úvod
homepage

Litovelský pivovar navařil na Velikonoce silnější sváteční ležák vytisknout článek

Přidáno: 29. března 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2623x

Pivovar Litovel již tradičně navařil pro pivní fajnšmekry na Velikonoce speciální várku silnějšího svátečního speciálu.

Ideálně prokvašenou třináctku s vyšším obsahem alkoholu stočil do sudů i do lahví. Milovníci dobrého piva si ji mohou během svátků a těsně po nich dopřát jak v restauracích, tak v obchodech.

Výroba zvláštní várky litovelského 13° Svátečního speciálu je u nás v Litovli již tradicí. Poprvé jsme ho uvařili v roce 2004 u příležitosti 111. výročí založení pivovaru. Od té doby ho vaříme pravidelně každým rokem na Vánoce a na Velikonoce. U pivních labužníků je mimořádně oblíben,“ říká Miroslav Koutek, ředitel pivovaru.

Sváteční 13° velikonoční ležák mohou pivní fajnšmekři ochutnat ve vybraných restauracích. 75 procent zvláštní velikonoční várky se totiž stáčí do třicetilitrových a padesátilitrových sudů. Okolo 25 procent speciálního velikonočního piva se stáčí také do lahví. Ty se v obchodech objeví týden před Velikonocemi v balení multipack po 8 lahvích. Nová velikonoční tematika se objeví na v kartonu i na etiketě.

Aby speciální velikonoční ležák stihl do Velikonoc poctivě prokvasit a dozrát, museli ho litovelští pivovarníci uvařit již na počátku prosince loňského roku. Slad pro něj vyrobili dokonce už loni na podzim. Hlavní kvašení ve spilce skončilo v polovině prosince. Od té doby až do dnešních dnů silný velikonoční speciál ležel a dozrával ve studených ležáckých sklepích pivovaru při teplotě 1° C.

Speciální třináctistupňový ležák je silné, ideálně prokvašené pivo, vyráběné klasickým technologickým postupem. Obsahuje 6 % alkoholu. Vyrábí se z těch nejlepších surovin pečlivě vybíraných pod osobním dohledem sládka už dva měsíce předtím, než se začne pivo vařit. Po hlavním přirozeném kvašení na spilce v otevřených kádích dozrává speciál v ležáckých sklepích, kde leží až 100 dnů. Dlouhým a studeným zráním v ležáckém sklepě se jeho chuť krásně zakulatí a silný sváteční ležák tak získává přirozený nenapodobitelný říz. Poté se už pouze filtruje a stáčí.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání