úvod
homepage

Pivovarníci k novele zákona o spotřební dani vytisknout článek

Přidáno: 30. července 2003  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,8 hodnotících Hodnotících: 24 počet zobrazení Zobrazeno: 4067x

V současné době se v Parlamentu ČR schvaluje definitivní znění novely zákona o spotřební dani, který by měl vejít v platnost dne 1. 1. 2004. Český svaz malých nezávislých pivovarů (ČSMNP) jedná velmi intenzivně o posledních úpravách v připravovaném zákonu

Jsou zde dvě odchylky, které by znevýhodnily celý český pivovarnický průmysl oproti zemím Evropské unie. Proto Svaz předložil zástupcům rozpočtového výboru dolní komory parlamentu návrh na změnu formulací v tomto zákoně. První z nich požaduje, aby byla ponechána splatnost daně do 55 dnů po skončení zdaňovacího období, což odpovídá současnému stavu. Druhá úprava se týká toho, aby nebyla stanovena zákonná povinnost zajištění daně, která nemá legislativní důvod a není uplatňována u výrobců piva v EU. Znamenala by totiž pro řadu malých pivovarů - a mnohdy i velkých - neúnosnou finanční zátěž, která by mohla ohrozit jejich existenci, pracovní místa a finanční rovnováhu zvláště u menších společností.

„Měli jsme možnost uspořádat cestu po německých pivovarech, kde jsme se prakticky seznámili se zákony, které v Německu dobře fungují,“ uvedl Ing. Karel Witz, viceprezident ČSMNP a ředitel Měšťanského pivovaru v Poličce. „Tento fakt nás opravňuje k názoru, že když něco dobře funguje jinde, proč by nemohlo stejně tak fungovat i u nás,“ dodal Karel Witz.

Český svaz malých nezávislých pivovarů vznikl v roce 1993 a svojí činností chtěl navázat na tradice Svazu malých nezávislých pivovarů, který byl založen v Československé republice v roce 1924. Svaz si na začátku své existence vytkl několik cílů a myšlenek. Jde především o zachování přijatelných ekonomických podmínek pro existenci malých nezávislých pivovarů v současné době. Dále Svaz usiluje o udržování a rozvíjení kulturních tradic, jež jsou spojeny s pivovarským a sladařským řemeslem, a zdůraznění historické důležitosti malých pivovarů. Nezastupitelný význam má podíl Svazu na udržování rozmanitosti druhů piva na trhu a na výrobě určitých pivních specialit, které velké pivovary nevyrábějí. Stranou nezůstává ani snaha o rozvoj regionálního cestovního ruchu, vytváření pracovních příležitostí v malých městech a na venkově, rozvíjení agroturistiky a pivních turistických cest a v neposlední řadě snaha o udržení přijatelné ceny piva na našem trhu. ČSMNP v současnosti vede prezidium, jehož prezidentem je Ing. Jiří Fusek (Pivovar Černá Hora, a. s.), viceprezidentem je Ing. Karel Witz (Měšťanský pivovar v Poličce, a. s.) a členy prezidia jsou Ing. Josef Hlavatý (Pivovar Náchod, a. s.), Ivan Chramosil (Pivovar a restaurace U Fleků) a Jiří Plevka (Chodovar, s. r. o.).

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu malých nezávislých pivovarů www.csmnp.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání