Se sovou ve znaku
Hodnocení: 1 Hodnotících: 1 Zobrazeno: 3499x
Není to tak dávno, co jsem se zmiňoval o Francii a vztahu tohoto státu k pivu. Jednalo se především o teoretickou zmínku, a tak nastal čas podívat se na francouzské pivo ze stránky více praktické.
Jelikož prý existuje přes 300 malých pivovárků rozesetých po celé zemi, nemohu mluvit za každý, avšak jeden z nich se mi podařilo navštívit. Jedná se o pivovar La Choue, přesněji řečeno Brasserie atrisanale de Vauclair, který je situován do Giey-sur-Aujon v regionu Champagne-Ardenne, poblíž města Chaumont.
První setkání s místem výroby mne zaskočilo, v pár pivovarech už jsem byl a žádný nebyl jako tento. Leží v naprosté samotě v údolíčku řeky a skládá se pouze z jedné stodoly a přilehlé menší budovy, původně sloužící jako kravín. Marně jsem hledal komín nebo sklep. Nic z toho, co bych považoval za důležité k provozu pivovaru, jsem nenašel, a přesto se tam vaří jedno z nejlepších francouzských piv.
Pivo La Choue, které před několika dny získalo nejvyšší cenu ve své kategorii na pařížském veletrhu, je možné dostat pouze jako svrchně kvašené. Stálý sortiment činí 5 druhů, a to – Blonde, Rousse (oceněné pivo), Brune, Triple a Blanche. Všechen sortiment je stáčen do lahví (0,33 a 0,75l), skleněných džbánků (2l) i nerezových sudů (20l).
Pivovar před sedmi lety odkoupili dva jeho zaměstnanci, kteří dnes vaří s občasnou pomocí svých přátel 900 hl. za rok, a i když se jim nevede vůbec špatně, o rozšiřování pivovaru nepřemýšlejí. Vaření piva, dle jejich slov, berou spíše jako zábavu a koníček a s tím souvisí i jejich pracovní doba – „Když se nám chce tak uvaříme.“
Prohlídka byla s obsáhlým výkladem, avšak rychlá a k tomu ve francouzštině, přesto se pokusím vylíčit proces výroby. Varná nádoba má objem 800 litrů a samozřejmě podle druhu piva se v ní vystírá francouzský slad. V průběhu chmelovaru se nadvakrát přidává granulovaný chmel původem z Ukrajiny (prý jeden z nejkvalitnějších, i když jsem namítl, že český bude asi lepší). Pro hlavní kvašení používají své vlastní kvasnice pro svrchní kvašení, které pracují při vyšších teplotách (cca 25°C). Konstantní teplotu ve stojanových tancích, udržují pomocí cirkulace vody odpovídající teploty. V následující fázi dokvašování přidávají cukr a teplotu snižují (okolo 4°C). Jakmile je pivo připraveno, je stáčeno bez jakýchkoliv úprav na naddimenzované lince, kde lze plnit lahve obou velikostí. Jsou zde pevně uzavřeny korkovým špuntem a zafixovány drátkem (stejně jako šampaňské). Stáčení do sudů je z důvodu menší poptávky prováděno ručně (pomocí pistole, jako na benzince). Takto připravené pivo v sudech a lahvích se skladuje při stálé teplotě 26°C, kde nadále dozrává a je možné jej rozvézt. Největší část produkce je samozřejmě distribuována do blízkého okolí, tj. region Champagne-Ardenne a hlavně jeho část Haute-Marne.
Součástí hlavní budovy je i útulná „krčma“. Stropní trámy prohýbající se k hlavám hostů dodávají originální atmosféru místnosti asi pro sto lidí. Bohužel, díky odlehlosti celého místa, je otevřena jen při speciálních akcích, kde se sjedou lidé z okolí, kdy hraje hudba a panuje dobrá nálada. Mimoto se majitelé nezdráhají otevřít po objednání větší skupinky lidí.
Celkově vzato se jedná o sympatický počin, který si zaslouží uznání. Pivovar je v letních měsících hojně navštěvován a přináší jistý protiklad k všudypřítomnému šampaňskému. Jsem rád, že jsem mohl poznat jiný druh piva a náhled francouzských pivovarníků. Jejich pivo jsem si odnesl a vychutnal jeho nuance. Škoda jen, že pro Čecha je toto pivo, na rozdíl od našich piv, finančně hůře dostupné.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |