úvod
homepage

Se sovou ve znaku vytisknout článek

Přidáno: 27. dubna 2010  •  Autor: Jakub Rybníček
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 3432x

Není to tak dávno, co jsem se zmiňoval o Francii a vztahu tohoto státu k pivu. Jednalo se především o teoretickou zmínku, a tak nastal čas podívat se na francouzské pivo ze stránky více praktické.

Jelikož prý existuje přes 300 malých pivovárků rozesetých po celé zemi, nemohu mluvit za každý, avšak jeden z nich se mi podařilo navštívit. Jedná se o pivovar La Choue, přesněji řečeno Brasserie atrisanale de Vauclair, který je situován do Giey-sur-Aujon v regionu Champagne-Ardenne, poblíž města Chaumont.

První setkání s místem výroby mne zaskočilo, v pár pivovarech už jsem byl a žádný nebyl jako tento. Leží v naprosté samotě v údolíčku řeky a skládá se pouze z jedné stodoly a přilehlé menší budovy, původně sloužící jako kravín. Marně jsem hledal komín nebo sklep. Nic z toho, co bych považoval za důležité k provozu pivovaru, jsem nenašel, a přesto se tam vaří jedno z nejlepších francouzských piv.

Pivo La Choue, které před několika dny získalo nejvyšší cenu ve své kategorii na pařížském veletrhu, je možné dostat pouze jako svrchně kvašené. Stálý sortiment činí 5 druhů, a to – Blonde, Rousse (oceněné pivo), Brune, Triple a Blanche. Všechen sortiment je stáčen do lahví (0,33 a 0,75l), skleněných džbánků (2l) i nerezových sudů (20l).

Portfolio piv
Portfolio piv

Pivovar před sedmi lety odkoupili dva jeho zaměstnanci, kteří dnes vaří s občasnou pomocí svých přátel 900 hl. za rok, a i když se jim nevede vůbec špatně, o rozšiřování pivovaru nepřemýšlejí. Vaření piva, dle jejich slov, berou spíše jako zábavu a koníček a s tím souvisí i jejich pracovní doba – „Když se nám chce tak uvaříme.“

Prohlídka byla s obsáhlým výkladem, avšak rychlá a k tomu ve francouzštině, přesto se pokusím vylíčit proces výroby. Varná nádoba má objem 800 litrů a samozřejmě podle druhu piva se v ní vystírá francouzský slad. V průběhu chmelovaru se nadvakrát přidává granulovaný chmel původem z Ukrajiny (prý jeden z nejkvalitnějších, i když jsem namítl, že český bude asi lepší). Pro hlavní kvašení používají své vlastní kvasnice pro svrchní kvašení, které pracují při vyšších teplotách (cca 25°C). Konstantní teplotu ve stojanových tancích, udržují pomocí cirkulace vody odpovídající teploty. V následující fázi dokvašování přidávají cukr a teplotu snižují (okolo 4°C). Jakmile je pivo připraveno, je stáčeno bez jakýchkoliv úprav na naddimenzované lince, kde lze plnit lahve obou velikostí. Jsou zde pevně uzavřeny korkovým špuntem a zafixovány drátkem (stejně jako šampaňské). Stáčení do sudů je z důvodu menší poptávky prováděno ručně (pomocí pistole, jako na benzince). Takto připravené pivo v sudech a lahvích se skladuje při stálé teplotě 26°C, kde nadále dozrává a je možné jej rozvézt. Největší část produkce je samozřejmě distribuována do blízkého okolí, tj. region Champagne-Ardenne a hlavně jeho část Haute-Marne.

Lahvárna
Lahvárna

Součástí hlavní budovy je i útulná „krčma“. Stropní trámy prohýbající se k hlavám hostů dodávají originální atmosféru místnosti asi pro sto lidí. Bohužel, díky odlehlosti celého místa, je otevřena jen při speciálních akcích, kde se sjedou lidé z okolí, kdy hraje hudba a panuje dobrá nálada. Mimoto se majitelé nezdráhají otevřít po objednání větší skupinky lidí.

Celkově vzato se jedná o sympatický počin, který si zaslouží uznání. Pivovar je v letních měsících hojně navštěvován a přináší jistý protiklad k všudypřítomnému šampaňskému. Jsem rád, že jsem mohl poznat jiný druh piva a náhled francouzských pivovarníků. Jejich pivo jsem si odnesl a vychutnal jeho nuance. Škoda jen, že pro Čecha je toto pivo, na rozdíl od našich piv, finančně hůře dostupné.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání