úvod
homepage

Pípy se Zeleným pivem se roztočí již za 3 dny vytisknout článek

Přidáno: 29. března 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3433x

Nezapomenutelným způsobem mohou i v letošním roce lidé oslavit příchod Velikonoc. Na Zelený čtvrtek, 1. dubna, jediný den v roce, budou moci v téměř pěti tisícovkách restaurací, hospůdek nebo třeba výčepů v celé republice ochutnat speciální Zelené pivo.

Várku unikátního třináctistupňového piva o objemu 3,5 tisíce hektolitrů uvařili sládci v pivovaru Starobrno. Jeho stáčení do sudů proběhlo 15. a 16. března a od té doby probíhala distribuce do provozoven po celé zemi, v nichž hospodští již tento čtvrtek nabídnou jedinečný zážitek z jediného skutečně originálního zeleného piva na českém trhu.

V loňském roce jsme poprvé představili speciální Zelené pivo v celé republice, protože zájem o tuto naši naprosto originální, speciální třináctku rapidně vzrůstal od její premiéry v roce 2006. První tři roky bylo totiž Zelené pivo prodáváno jen na Moravě. Loňské celorepublikové uvedení Zeleného piva bylo velmi úspěšné, z čehož máme radost, proto jsme v letošním roce připravili o tisíc hektolitrů více než loni,“ říká Tomáš Pluháček, manažer a vrchní sládek pivovaru Starobrno, v němž speciál vzniká.

O popularitě a stále rostoucím zájmu fanoušků svědčí i pokusy konkurenčních pivovarů, které v letošním roce také nabízí velikonoční zelená piva. Jediným původním a skutečným Zeleným pivem však zůstává to starobrněnské s recepturou Petra Hauskrechta, které se letos vaří již pátým rokem.

Co se vlastně za originálním Zeleným pivem skrývá? I toto speciální pivo bylo vařeno tradičním způsobem na dva rmuty. Díky tomu získalo plnou chuť a charakteristickou hořkost. Následovalo klasické spodní kvašení, které trvalo osm dní, a pivo tak získalo sílu. Dlouhým zráním při teplotě 1°C se chuť zaokrouhlila, pivo získalo svůj typický buket a říz. Bylinný výluh z čistě přírodních surovin, díky kterému získává Zelené pivo, pro chmelový nápoj neobvyklou barvu, zůstává tajemstvím starobrněnských sládků.

Unikátní pivo s bohatou pěnou, příjemnou vůní a neopakovatelnou chutí, si lidé mohou během prvního dubnového dne či večera vypít v některé z pěti tisícovek restaurací, hospod nebo pohostinství v celé republice. Na webové adrese www.zelenepivo.cz .

Volba barvy speciálního Zeleného piva vychází z typického jarního symbolu, kterým je zelená barva. Ta symbolizuje probouzení přírody po zimě. Zelené pivo vařili i naši předkové při oslavách příchodu jara, jak dokumentují historické prameny: „Součástí svátku bylo probouzení Matky země, rituální setba, včetně pití rituálního nápoje, zpravidla piva, ve kterém byly louhovány mladé zelené dubové listy. Naši předkové věřili, že požití takovéhoto nápoje přinese probuzení vnitřní životadárné energie a odežene všechny nemoci.“

Zelené pivo není jediným speciálem, který příležitostně pivovary patřící do skupiny Heineken Česká republika vaří. Loňské Vánoce mohli oslavit příznivci zlatavého moku se speciálním pivem z pivovaru Velké Březno, kde byla uvařena speciální limitovaná várka piva Vánoční Březňák 14°. V letošním roce na ně bude čekat ještě celá řádka nových speciálů. Na první z nich se mohou fanoušci speciálů těšit již v červnu, přesněji na svatojánskou noc, kdy budou mít příležitost ochutnat Svatojánské pivo, červený třináctistupňový ležák, kterého se speciálně pro svatojánskou noc a den poté uvaří ve Velkém Březně 2.000 hektolitrů.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání