úvod
homepage

Jarní probuzení Svazu pivních turistů Jihlava vytisknout článek

Přidáno: 2. května 2010  •  Autor: Martin Povýšil
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5272x

Po vlastech českých se proslýchá, že jihlavští pivní turisté se od Vánočních pivních trhů v smíchovské hospodě U krále Miroslava trochu zazimovali. Ne, že by zalezli jak medvědi do svých brlohů, ale své pivo si vychutnávali skromněji. A to mělo několik

V době krize jsme se nechtěli blýskat novými vzorky, aby pivaři postižení ekonomickou krizí nezáviděli. My ze soucitu s nimi vypili jenom pár belgických „trapistů“ a německých bocků a sem tam nějaký vánoční speciálek. Holt držíme basu s chudšími pivaři.

Dalším důvodem jsou naši kámoši z Moravské Třebové, kteří by rádi dosáhli kvalit (a kvantit) našeho pivního guru Morise, který od zápisu do knihy rekordů v počtu okoštovaných vzorků již hodně pokročil ve třetí tisícovce. A naši přátelé a pivaři Pepa z Vladanem z oné Třebové tak trochu ho chtějí dohonit. A my rádi bratrům v pivu pomůžeme a přibrzdíme, aby hruď, vlastně jejich pupky, mohli hrdě vypnouti, jak Morise dohánějí.

Posledním důvodem je celosvětová krize. Krize, která zamotala s pracovní dobou u některých z nás tak, že vyjet za dobrým pivem někam na slavnost není reálné a ani naše, dříve celkem pravidelně nepravidelné ochutnávky, se konají pomálu. Pěna klesla a hořkost, která se u piva cení, zachutnala trpce.

Tyto tři důvody zazimovaly jihlavského pivního medvěda. I když ne tak úplně. V lednu jsme se již podruhé zúčastnili Uhřínovického pytlování. Sjíždění kopce na igelitovém pytli se slámou v Uhřínovicích u Brtnice. Pivní turisté nevyhráli a nezískali žádnou z cen (o tu jsme ani nestáli, výhrou byl nanukový dort a to my nepijem). Hlavní důvod, proč jsme se zúčastnili, bylo pivo našeho člena – homebrewera Martina Povýšila. Uvařil nám polotmavou třináctku, která stála za to. Kromě členů SPT Jihlava se zúčastnil i pivař Rohlík, který opustil rodnou Prahu a hurá do Uhřínovic. Jenže udělal velkou chybu, že se pustil půllitru, kde bylo natočeno Martinovo silně prochmelené Ruprenz Urguel s úžasným dozvukem při dopití, až pivní turista zapomněl na zimní medvědí spánek. Ale Rohlík se pustil půllitru a vyrazil lyžovat na místní sjezdovku, kde políbil zledovatělou zemi a zmrzačil se. Tedy skoro. Pak už mu tak netáhlo, protože pochroumaná noha mu to nedovolila. Ale pivní turisti našli za Rohlíka náhradu v něžném pohlaví, pivní Romanu, které táhne, jak když zapřáhli pivovarské koně. To co Martin uvařil, vypito bylo za hlasitého rockenrollu a zpěvu trampských nostalgických písní uhřínovických chalupářů.

Pivní medvěd SPT Jihlava nezalezl na dlouho. V únoru byla velká sláva pro pivní turisty. To ne, že bychom vzpomínali Vítězného února 1948, jehož důsledkem bylo, že komunisti ukradli pivovarským podnikatelům jejich pivovary. Ten důvod byl, že náš pivní guru, mág pivních kvasinek a chmelový bohatýr Moris se dožil 40-ti let. Tolik piv, co darem dostal, jsem ještě neviděl. Dostal jich snad tolik, kolik Hospodin slíbil Abramovi potomků. Morisovy narozky byla jedna velká pivní show. Jeho bratr Tiťous, též pivní turista, který byl převlečený za obří krígl mu za členy SPT předal devíti litrový lahváč, v jehož útrobách bylo belgické sedmnácti stupňové pivo St. Feuillien. Tento lahváček byl problém udržet, tatož jak zaklonit. Důsledkem oslavy narozenin Morise je, že darem dostal kvanta piv. Jen přátelé z pivovaru Ježek Jack s Mildou mu dali pěkných pár piv. Po domluvě se svoji ženou Dášou a na její doporučení, ve skromném domku, kde s několika stovkami prázdných lahváčů a půllitrů tráví v lásce své manželské soužití a výchovu potomků, uvolnili jednu místnost a otevírají si pivní klub. Prý jste všichni zváni!!!

Lahváč
Lahváč

S námi udělal předpremiéru tohoto klubu. V kuchyni Moris s Dášou narazili soudek darovaného Ježka a děti zahnali na kutě. Zde jsme právě degustovali již zmíněné belgické a německé pivní lahůdky. Pro znalce a hodnotitele piva zde z již uvedených solidárních důvodů nebudu jednotlivé vzorky uvádět, hodnotit a popisovat. Pro jistotu. Nejen mne, ale ono koštování a silný Jihlavský Ježek, trochu pochroumali paměť, žaludek a pohybové ústrojí. Nejmenší člen našeho spolku Malučkyj tak podráždil ježka, až ten ho tak pobodal, že odešel domů v jiných botách . Jak to vidím černý na bílým, tak medvěd ani moc toho nenaspí.

No a pak byl předvelikonoční půst a na ten např. Zegny, Malučkyj a Zedňa si potrpí, ti ani do práce nechodí. Pak velikonoce a máme jaro. O velikonocích jsem si pochutnávali na velikonočním speciálku od K Brewery. Pivo se jmenovalo Krasličák. Bylo řezané. Pod bílou čepicí byla zelená desítka s chutí po kiwi. Samotná desítka chutnala spíš jak limonáda. Pod ní byla červená jahodová čtrnáctka. Ta byla výborná. Napil-li se člověk současně obou, chuť byla zajímavá, ale pořád bych to pít nemohl.

Jaro jsme oslavili 17. dubna u našeho kamaráda a příznivce Jardy Pulicara ve Zborné. Zde Jarda již třetím rokem provozuje hospodu U lípy. Toto byla vlastně Jardova akce a pro něho důležitá. Se svým kamarádem Robertem poprvé uvařil 14° pivo Zborňáček. Nato, že kluci vařili poprvé, byl jejich světlý kvasničák pitelný a v chuti bylo něco těžko definovatelného, ale příjemného. Na poprvé to bylo dost dobré pivo, na kterém Jarda s Robertem mají co vypilovávat. Dej Bůh štěstí novému pivu ze Zborné!

Jarda jako předskokana pro jejich prvotinu si pozval už zkušeného homebrewera Martina a jeho pivo Ruprenz Urguel. Martinovu praxi ve vaření piva potvrzuje, co přivezl na jarní pivní posezení ve Zborné. Jeho světlá jedenácka si získala všechny členy SPT, přijel i náš čestný člen Jack, sládek a ředitel pivovaru Ježek. Rohlík se stačil ze zimního úrazu vypulírovat a přivezl sebou Kokyho. A to bylo dobře, že Koky přijel. Tak krásně a s láskou mluvit o dobrém pivu, to umí málokdo jak Koky. Kluci nám dovezli pivo z Velkého rybníka, ale bohužel, nějak toto vynikající pivo zkyslo. Nevadí, SPT Jihlava chystá v rámci svého čundru Velký Rybník navštívit. Martinova jedenáctka byla ale brzy vypitá. Bylo to opravdu dobré pivo. Při prvním napití člověk cítí příjemnou hořkost a ocas je naopak sladčí. Nebylo to ale jediné pivo Ruprenz Urguel. Martin ještě uvařil polotmavou patnáctku. Tak byla též dobrá, ale nesklidila tolik úspěchu jako jedenáctka. Patnáctka byla sladká a mě osobně nepřipadala jako patnáctka. Typoval bych něco mezi dvanáctkou až třináctkou. Až do nočních hodin jsme ochutnávali, to co kluci uvařili. Pak už jenom vím, že Jardům tatínek nás rozvozil domů a já se ráno probudil spokojený a s velkou chutí do dalších akcí a na pivo.

Pro SPT Jihlava sepsal Sousto

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 04.05.2010 11:03 Komentovat
zmena násvu worldbeer04.05.2010 11:03
Oznamuju všem vám, že hospoda na Havlíčkovo námě¨tí se bude od 5.května jmenovat "U...
zmena násvu worldbeer04.05.2010 11:02
Oznamuju všem vám, že hospoda na Havlíčkovo námě¨tí se bude od 5.května jmenovat "U...
zmena násvu worldbeer04.05.2010 11:01
Oznamuju všem vám, že hospoda na Havlíčkovo námě¨tí se bude od 5.května jmenovat "U...
zmena násvu worldbeer04.05.2010 11:00
Oznamuju všem vám, že hospoda na Havlíčkovo námě¨tí se bude od 5.května jmenovat "U...
zmena násvu worldbeer04.05.2010 10:59
Oznamuju všem vám, že hospoda na Havlíčkovo námě¨tí se bude od 5.května jmenovat "U...
Vyhledávání