úvod
homepage

Pivovar Polička – vydařený Den otevřených sklepů vytisknout článek

Přidáno: 14. července 2003  •  Autor: Petr Vácha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,21 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 4534x

28.6.2003 se v areálu Měšťanského pivovaru v Poličce konaly pivovarské slavnosti pod názvem Den otevřených sklepů. Obdobná akce se ale tentýž den konala i ve Vratislavicích nad Nisou.

Příznivci prohlídek pivovarů ovšem neměli dilema kam vyrazit, protože vratislavický pivovar - k mému údivu - prohlídky pivovaru při slavnostech Konráda neorganizoval.

V Poličce se slavnosti vydařily. S dobrovolným vstupným ve prospěch místního Ústavu sociální péče návštěvníci překonali bránu pivovaru a okamžitě mohli začít kvalitně konzumovat.

Prohlídky pivovaru byly organizovány kyvadlově podle nahromadivších se zájemců a myslím, že k jejich úplné spokojenosti Pivovar sám o sobě nepatří k architektonicky zajímavým objektům, vyžádá si ještě nemalé investice, ale dvounádobová varna z třicátých let minulého století je pozoruhodná a na expanzi počtu a vrstev ležáckých tanků ve sklepích je dobře čitelný zvyšující se výstav pivovaru (a doufejme i jeho prosperita).

Soutěže v pití půllitru piva na čas přímo na pódiu se zúčastnilo víc jak 20 borců. Druhé housle tady hráli pánové na druhém až šestém místě s časem 5-6 vteřin. První housle zahrál samozřejmě vítěz s obdivuhodným výkonem 3,33 vt. bez polití hrudi nebo nedopitku. Na ten doplatila jediná zúčastněná dáma, která sice dvakrát statečně a rychle exovala pivo, ale právě kvůli zbytku na dně půllitru v obou případech nebyla kvalifikovaná. Odnesla si ovšem zaslouženě cenu útěchy.

Hod štěnětem v dál (plným) neměl v prvním kole vítěze, protože oba siláci na prvním i druhém místě dosáhli shodného výkonu 3 m 49 cm. V následném rozhazování potvrdil druhý házející svoji stabilní výkonnost a hodem dlouhým 3,5 m vyhrál.

Organizátoři slavností museli na chlup přesně odhadnout počet návštěvníků. Kapacita lavic i výčepů byla využita bez výrazných rezerv a slavnosti měly příjemně domáckou atmosféru. Rocková skupina Kyvadlo zakončila slavnosti produkcí trvající až do pozdních nočních (nebo snad časných ranních) hodin.

Na závěr si nemohu odpustit zmínku o pivu. Neexperimentoval jsem a navštěvovat výhradně výčep s nefiltrovanou dvanáctkou. Vím o sobě, že jsem občas ke kvalitě piva z malých pivovarů mírně nekritický. Ale i s ohledem na to musím říci – kvůli těm šesti nebo sedmi pivům stálo za to vážit do Poličky cestu. Byly vynikající.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání