úvod
homepage

Osmý ročník mistrovství v točení prémiového ležáku Stella Artois zná svého vítěze: již popáté se jím stala žena vytisknout článek

Přidáno: 3. června 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2890x

Lucie Nováková se stala vítězkou letošního osmého ročníku Mistrovství České a Slovenské republiky v točení a servírování prémiového ležáku Stella Artois, které se uskutečnilo během posledního dne Prague Food Festivalu v neděli 30. května.

Tato zručná barmanka z Restaurant & Pizzeria U Svaté brány v Kadani nejlépe zvládla všech 9 kroků servírovacího rituálu ležáku Stella Artois a porazila tak 25 dalších finalistek a finalistů z restaurací a barů z celé republiky. I letos soutěži kralovaly ženy a obsadily první dvě příčky. Na druhém místě se totiž umístila Markéta Rálišová z Pardubic. Čest mužů pak zachránil Peter Wollner ze slovenské Galanty, který skončil třetí.

Letošní výsledek ještě více zvýšil skóre ve prospěch ženských vítězek – zatímco muži vyhráli mistrovství doposud třikrát (v letech 2003, 2004 a 2008), počet žen na prvním místě se díky letošnímu ročníku vyšplhal na pět (zabodovaly v letech 2005, 2006, 2007, 2009 a 2010). „Poté, co loni obsadily tři nejvyšší příčky ženy, letos muži získali alespoň třetí místo. Možná mají ženské finalistky pro točení a servírování piva Stella Artois zkrátka větší cit. Rozhodně jim to za barem více sluší,“ usmívá se manažer značky Stella Artois Martin Jahoda. Na preciznost provedení servírovacího rituálu bedlivě dohlížela erudovaná porota, která hodnotila mimo jiné i charisma soutěžících. Do hodnocení se letos poprvé mohli zapojit také diváci. Ti měli možnost jednotlivé finalisty ocenit svým potleskem. Míra projeveného nadšení změřená na decibelometru pak byla započítána do celkového výsledku.

Lucie Nováková získala kromě putovní umělecké trofeje z dílny renomovaného designéra Marka Vráblíka (originální sklenice Stella Artois vytvořená z 99 figurek sládků, barmanů a milovníků piva) také jedinečnou příležitost zúčastnit se celosvětového finále Stella Artois World Draught Master 2010, které se uskuteční letos na podzim v Londýně. Lucie se Mistrovství České republiky zúčastnila i loni a očividně celý rok brousila svou techniku. Výhra ji nesmírně potěšila: „Samozřejmě jsem poctivě trénovala, ale když vyhlásili mé jméno, stejně jsem byla lehce v šoku,“ směje se tato sympatická barmanka. „Loni jsem skončila čtvrtá, takže letos jsem se chtěla probojovat mezi medailovou trojici. Vítězství ale předčilo moje očekávání, jsem moc šťastná a už se těším do Londýna na světové finále."

Druhé místo obsadila Markéta Rálišová z Bum Bum Café v Pardubicích, jediným mužem na stupních vítězů je Peter Wollner z baru Archive v Galantě, který obsadil třetí příčku. V letošním ročníku byla vyhlášena také kategorie Mistr publika, kterou vyhrála Aneta Baloghová z baru Co kdyby... v Havířově. Do závěrečného boje mezi sedm nejlepších nakonec postoupily 3 ženy a 4 muži, kteří předvedli své schopnosti v servírování belgických piv Stella Artois, Hoegaarden White a Leffe Bruin.

Protože se značka Stella Artois letos stala hlavním partnerem Prague Food Festivalu, rozhodla se uspořádat české mistrovství právě během této prestižní akce zaměřené na propagaci dobrého jídla a pití. „Finále si nenechalo ujít značné množství diváků festivalu, kteří zároveň dostali šanci zasoutěžit si. Museli však přesvědčit loňskou vítězku Barboru Hebrovou, že jejich schopnosti natočit pivo jsou na vysoké úrovni. Ti nejlepší si dokonce mohli poměřit síly ve finálovém klání na hlavním pódiu,“ dodává Martin Jahoda. Ti, kteří nevyhráli, mohou ještě více vypilovat své schopnosti a dovednosti a zkusit štěstí v příštím ročníku mistrovství.

Stella Artois a pivní sommeliérství provázely návštěvníky v průběhu všech tří dnů letošního ročníku Prague Food Festivalu. Natočení vlastní sklenice tohoto belgického prémiového ležáku si na tzv. Public Baru pod dohledem vítězky minulého ročníku mistrovství na vlastní kůži vyzkoušelo téměř tři sta návštěvníků. V Galerii pivního gurmánství uvedl návštěvníky do světa pivního sommeliérství obchodní sládek Libor Vávra. Celkem se během tří dnů Prague Food Festivalu vypilo bezmála třináct tisíc sklenic prémiových belgických piv značek Stella Artois, Leffe Bruin a Hoegaarden.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání