úvod
homepage

Pivovar vařící v erbu růže vytisknout článek

Přidáno: 30. listopadu 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4751x

Pivovary se zakládají z různých důvodů. Aby se šířila osvěta ohledně pivních stylů, aby se vařilo z nejlepších surovin, někdo si ho pořídí místo chalupy. Důvody jsou různé. Ale hradní motiv, to tu ještě nebylo.

Nerad bych se pletl, ale stavět si pivovar, kde prvotní podnět je historie, daleká historie, to jsem ještě nezaznamenal. Čtenář znalý situace na domácím pivním trhu sice může namítnout, že Kostelec nad Černými lesy je vpravdě historický pivovar, ale to se bavíme o zařízení(a ano, už se také nemůžu dočkat, až se Tomáš s Milanem začnou vařit své pivo:) ).

Proto jsem využil příležitosti a trochu vyzpovídal nadšence, majitele a hlavního „blázna“(samozřejmě že myšleno v dobrém) Petra Kroužila, hlavní hybnou sílu v tomto nově připravovaném malém pivovaru.

 

Hradní pivovar je u nás celkem nezvyklá věc. Jak vůbec vznikl nápad na podobný pivovar?

Pivovar bude součástí připomínkového hradu Vítek z Prčice. Vítek I.z Prčice položil základy nejmocnějšího šlechtického rodu v zemi-Vítkovců, pánů v erbu růže, kteří po pět století měnili nejen naše, ale i evropské dějiny. Tento rod byl první po králi a protože z doby jejich zakladatele se zde shodou hodně okolností skoro nic nedochovalo,vznikl nápad vytvořit důstojnou připomínku takto mocnému rodu. Pivovar je tedy první etapa v návratu Vítka I. z Prčice a jeho rodu.

Můžete prozradit, o jaký pivovar se jedná? Jakou bude mít kapacitu?

Pivovar bude dodán specializovanou malou firmou, s kterou to sestavujeme na míru dle mých zkušeností z domácího pivovaru. Výhodou je, že pořízení takového pivovaru vyjde mnohonásobně levněji.Počáteční kapacita bude varna 400l dvoukomorová, postupně by měla být přemontována 1100l.Spilka i tanky se již však upravují na várky 1100l.

Jaká budete vařit piva?

Od výčepních až po speciály. Malé pivovary by dle mého soudu neměly sklouzávat k neustále stejnému sortimentu, ale měly by i experimentovat. Proto budeme měnit i typy piv.

Pivovar vařící v erbu růže - stavba
Pivovar vařící v erbu růže - stavba

Když jsem u piva, máte už vyhlédnutého sládka, nebo se ho chystáte hledat?

Pivo vařívám po dohledem zkušeného sládka, takže si určitě v začátku chci dělat sládka sám. Nejen se budu aspoň zdokonalovat, ale určitě z ekonomických důvodů je to důležité. Nade mnou bude přitom stále dohled zkušenějšího sládka.

Připravujete doprovodné akce?

Pivovar bude opřen o historii a současnost českého a moravského pivovarnictví a vinařství.Pohybujeme se v těchto oborech již dlouhou dobu a máme připraveno na roky dopředu obrovské množství materiálu. Některé jsou skutečnými lahůdkami a návštěvníci se zde něco zajímavého při konzumaci piva dovědí.

Hradní pivovar – to se nabízí zajímavé věci pro sběratele. Chystáte něco?

Již v začátku budou k dispozici brnění pro děti. Jsou věrnými replikami zbrojí pánů v erbu růže. Dále budou k dispozici různé typy půllitrů. Pivovar bude interiérem připomínat dobu Vítkovců a bude vybaven replikami románského nábytku. Vítek z I.z Prčice má první zmínku roku 1169 a úmrtí roku 1194. To znamená konec doby románské.

Budete svá piva i lahvovat?

V budoucnu je v plánu do soudků a možná do umělých lahví PET.

Bude možné vás potkat a ochutnat vaše piva na nějaké pivní akci?

Je toho rozjednáno více,jak jsem řekl,byli prvním rodem v zemi. Jejich města byla např.Jindřichův Hradec, Český Krumlov, Třeboň atd.,ale to vše si prozatím nechám v tajnosti.

Nějaká zajímavost na závěr?

Kolem Vítkovců je moc a moc zajímavostí, kolem piva a vína také. Nechte se do budoucna překvapit.

Webové stránky nového pivovaru naleznete ZDE.

 

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 01.05.2010 15:33 Komentovat
Vítek už na konci května? Luděk01.05.2010 15:33
Možná už na konci května ochutnáme http://www.vitekzprcice.cz
Už to pěkné jméno... Weetek02.12.2009 11:49
Tak tenhle projekt se už dopředu těší mé přízni. Jednak se to teď nosí, chválit...
Vyhledávání