úvod
homepage

V Holbě uvařili Velikonoční speciál vytisknout článek

Přidáno: 23. března 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3211x

Holba Šerák Speciál zpestří velikonoční nabídku hanušovického pivovaru. Tradiční značkový speciál se symbolickou stupňovitostí 13,51 v Holbě obvykle vaří na Vánoce a v létě pak u příležitosti pivovarských slavností. Letos poprvé bude k mání také o Veliko

 

Nejedná se o sériovou výrobu, jeho množství tedy zůstává omezené. Očekáváme velký zájem ze strany restaurací, už nyní je lahvový speciál na pultech maloobchodních prodejen“ vyjadřuje obchodní ředitel pivovaru Zdeněk Mareš. Velikonočního speciálu je celkem 800 hl, z toho polovina naplní 80 tisíc lahví a zbytek se prodá jako sudové pivo, tedy v restauracích, kde právě probíhá soutěž „ Zajdi si na Šerák“ o víkendový pobyt v Jeseníkách.

Ve srovnání s běžným pivem vyžaduje Šerák Speciál vyšší podíl sladu i aromatického chmele a zvláštní je také receptura chmelení. I když má speciál vyšší hořkost, musí zůstat jemná a lahodná. Toho se dá docílit nejen správným výběrem chmelových odrůd a speciálním způsobem chmelení. To je tajemství každého sládka, proto Luděk Reichl z Holby prozrazuje jen to, že se jedná o žatecký chmel a chmelení probíhá natřikrát. Šerák Speciál má mimořádně dlouhou dobu výroby. Jen v ležáckých sklepích, kde dozrává a dokváší, stráví 2 měsíce a tak získává svoji plnou chlebnatou chuť a výborný říz. Zásadou je, že Holba vaří speciál, stejně jako ostatní druhy piva, na předem danou stupňovitost. To znamená, že hotové pivo neředí vodou, chemicky nedobarvuje ani nedosycuje oxidem uhličitým. Podle sládka jde o zlatý mok, který se nepije na zahnání žízně, ale jeho konzumace přináší výjimečný zážitek a to nejen pro pivní fajnšmekry. „Ideální je vypít jedno až dvě a vychutnat si jeho výjimečnost v každém doušku,“ radí Luděk Reichl.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání