Nealkoholické pivo i pro minipivovary
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6467x
Až dosud bylo nealkoholické pivo téměř výhradně doménou produkčních pivovarů.
Pivo je dokonalým iontovým nápojem sloužícím k doplnění energie, nezbytných minerálních látek a vitaminů. Uklidňuje, harmonizuje organismus, přináší kulinářské požitky a k některým typicky českým jídlům si prostě nic jiného neumíme ani představit. Jedinou v uvozovkách vadou na kráse piva je, v případě řízení vozidla nebo při nestřídmém pití, obsah alkoholu.
V posledních letech se však i u nás objevil nový fenomén – nealkoholické pivo. Jeho výstav se za posledních 10 let téměř zpětinásobil. V roce 2008 činil nárůst spotřeby ve srovnání s rokem 2007 přes 16 % a dosáhl objemu 579 tisíc hl. Vyrábí se nejméně 23 značek v 21 pivovarech, což je přibližně 3 % celkové produkce českých pivovarů. Pro evropské země je hranice obsahu alkoholu 0,50 % obj., muslimské země vyžadují těžko dosažitelný obsah alkoholu 0,0 % obj. I tento striktní požadavek však u nás jedno nealkoholické pivo splňuje – Forman z pivovaru Černá Hora.
Až dosud bylo nealkoholické pivo téměř výhradně doménou produkčních pivovarů. Důvodů je několik, především nutnost regulace tvorby a pečlivé kontroly obsahu alkoholu v průběhu hlavního kvašení a dokvašování. V případě minipivovarů, kde se prodává pivo většinou nefiltrované, je však třeba ovládnout a minimalizovat proces tvorby alkoholu i v hotovému pivu po celou dobu až do jeho vypití.
Technologové firmy PIVO Praha vyzkoušeli ve svém mateřském minipivovaru Pivovarský dům v Praze výrobu nealkoholického piva, kterou by mohli využívat i minipivovary. První várka byla uvařena a v současné době pivo dozrává. V Pivovarském domě se objeví v květnu a již od letní sezony, po nastavení optimálních chuťových vlastností, by mělo být toto pivo v sortimentu jednoho moravského minipivovaru.
Jak se bude nealko pivo z minipivovaru lišit od klasických nealkoholických piv? Více se přibližuje ostatním pivům, které minipivovar nabízí. Může být i nefiltrované, tedy zakalené, případně i dochucené. Odborníci firmy PIVO Praha rádi vyjdou vstříc všem minipivovarům, které by chtěli svůj sortiment o nealkoholické pivo rozšířit. Je však nutné počítat s tím, že i v podmínkách minipivovaru je nezbytné zajistit kvalitní kontrolu výroby včetně stanovení obsahu alkoholu v hotovém pivu. S trochou nadsázky se dá říci, že výroba dobrého nealkoholického piva v minipivovaru je taková malá maturita nebo státnice pro sládka.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 17.06.2010 11:09 | Komentovat |
Re: ato jeprdel Honza Kočka | 17.06.2010 11:09 |
---|---|
a tenhle komentar je o cem? ze Havel delal v pivovaru?:))) | |
ato jeprdel jiri Dolejs | 17.06.2010 10:32 |
To je správna prdel dělat si s českého národa prdel pouze 20 let vás krmime zvratky a... | |
,, Jan Kocián - pivní snob | 13.05.2010 03:47 |
Nejlepší je asi na to jít diafiltrací. Anebo druhý extrém: naředit vodou a přidat CO2. :-D | |
Re: Re: Pivola hroch | 12.05.2010 23:45 |
Ano pivola je nealkoholické pivo podle našich zákonů, s přídavkem kávy. Zhruba podle... | |
Re: Pivola Honza Kočka | 12.05.2010 22:39 |
ja mel za to, ze Pivola je nizkoalkoholicke, "az temer" nealkoholicke pivo... | |
Re: Pivola Vojtěch | 12.05.2010 09:19 |
Tak zrovna Pivola mi vůbec, ale vůbec nechutnala (Modrý Abbé v únoru 2010), zdála se mi... | |
Pivola Chody - PI | 12.05.2010 08:29 |
Myslím, že dobré mini nealko pivo se už dávno vyrábí v Klatovech... | |
Chci to ochutnat. Všechno. Jan Kocián - pivní snob | 12.05.2010 01:02 |
Výroba je určitě složitější než u ležáku, souhlas. Co takhle udělat degustaci... |