úvod
homepage

Budweiser Budvar je nejprodávanějším českým pivem v Rakousku vytisknout článek

Přidáno: 23. února 2010  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 2869x

Budějovický Budvar loni prodal v Rakousku nejvíce piva v historii. Objem prodeje v této zemi překročil hranici 52 000 hektolitrů, to je meziročně o 5,8 % více. Ležák Budweiser Budvar tak upevnil svou pozici nejprodávanějšího českého piva v Rakousku, která

 

Rakousko je nejstarším vývozním teritoriem Budějovického Budvaru. Již v roce 1897 dovážel pivovar s velkým úspěchem několik druhů piva do Vídně. Poptávka byla tak vysoká, že už v roce 1901 byl ve Vídni vybudován vlastní sklad. Pivo bylo na počátku 20. století dodáváno také přímo na císařský dvůr. V Rakousku působí i nejstarší obchodní partner Budějovického Budvaru: nepřetržitá spolupráce s rodinnou firmou Kolarik (dnes Kolarik & Leeb GmbH) trvá již od roku 1926. Rodině Kolarik patří i vyhlášená restaurace Schweizerhaus ve vídeňském Prátru, která je kromě grilovaných vepřových kolen a dalších českých specialit oblíbená i díky dokonale ošetřenému ležáku Budweiser Budvar. Schweizerhaus je zároveň největší restaurací na světě, která čepuje Budweiser Budvar.

V roce 2009 bylo do Rakouska exportováno přes 52 000 hektolitrů ležáku Budweiser Budvar, to je meziročně o 5,8 % více. Od roku 2004 se objem prodeje tohoto piva v Rakousku zvýšil o 40 %. „Základem našeho úspěchu je dlouhodobě vynikající práce našeho importéra - společnosti Kolarik & Leeb. Ve spojení s výbornou pověstí ležáku Budweiser Budvar dokázal náš partner loni prodat nejvíce piva v historii,“ říká Ing. Robert Chrt, obchodní ředitel Budějovického Budvaru. „Rakušané jsou velkými znalci piva, kteří poznají kvalitu. I proto preferují vyzrálé pivo silné chuti s jemnou hořkostí, jakou se vyznačuje právě Budweiser Budvar. Meziroční nárůst je o to cennější, že spotřeba piva v Rakousku se loni snížila o 3 %,“ dodává Ing. Chrt. Ležák Budweiser Budvar tak v roce 2009 upevnil svou pozici nejprodávanějšího českého piva v Rakousku. Na rakouském importu piva z České republiky (asi 90 000 hektolitrů ročně) má Budweiser Budvar podíl kolem 55 %.

Budějovickému Budvaru se loni dařilo i v dalších německo-jazyčných zemích. V Německu se prodej zvýšil o 9,3 % a ve Švýcarsku o 3,2 %. „Těší nás, že růstový trend ve Švýcarsku je dlouhodobý. Během 5 let se tam náš prodej téměř zdvojnásobil,“ komentuje výsledky Ing. Renata Pánková, vedoucí oddělení exportních prodejů Budějovického Budvaru. Budějovický Budvar dosáhl výborných výsledků i v některých dalších zemích. Na Slovensku se prodej meziročně se zvýšil o 6 %. „Prodej na Slovensku nám dynamicky roste nepřetržitě od roku 2004. Během pěti let se zvýšil o 41 % a loni dosáhl také svého historického maxima,“ doplňuje Ing. Pánková. Nárůst v Polsku byl o 12 % a v Kanadě dokonce o 38 %. Velkou výjimkou bylo Rusko. Díky devalvaci rublu a zvýšení spotřební daně na pivo se prodeje ležáku Budweiser Budvar v této zemi snížily o 40 %. Pivovar loni vyvezl do 58 zemí celkem 580 000 hektolitrů piva, což je prakticky stejný objem, jako v roce 2008. Vzhledem k očekávanému poklesu českého exportu piva o více než 10 % se jedná o velmi dobrý výsledek. Budějovický Budvar tím dále zvýšil svůj podíl na českém exportu na 18-20 %. Nově začal pivovar vyvážet do Spojených Arabských Emirátů, Mexika a Kosova.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání