úvod
homepage

Český pivní festival – stan pivních nadšenců vytisknout článek

Přidáno: 7. května 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5637x

Za týden touto dobou už pomalu budeme mít za sebou první den jednoho z největších pivních festivalů u nás. Je proto na čase si říct, na co se můžete těšit.

Je to tak, čas kvapí a již příští pátek se otevřou brány když ne už největšího, tak určitě nejdelšího pivního festivalu v Česku, Českého pivního festivalu. Jak už bylo uvedeno, čeká vás(tedy těch, kteří v druhé půli května vyrazí do Letňan) oproti loňskému ročníku pár změn.

Krom faktu, že se festival o týden protáhl, ze šesti stanů „zmenšil“ na tři(za to o větších rozměrech, čímž sedačková kapacita zůstala stejná), je podle mého názoru zásadní změna v přístupu k nejmenším pivovarům a zahraničním mokům.

Letos se totiž můžete těšit na stan pro pivní nadšence, který sice proti ostatním třem bude malý(oproti třem tisícům míst velkých stanů, „pouhých“ tři sta), ale za to náplň pivního dění bude různorodější a pestřejší.

Čekají vás totiž degustace, setkání se sládky, prezentace pivních stylů, tématické ochutnávky, nabídky prodeje doplňkového zboží pivovarů jako jsou sklenice, čepice, trika, tácky a další suvenýry. A pokud vše vyjde, tak i soutěže.

Je toho dost, co na vás čeká a proto si vám dovolím nastínit program, který se chystá. Jak se ale většinou uvádí, „Změna programu vyhrazena“. Není to výmluva, jen realistické zhodnocení každodenní činnosti našich nejmenších pivovarů a jejich vytížení, pracovní náplň atd. Kompletní program se objeví příští týden a bude průběžně doplňován a upravován.

Téma dne – pravidelný čtenář je určitě dobře obeznámen s tím, že pivo se dělí do pivních stylů(weizen, IPA...), dá se seskupovat podle skupin nebo oblastí(ochucená piva, silná piva, belgická piva...).

Proto jsme pro vás připravili následující témata dne:

  • pátek 14.5. - nakuřovaná piva – přehlídka tzv rauch piv zejména z oblasti okolí města Bamberka doplněná o piva z ČR.

  • Pondělí 17.5. - silná piva – vše z domácí produkce se stupňovitostí vyšší než 20°. Můžete se těšit na zvíkovskou Labuť 26°, Dobřanského anděla 23°, Primátora Double 24°, Imperial Stout z Pivovarského domu, pivo X-33 od Medvídků a novinku Brokát 27° ze slovenského pivovaru Kaltenecker.

  • Středa 19.5. - americká piva – ochutnávka piv tzv. „craft breweries“. Seznam bude upřesněn.

  • Sobota 22.5. - weizen aneb bavorská pšeničná klasika. Ochutnávka bavorských pšeničných piv doplněná o piva uvařená na našem území.

  • Pondělí 24.5. - Ochucená piva – že i ochucené pivo může chutnat dobře, můžete zjistit během prezentace těchto piv. Čeká na vás malina ze Zvíkova, madle a borůvka ze Vsetína, pepř, meruňka a třešeň z Opata z Broumova, kapučino z Kladna, kopřiva z pražského Pivovarského domu a konopí z Nové Paky.

  • Středa 26.5. - Ale Den – Třebenice, Kocour stout, belgické „ejls“...

  • Pátek 28.5. - IPA, pale ale, EPA – na závěr festivalu jsme si pro vás připravili přehlídku hořkých piv uvařených u nás – Kocour Samuraj, Norbert IPA, Matuška Raptor, Hard Time Zlý časy ale, Hastrman IPA, Hastrman pale ale, Kocour pale ale, Kaltenecker EPA a chystá se na vás jedna novinka.

Sládkové – většina z vás zná pivovar, pivo, značku. Ale znáte i sládky? Pokud ne, máme pro vás připravena následující setkání:

Seznam sládků
Seznam sládků

Připravujeme pro vás i další program. Vše bude zveřejněno do začátku festivalu, zejména pak předběžný seznam závozu piv z různých pivovarů, kdy na první pátek se připravuje Žatec, Zvíkov, Dobruška, Kocour z Varnsdorfu a Kácov. Následovat by mělo v pondělí 17.5. (až středu) pivo ze Vsetína, Rambouska z Hradce Králové, Žamberka, Chýně, Poličky, Lochoty z Plzně a pivovaru Bravůr atd...

Z jednotlivých piv kupříkladu Nakouřený švihák z pivovaru Eggenberg z Českého Krumlova, pivo Světpiva.com z žižkovské hospody Svět piva, ležák ze Zlínského ševce, nakuřované pivo z Malostránského pivovaru z Velkého Meziříčí, belgické speciály atd...

Je toho opravdu hodně, vše se ještě piluje a mění podle aktuálních podmínek. Snažíme se pro vás připravit program, který snad zaujme i zmlsaného fajnšmekra. Doufám, že se uvidíme v Letňanech. Přece jen festival trvá 17 dní, což je doufám dlouhá doba na to, aby vyšlo i počasí a třeba i nabídka piv se trefí do vašeho vkusu.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 29 komentářů, poslední komentář: 10.06.2010 18:14 Komentovat
Re: Re: ... Jan Kocián - pivní snob10.06.2010 18:14
Tak sorry, vůbec to nebylo dobrý. Kdo chce lahodnou 16 z Třeboně, bude muset zajít do...
Re: Re: Re: Re: a co weizen? kamil20.05.2010 17:27
Skvěle! V sobotu jsme tam!
Re: Re: Re: a co weizen? Honza Kočka20.05.2010 13:30
je to na to cely samostatny clanek -...
Re: Re: a co weizen? kamil19.05.2010 21:28
Úterý už je pryč, seznam ještě není. Bude vůbec do soboty?
Re: Re: americká piva rank_d19.05.2010 13:38
jj, už som si to prečítal... Ďakujem.
Re: americká piva Honza Kočka19.05.2010 13:34
Jak jsem uvadel v diskuzi k jinemu clanku a v sekci Pivni akce, kvuli prutahum pri jednani s...
americká piva rank_d19.05.2010 13:16
Dobrý deň, bude sa dnes konať avizovaná ochutnávka amerických pív? Ďakujem za odpoveď.
Re: Třebenice? Honza Kočka16.05.2010 22:53
diky za upozorneni...
Vyhledávání