úvod
homepage

KYVADLO - když Bernard v Praze, tak V jámě vytisknout článek

Přidáno: 25. července 2003  •  Autor: Petr Vácha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,24 hodnotících Hodnotících: 21 počet zobrazení Zobrazeno: 10076x

Bernard 14° speciál 28 Kč Bernard 12° světlý 28 Kč
Bernard 13° tmavý 28 Kč Bernard 10° světlý 28 Kč



Poutavá nabídka, ale ještě zajímavější cenotvorba, viďte. Ale jen na první pohled. Na druhý můžeme podotknout, že vede k tomu, aby ortodoxní desítkář přeběhl od mnohalitrových, močopudných posezení k popíjení kvantitativně umírněnějšímu a ve výsledném omamném efektu levnějšímu. Nebo že je to docela účinná metla na široce rozšířenou ukázku nedostatku pivní kultury u nás, kdy nejčastější objednávka po příchodu obsluhy zní: "pivo" - bez jediného pohledu do nápojového lístku a kdy tedy - jak velí zvyk - dostanete desítku, v tomto případě ovšem za cenu speciálu. Ale o mizérii pivní kultury někdy jindy a obsáhleji.

Vraťme se nyní raději k podstatně příjemnějším věcem - kvalitní hospodě a výborným pivům. A o ní i o nich v tomto hodnocení půjde především.

Restaurace Kyvadlo vznikla na troskách nanicovaté pseudopizzerie Pizza Roma v listopadu 2000 a hned od začátku upoutala nabídkou výhradně humpoleckého piva, ačkoliv nejprve cenově diferencovaného podle stupňovitosti. V současnosti nevím v Praze o lepším podniku, kam zajít na Bernarda a mám za to, že jejich točenou čtrnáctku můžete dostat jenom tady. Ta každopádně stojí za to: zkuste si schválně objednat dvanáctku a čtrnáctku zároveň pro porovnání. Překvapivě nepostřehnete rozdíl v barvě (obě jsou obvykle světlé), ale změna ve vůni a chuti je mimořádná.

Při příchodu narazíte na relativně decentní vzezření interiéru, patřičné spíš restauraci než pivnici. Ale pokud nemáte hlad, nevadí. Hned po vstupu na vás čeká pivničně - kavárenské oddělení, které předpokládá konsumaci spíš tekutou než tuhou. Čtrnáctka je evidentně perlou pivní nabídky, ale pozor. Při třetí už nečekejte, že toho ten večer ještě mnoho zvládnete.

Za výčepem dál se dostanete do sekce restaurační, která přes poledne nabízí levnější, a přesto velmi dobrou a nápaditou polední nabídku. Večer se na všech stolech setkáte s cedulkami "Zadáno pro večeře" a vybírat budete už jen a la carte.


Jídelní lístek není naštěstí případ stovky fádních minutek, od nichž nakonec stejně v zoufalství utečete k zavináči nebo smažáku, ale několika nápaditě sestavených dlabanců, u nichž vám smažák nebo zavináče ani nepřijdou na mysl. Zajímavostí pro pivaře je jedna z posledních kapitolek nabízející k pivu "domácí jitrnice jakou svět neviděl s krajícem chleba a hořčicí (40 Kč), smažené řízečky z nivy nebo pečené vykostěné koleno s křenem a hořčicí". Cenová úroveň hlavních jídel se pohybuje většinou od 120 do 180 Kč včetně přílohy.

Pokud máte zrovna hluboko do kapsy a knihu Jáma a kyvadlo přečtenou tolikrát, že ji znáte nazpamět, tak můžete účelně ochudit knihovnu, protože v sobotu a neděli odpoledne vám tu za váš výtisk předloží kuřecí řízek pro dva zdarma.

Všimli si, jak se poslední dobou rozmohl nešvar v podobě tak uzoučkých stolků pro dva v restauracích, že můžete noviny rovnou nechat v tašce a košík s pečivem jste nuceni potupně odložit na okenní parapet nebo si chlebík přihřívat na vedle se vyskytujícím topidle ? To není případ Kyvadla. Dřevěné stoly klasických proporcí pro čtyři a těžká, železná polstrovaná křesílka zajišťují dostatek pohodlí a interiér je vcelku vkusně vylepšen neomítnutými cihlovými přizdívkami, sníženým podhledem a na něm zavěšenými suchými chmelovými štoky. Pivniční část disponuje vyvýšenými kulatými barovými stolky a barovými stoličkami u nich, ale také obvyklejším konzervativním sezením.

Obsluze se během mých opakovaných návštěv nedalo vytknout nic a to mám ve zvyku hledat každé zaváhání. Slečna mi doporučila dobře a rozhodně jsem neměl ten dojem jako mnohde jinde, že se snaží mě co nejrychleji zbavit.

Zaběhnete sem, napište mi, jak vám chutnalo pivo a pokud jste přívrženci speciálních piv, tak se nezapomeňte zmínit, kolik jste jich urazili.

Pivu zdar

KYVADLO
V jámě 5
Praha 1 - Nové Město

otevírací doba: denně 11.00 - 24.00 hod.

Hodnocení: 1 (jako na základní škole)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 23.06.2011 14:43 Komentovat
super Ondra23.06.2011 14:43
Taky doporučuju. Polední hotovky sice nejsou tak "levné", spíš je to takový ten standart v...
oblíbená hospoda Bart01.11.2005 21:22
Výborné pivo, prostředí i personál. Navíc máte možnost výběru kvalitních vín za...
Vyhledávání