úvod
homepage

Ochutnávky a spotřebitelské testování piv v Praze červen 2010 vytisknout článek

Přidáno: 2. července 2010  •  Autor: Vašíček
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4502x

Popis metodiky a rozsahu nedávné brigády-ochutnávek asi 25 druhů piv v Praze.

Asi před 3 týdny, ještě před účastí v reklamě na P.Urquell, mi známý dohodil zajímavou brigádičku - spotřebitelské ochutnávky piv 5 dní v týdnu, ve středu Prahy. Nabídka se objevila na jednom z pracovních webů-serverů před 3 týdny ve středu v poledne a cca v 17h již byla stažena (obsazeno), byl jsem posledním, komu zprostředkovatel volal. Důležité bylo mít věk 35-55 let (u mužů) a dále pít pivo zhruba obden, čili žádný "každodenní pivař".

Pak Vás vzali. Instruován kolegou, jež mi to dohodil, nějak jsem si nevzpomenul na pití piva pondělí, středa a pátek a tak mě vzali.Podmínkou bylo dostavit se na adresu jisté agentury ve středu Prahy, vždy v domluvený čas, asi na 1/2-3/4h,po pět dní v týdnu, nejlépe po-pá. Za to vše suma "něco mezi 500 a tisícovkou", na ruku po posledním testu. Tento výzkum se dal stihnout i za 15 min, vyplňoval jsem ale co nejpoctivěji a zkysl tak i 40 min denně. Každý den byly na pořadu celkem 3 vzorky asi 2-2,5 dl, zjevně nalévané za zástěnami z lahví (naštěstí většinou z lednice), 2 vykukující přepravky plné různých lahví s barevnými etiketmi byly docela výmluvné.

Celkem šlo do hry asi 25 značek piv, dle úvodního testu "co jsem už někdy pil - které značky" pak PC vygenerovalo 5x 3 testované značky pro každý z pěti dní. Například Bernard se v onom průzkumném seznamu vůbec neobjevil. A nejen on...Odpovídalo se u každého piva asi na 40 otázek, škála byla buď od 1 do 9 či od 1 do 7. Chuť se hodnotila jako hořká, ovocná, sladká, dále plnost, několik bodů bylo věnováno barvě, čirosti a pěně. Ke konci testu bylo také hodnocení, zda to považuji za "prémiové pivo", při jakých příležitostech bych si ho dal a zda si myslím, že se hodí pro dámy - apropos, ty byly vidět při testech také, nejdříve jsem zahlédl nějaké paničky středních let, poslední dny se tam mihly i nějaké dvacítky zřejmě VŠ studentky honící jakoukoliv brigádu. A tak poctivě lemtaly pivní vzorky.

Většina pokusných králíků (až na mě a 1 dalšího) nevypila ze vzorku víc jak deci, chodilo se vylívat. Až po mém pondělním upozornění se objevil nařezaný chléb, voda na zapití byla k mání už dříve. Zajímavé, že věková hranice u mužů byla minimálně 35 let, další zajímavost byla absence dotazu na kvantitu (kolik bych byl schopen toho vypít na posezení či za týden) a asi nejzajímavější moment byl, když při pátečním testu došlo na PC k nějaké chybě ( či schválnosti - ??) a PC mi hlásilo, i jaký vzorek (jinak byly pouze očíslovány anonymně od 1 do cca 25) zrovna testuji. Tak např. (v pořadí po sobě) Gambrinus 12, Pilsner Urquell a Primus. Ten prostřední z nich ale poznám kdykoliv a kdekoliv, tu chuť mám prostě už vypálenou snad i do DNA.

Zvláštní, že testovací software PC vygenerovalo k testování plzeňské vzorky dohromady a to na poslední den a ještě zobrazilo názvy, aby testovaný věděl a viděl, co zrovna pije. Zvláštní, že chyba se vloudila zrovna u Plzní (třebaže ty 2 senosery za echt Plzeň nepovažuji, byť u G12 ještě váhám a trhá mi to srdce, když vím, jaký kdysi býval, PU je samozřejmě někde jinde, nedotknutelný). Ovlivňování či chyba ? Pak věřte tzv. spotřebitelským testům...Zbyněk Vašíček

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 22.07.2010 13:23 Komentovat
Další ochutnávky desítek na Vlachovce Zbyněk Vašíček22.07.2010 13:23
Jiná agentura dělá nyní v červenci v odpol. hodinách ochutnávky točených desítek a to v...
Vyhledávání