úvod
homepage

Za pivem do Karibiku vytisknout článek

Přidáno: 15. ledna 2010  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5976x

Dominikánská republika je v období naší zimy ideálním místem pro odpočinek a načerpání energie ze slunce, které nám v tomto období doma moc nepřeje.

Proto jsme se rozhodli zde strávit trochu netradiční Silvestr a Nový rok. Cestovní kanceláře nabízejí mnoho zájezdů, ale když se o ně začnete zajímat konkrétněji, zjistíte, že většina je už vyprodaných. To mě trochu v době krize překvapilo, nakonec se však uvolnily v rezervačním systému místa a my jsme mohli zamířit za odpočinkem.

Ostrov omývaný z jihu Karibským mořem a ze severu Atlantickým oceánem objevil v roce 1492 Kryštov Kolumbus a nazval ho Hispaňola. Původní obyvatelé – tainové, které si španělé podmanili nebyli schopni vykonávat těžkou práci na plantážích, proto se začali dovážet otroci z Afriky. Tak došlo k promíchání obyvatel ostrova, který je v současné době rozdělen na dva státy – Dominikánskou republiku a Haiti. Dominikánská republika tvoří přibližně dvě třetiny ostrova a žije zde asi 10 milionů obyvatel.

Pokud se týká spotřeby piva, ta dosahuje cca 40 litrů na obyvatele ročně, což se nám sice rovnat nemůže, ale na druhou stranu je zde dobrý potenciál růstu, i proto, že je zde pitná sezóna celý rok.

Karibik
Karibik

V Dominikáské republice jsou v současnosti pouze dva pivovary

 

Pivovar Vegana

Dominikánský národní pivovar

Ještě nedávno vařil pivo i pivovar Bohemia patřící k Dominikánskému národnímu pivovaru, ale ten byl v roce 2009 uzavřen. Třetím hráčem na trhu je společnost Ambev Dominicana, která dováží piva Brahma, Stela Artois a Budweiser.

Pivovar Vegana

Byl založen v roce 1975 a jeho kapacita je 500 000 hl. V současnosti vyrábí pivovar dva druhy piva typu pils a dva sladové nápoje. S těmito pivy jsem se bohužel v jižní části ostrova nesetkal.

Dominikánský národní pivovar

Dominikánský národní pivovar byl založen v roce 1929. V současné době je jasným lídrem trhu s cca 88 %. Zajímavostí je, že od roku 1987 až do roku 2009 byl součástí tohoto pivovaru i pivovar Bohemia, jehož značky v současné době pivovar vaří. Když jsme se ptal na vznik označení pivovaru Bohemia, současný sládek bohužel nevěděl, že jeden z významů slova bohemia je český, ale nějaký vliv z Československa zde být musel, protože na logu piva Bohemia jsou jasně patrní čeští lvi. Když jsem trochu pátral na internetu, název by mohl souviset z dovozem surovin z České republiky od roku 1983. Ale sládek mi slíbil, že po původu označení bude pátrat a dá mi vědět. Uvidíme.

Presidente -hlavní značka
Presidente -hlavní značka

Vzhledem k tomu, že i o dovolené se rád seznamuji s místním pivovarstvím, domluvil jsem si exkurzi právě v tomto pivovaru.

Pivovar v současnosti vyrábí cca 3,5 mil hl piva následujících značek :

Prezidente
Prezidente light
Bohemia especial
Bohemia light
Ambar
The One

Prezidente a Bohemia especial odpovídají našemu ležáku, piva s označením light našim výčepním pivům. Ambar je polotmavé pivo, The One je pivo pro mladé, připomínající Coronu.

Nejprodávanějším pivem je v současnosti Prezidente light, jehož podíl na trhu je cca 70 %, následuje Prezidente. Podíl piv Bohemia na trhu se pohybuje kolem 5 %.

Light odpovídá našim výčepním pivům
Light odpovídá našim výčepním pivům

Během našeho pobytu jsme pravidelně konzumovali pivo Prezidente. Jedná se o více prokvašené, málo hořké pivo, kterému se z hlediska cizích chutí a vůní nedá nic vytknout. Ke konzumaci ho dostanete většinou velice studené, což vám ani neumožní nějaké chutě či vůně vůbec identifikovat. I po ohřátí na degustační teplotu 10-12 C však dojem z piva zůstává stejný - ničím nevadí, ale ani nezaujme. Pivo Bohemia jsem degustoval na jednom z výletů a musím říct, že mi chutnalo více. Bylo hořčí a plnější. Nejvíce mě mile potěšilo pivo Bohemia light, které je podle mého názoru pro Čecha rekreujícího se v této oblasti asi nejlepší. Ale je to samozřejmě jen subjektivní názor.

Samotná návštěva pivovaru v hlavním městě Santo Domingu byla z profesního hlediska zajímavá, bohužel jsem se v pivovaru nesetkal ani s českým zařízením, ani s našimi surovinami. Pivovar dováží slad z Ameriky a Kanady, chmel z Ameriky. K výrobě piva se používá kromě sladu také cca 35 % surogátů – třtinového cukru a kukuřice. V pivovaru jsou dvě varní soupravy o objemu vyrážené mladiny cca 800 hl, hlavní kvašení probíhá v unitancích, krátké zrání potom v ležáckých tancích.

Varna
Varna

Zajímavostí je pět stáčecích linek. 94 % piva se plní do vratných lahví, zbytek do plechovek a KEG sudů. Přibližně 5 % piva se exportuje, se značkou Prezidente se v Evropě můžeme setkat ve Španělsku.

Zajímavostí je pokusný minipivovar o velikosti várky 10 hl umístěný přímo v pivovaru.

Na závěr ještě několik zážitků z dovolené. Jestliže pojedete do Dominikánské republiky je třeba se připravit na to, že bankomaty fungují trochu jinak než v Evropě – kartu nejprve přečtou a vrátí a pak je možno začít transakci. Neznalý to potom zkouší několikrát, což může vést i k tomu, že karta nenávratně zmizí uvnitř bankomatu. Tato patálie mě postihla také, ale po návštěvě banky , kdy úřednice vytahla balíček asi 50 karet jsem zjistil, že „žraní“ karet je zřejmě docela běžné. Budete-li nakupovat, počítejte s tím, že se zde smlouvá a podle mých zkušeností lze usmlouvat cenu až na polovinu původní výše. Klasickým suvenýrem je rum a doutníky. Pokud se týka cen, jsou přibližně srovnatelné s našimi, v restauracích je však o něco dráž, proto také většina turistů má zajištěný pobyt all inclusive.

Karibik - pivo a pláž
Karibik - pivo a pláž

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 15.01.2010 16:23 Komentovat
Karibik Petr F.15.01.2010 16:23
Zajímavá zkušenost. Nejsem si ale jistý, zda je úvod článku aktuální. Jako černý humor...
Vyhledávání