úvod
homepage

U SADU zahrádka: …kam se v létě vyplatí vážit cestu vytisknout článek

Přidáno: 31. července 2003  •  Autor: Petr Vácha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,8 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 6671x

V r. 1988 se před hospodou U sadu konala první úředně povolená protikomunistická demonstrace v Československu. Dnes je tu jedna z nejpříjemnějších letních teras v Praze.

Když vystoupíte ze stanice metra Jiřího z Poděbrad a jedním ze dvou kompasů, které máte bezpochyby neustále u sebe, zacílíte přímo k severu, narazíte po pár set metrech na velice pěkné, kulaté Škroupovo náměstíčko. A na jeho východní straně jste u cíle vaší cesty.

Už několik sezón je hospoda U sadu vylepšena přes léto fešáckou, převážně dřevěnou terasou umožňující návštěvu mnoha desítkám hostů. Slunce do hlav nepere, protože je krytá plachtou a velkoplošnými slunečníky, a idylku posezení umocňuje klid a parková úprava náměstí. Obzvlášť horké letní podvečery při západu slunce tady mají svoje kouzlo.

Navíc se zdá, že letos provozovatelé tohoto pohostinského zařízení sáhli hlouběji do kapsy a angažovali pro zahrádku obsluhu natolik početnou a zdatnou, abyste kvůli dalšímu pivu už nemuseli postávat u výčepu jako dřív a čelit netečnosti výčepního.


Plzeňská dvanáctka za velice lidových 22,80 Kč a Gambrinus 10° za 16,80 Kč je na vašem stole promptně a žízeň uhasí, nicméně nevybočuje z průměru a pěna má tendenci spadnout tak rychle, že by ani švec neřekl. Výběr přípivních dobrot i minutek je širokánský, dělá dojem a kupříkladu talián s hořčicí a křenem (45 Kč) nebo nakládaný hermelín ve speciální úpravě (45 Kč) jsou rozhodně dobrou volbou. Platí se při každém zánosu a půllitr je zatížen vratnou zálohou ve výši 30 Kč (s ohledem na typicky český nešvar ovšem žádný div).


Slabinou provozu jsou záchody. Potřebovaly by tak třikrát zvětšit a vůbec polidštit, aby neupomínaly na dobu provozu 4. cenové skupiny za komunismu.

Obyvatelé okolních domů snad s průběhem let rezignovali na svoje stížnosti týkající se většího hluku a zavírací doby. Poslední pivo je předkládáno těsně před desátou hodinou večerní a mnohdy s určitou benevolencí i déle. Ta pak závisí na momentálním rozpoložení obsluhy a vašem vyjednávacím umění.

Hodnocení: 2- (jako na ZŠ) kvůli horšímu pivu a páchnoucím záchodům

U sadu
Škroupovo náměstí 6
Praha - Žižkov
otevřeno: na terase denně 10 - 22
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání