úvod
homepage

Odborná degustační soutěž České pivo 2010 zahájena vytisknout článek

Přidáno: 22. dubna 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3218x

První kolo odborné degustační soutěže České pivo bylo dnes zahájeno v pivovaru Velké Popovice.

Celkem 20 degustátorů, sládků i pivovarských odborníků z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského, a. s. (VÚPS), Vysoké školy chemicko-technologické a Střední průmyslové školy potravinářské technologie, mezi nimiž jsou i 3 ženy, bude po dva dny hodnotit přihlášená piva. Letos bude ve třech vypsaných kategoriích posuzováno 45 piv. Tradičně nejvíce přihlášených je světlých ležáků, 22 značek, v kategorii světlá výčepní piva bude degustováno 16 druhů. Do soutěže nealkoholických piv bylo přijato 7 vzorků. Soutěž České pivo 2010 jako jedinou akci u nás mezi soutěžemi piv vyhlašuje a garantuje Český svaz pivovarů a sladoven.

Soutěže piv jsou stále populárnější a staly se velmi vyhledávanou příležitostí, jak porovnat kvalitu produkce piv z mnoha hledisek,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel ČSPS. „Výsledky soutěže jsou dnes pivovary mnohem častěji využívány jako důležitý nástroj k propagaci značky piva na stále více konkurenčním pivním trhu u nás,“ upřesnil Ing. Veselý.

Zkoumány jsou senzorické vlastnosti piva, kontroluje se původní extrakt (stupňovitost), tedy zda pivo odpovídá přihlášené kategorii, a dále se vyhodnocuje, která piva nejlépe chutnají. Specifikem této soutěže je, že se jedná o dvoukolovou soutěž, což posiluje objektivitu hodnocení. Vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale jsou odebírány přímo ve výrobních závodech soutěžní komisí, což zvyšuje nestrannost soutěže. Degustacím je přítomen notář, což podtrhuje již tradiční nezávislost vyhodnocovacího procesu. Výsledné pořadí vzorků hodnocených v jednotlivých kategoriích soutěže České pivo 2010 je určeno součtem bodů, které vzorek ve své kategorii získal v obou kolech, přičemž se vzorky sestaví sestupně podle počtu celkem získaných bodů. Tím je omezen prvek náhody ve kvalitě vzorků. Za chod, organizaci, technickou část soutěže a vyhodnocení výsledků odpovídá VÚPS, a. s.

Druhé kolo soutěže České pivo 2010 proběhne 15.–16. června 2010 opět v pivovaru Velké Popovice. Vítězové jednotlivých kategorií budou vyhlášeni v září letošního roku v Praze během tradiční Svatováclavské slavnosti českého piva 2010. Ceny představitelům vítězných pivovarů bude – podobně jako v uplynulých letech – předávat MUDr. Přemysl Sobotka, předseda Senátu Parlamentu České republiky.

Akce je součástí dlouhodobého projektu Českého svazu pivovarů a sladoven České pivo naše pivo. Jeho základním smyslem a úkolem je seznamovat nejširší veřejnost s historií i současností výroby piva v českých zemích, s tím, co pivo obsahuje a jakým způsobem ovlivňuje lidský organismus, a rovněž dále zlepšovat image piva.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání