody, přidáme celý pepř a nové koření a dusíme doměkka.. Poté maso vyjmeme , šťávu vydusíme do tuku a zaprášíme moukou, osmahneme. Zalijeme vodou a ještě znovu povaříme. Do pánve, v níž jsme roštěnky dusili, nalijeme pivo, necháme přejít varem a vše přecedíme na maso.
Na malé pánvičce osmahneme na slabá kolečka nakrájenou cibuli a krátce v ní opečeme plátky roštěnky. Maso nandáme na talíře, ozdobíme cibulí a šťávou. Podáváme s bramborovou kaší.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 06.08.2003 09:37 Komentovat
Tradice Lucka06.08.2003 09:37
Tak tohle je opravdu klasika, je to stará dobrá česká kuchyně. Díky za to, jsem čerstvá...
Vyhledávání