úvod
homepage

Když se vsadí americký prezident a britský premiér o pivo… vytisknout článek

Přidáno: 8. července 2010  •  Autor: Weetek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3768x

Probíhající mistrovství světa ve fotbale má i své pivní zajímavosti. Jednou z nich je i to, jaká piva byla v sázce mezi americkým prezidentem Obamou a britským premiérem Cameronem. Třikrát sláva, byla to zajímavá piva ze zajímavých pivovárků!

Právě probíhající mistrovství světa ve fotbale je v centru pozornosti nejen fanoušků kopané. Ach ouvej, jak známo, český národní tým se na mistrovství nekvalifikoval, mimo jiné i proto, že reprezentanti si z kvalifikačních utkání udělali příjemnou záminku ke kamarádským sešlostem a sem tam i společné pitce a zalaškování s lehkými děvčaty. Českému fandovi tak nezbývá, než aby fanděním Slovákům vzpomínal na doby federální reprezentace, věnoval svou přízeň Hondurasu, Novému Zélandu či jinému outsiderovi, anebo se prostě bavil fotbalem bez emocí (ale jde to?). Fanouškům ze zemí, jejichž fotbalisté pojali čest reprezentovat přece jenom seriózněji, nastalo období nadšeného těšení, velkých nervů i velkých zážitků a pochopitelně i období zvýšené konzumace piva.

Novináři v souvislosti s mistrovstvím světa hledají i různé ilustrační zajímavosti a jednou takovou je i sázka amerického prezidenta Obamy a britského premiéra Camerona o pivo u příležitosti vzájemného zápasu jejich zemí. Ten, jak známo, skončil remízou (i díky tomu, že nový míč si zle zalaškoval s anglickým gólmanem), a plichtou tak skončila i vzájemná sázka. Ale pivo je od toho, aby se pilo, takže oba pánové se po sázení bez vítěze obdarovali pivem navzájem.

Ohromně mě potěšilo, jaké pivo vybrali. Barack Obama věnoval pšeničné pivo Goose Island 312 z pivovaru Goose Island Brewing Company v Chicagu, kde strávil mnoho let své kariéry, David Cameron na oplátku zase pivo Hobgoblin, původem ze svého domovského volebního okrsku Witney. Za skvělé považuju už to, že pánové nesáhli po nějakém nudném, ale masově oblíbeném pivu typu Budweiseru nebo Carlingu, ale podpořili lokální produkt menšího výrobce z místa, ke kterému mají nějaký vztah. V případě amerického i anglického pivovárku navíc vybrali skutečně zajímavého zástupce.

Goose Island Brewing Company v Chicagu založil v roce 1988 jeho současný prezident John Hall, který se při svých obchodních cestách po Evropě nechal okouzlit a inspirovat bohatostí různých pivních stylů. Uvedl do provozu jeden z prvním amerických restauračních pivovarů, které předznamenaly nástup ohromné vlny malých nezávislých pivovárků, produkujících skvělá a zajímavá piva „craft beers“. Nebál se vsadit na pestrost a originalitu a sázka rozhodně vyšla: od svého založení si získala jeho piva velikou popularitu, po čase k jednomu restauračnímu pivovaru přibyl druhý a navrch regulérní průmyslový pivovar, který ty nejpopulárnější pivní kreace v lahvové podobě úspěšně šíří po Spojených státech i v zahraničí. Je tak opravdu pěknou ukázkou toho, jak se poctivý a odvážný pivovarník s chutí nebát se a experimentovat s pestrostí pivního světa úspěšně prosadil.

Anglický Wychwood Brewery byl založen už roku 1983 a taky u jeho zrodu stáli pivní nadšenci. Navázali na tradici úspěšného Clinch Brewery, který ve Witney vařil pivo přes 120 let, než ho krátce po převzetí uzavřel v 60. letech Courage. I tady se pivní revival nadmíru vydařil, i když vyžadoval spoustu invence, umu i osobního nasazení – spolumajitel Ian Rogers neváhal prodat vlastní dům, aby mohl zaplatit svůj podíl v pivovaru. Dnes vaří široký sortiment výborných „cask conditioned beers“ a ta nejpopulárnější i lahvují. Inspiraci k názvům piv i propracované grafice etiket byly mýty a legendy spojené s královským lesem Wychwood, který se ve středověku rozkládal nedaleko a byl obýván různými bájeslovnými bytostmi. A tak skrze wychwoodská piva promlouvají trpaslíci, elfové, vědmy a obři. Tmavý ale Hobgoblin neboli skřítek, na kterém si teď může pochutnat Barack Obama, je nejpopulárnějším pivem z wychwoodské produkce, i když byl před lety uvařen vlastně jako jednorázová várka na svatbu dcery jednoho místního občana. Ujal se ale náramně, po čase byl prvním pivem z pivovaru, které šlo ze sudu do lahví a už víc než patnáct let se může vyzývavě šklebit z pivní etikety a potměšile si utahovat z neznalých pivařů populárním „Are you afraid of the dark, Lagerboy?“ Jelikož má Wychwood Brewery distributora i v Čechách, může se v několika obchodech šklebit i na nás.

Je hezké vidět, že i hlavy států a další mocní tohoto světa dovedou vybrat a ocenit dobré, poctivé pivo. Navíc tahle drobná zajímavost hezky dokládá i jinou věc: na speciální příležitosti se hodí speciální piva. V tomto duchu i já oslavil narození svého prvního syna lahví Abstrakt 01 z limitované série pivovaru Brew Dog a po dobu, kterou tráví přítelkyně s malým v nemocnici, jsem si k televizním fotbalovým přenosům přitáhnul basičku s krumlovským Nakouřeným Švihákem, který jí nevoněl, ale mně voní náramně. A jakými pivy slavíte svoje velké dny a velké sázky vy?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání