úvod
homepage

PRVNÍ PIVNÍ TRAMWAY -pramáti 4. pípy vytisknout článek

Přidáno: 26. listopadu 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 13684x

Tento podnik lze jen těžko zařadit do jedné jediné kategorie např. hodpůdka, hospoda s galerií, restaurace, stylová hospoda, bar, pivní bar atpd., neb má přesah do všech těchto kategorií a možná i dál.

Tramway funguje již od r. 97 a už v začátcích se chtěla lišit od ostatních podniků nejen v Praze. A tak nemálo investic padlo jak do výzdoby interieru, který
celý vyzdobil malíř, grafik, ale hlavně výborný člověk a kamarád Igor Ševčík (1951-2003), tak do výstavby samotného tramvajového vagónu, lavic atd. včetně
pravého nástupního ostrůvku a v neposlední řadě proslule vyzdobených pánských pisoárů o kterých i pan president Klaus prohlásil, že bez jejich návštěvy není prohlídka PPT kompletní :).

Oba majitelé od počátku věřili, že když do svého projektu dají srdce, tak se jim to vrátí v dobrém pocitu budoucích návštěvníků, kteří První Pivní Tramway navštíví a její slávu budou šířit od úst k ústům, neb ta nejsilnější reklama je sdělená osobní dobrá zkušenost.

0 tom, že je PPT s pivem spojena víc jak pupeční šňůrou, hovoří fakt, že hned na rozjezdu v roce 1997 byl vedle tehdy výborných českých značek PU a G, tehdy též výborný irský Guinness, který na čepu vydržel dlouhých sedm let, kdy ho na krátkou dobu vystřídaly Murphy´s Stout a Red. Ani ty však neustály tehdejší tlak na cenu a jistou nedůvěru k zahraničním pivům.

V roce 2005 nastává éra pšeničného Primárora – Weizenbieru, jako třetího piva nastálo v Tramwayi a zároveň prvního místa nastálo v Praze! Zároveň s ním vznikla myšlenka 4. pípy, na které by se čepovaly pivka ze středních, malých, mini i mikro pivovarů a pivovárků, tak aby měl host příchozí na to „své“ oblíbené pivo z první, druhé čitřetí pípy možnost ochutnat téměř vždy něco jiného, nového, netradičného a třeba z druhého konce republiky. Začátky čtvrté pípy však byly víc jak krušné… Pivovarští nechápali proč by měli prodat sud do nějaké hospody v Praze, co jim to přinese : „ a vůbec my do Prahy nevozíme !“

Netušili však na koho narazili :)! Bejček se nedal a ze začátku jak sám, tak za pomoci mnoha pivamilných kamarádů svážel tu jeden tu dva soudky z celé republiky a pak je pyšně čepoval s svědomím, že je většinou buď první či kolikrát jediný, kdo to konkrétní pivečko v Praze čepuje. No trvalo to cca tři roky a situace se začala pomalu, ale jistě obracet. Mohly za to jistojistě i další hospody, které přišly na to, že jen s tím, že budou-li mít jedno-dvě dobrá piva, už neoslní a tak se v Praze zvedla odběrová klientela hospod se čtvrtou a dalšími pípami a kde je poptávka, tak tam volají ti samí co před lety do Prahy nevozili : „ ..jedeme Prahu, nechcete
něco ?“ :)


Pravdou je, že na rotaci piv na 4. pípě zareagovali jako první členové ze Sdružení Přátel Piva, kteří Tramwayi již v roce 2006 udělili titul Hospoda roku a když o PPT napsal velký článek i denník MF Dnes, tak si majitelé mysleli, že se už hvězd dotkli. Další ocenění, tentokráte mezinárodní, se jim dostalo letos 24. 5. v nedělní příloze samotných The New York Times, kde byla Tramway, spolu se dvěma dalšími hospodami, jmenovaná jako místo kam stojí za to v Praze zajít ˘. No řekněte, není toho dost na hospodu kdesi na konečné na Spořilově ?!!!

Navíc když už dávno Pardál nahradil G a od letošního září má 4. pípa další dvě ségry a tak kromě nastálo PU, Pardála a Weizena jsou k dispozici tři pípy na speciály…

Psát o výběru whisek a to hlavně single malt, o velkém výběru pravých rumů a alkoholů vůbec je zbytečné, neb již při pohledu na bar zjistí průměrný návštěvník restaurací, že naprostou většinu nezná či nepil a je jen na personálu, aby mu je doporučil.


Kuchyň začíná sice až od 17:00 hodin, ale i to je kapitola sama od sebe. Hlavním tahákem je nejen několik druhů bifteků, ale i různé naloženiny dle vlastních receptur v přijatelných cenových relacích, jakož i další skvělé minutky ne všude připravované…

Jako poslední info snad jen, že První Pivní Tramway patří spolu se Zlými Časy, Merendou, Obžerstvím a U prince Miroslava k zakládajícím výčepům z ALIANCE P.I.V. o které, jak pevně věříme, ještě hodně uslyšíte !

Jirka Bejček ve své Tramwayi
Jirka Bejček ve své Tramwayi


První Pivní Tramway
Na Chodovci 1a
Praha 4 – Spořilov
konečná l. 11.

e-mail: prvnipivnitramway@seznam.cz
tel. : 27 27 65 68 3

Otevřeno Po-Ne

14:00 – 24:00??
Pro www.svetpiva.cz hospody pro znalce sepsal : Jirka Bejček Stehlíček

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 24.04.2012 08:11 Komentovat
Rozpaky romik24.04.2012 08:11
Priznam sa,asi som od pramati cakal viac....Zaujimavy interier,kuchyna no dajme...
Smola romik04.12.2011 16:27
Roky sa tam chystame:-),uz uz sme boli minuly tyzden rozhodnuti,ale na webe som omrknul pivni...
Kocour v Tramwayi Honza Kočka28.11.2009 22:40
Kdo by chtel ochutnat kocouri piva z Vandaku, muze si ted kupovat lahvovou verzi prave zde v...
HN Petr Buriánek27.11.2009 08:42
Odkaz na článek HN o zajímavých hospodách. A jako 1. PPT....
Vyhledávání