úvod
homepage

To když dva Jirkové s Adamem dovezou Jakuba vytisknout článek

Přidáno: 19. listopadu 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3732x

Tak toto, když se stane, tak pivní fandové jsou v klidu a pohodě. A tato pohoda nastala v divokých hvozdech (spíše v hospodách) na Vysočině.

Vysočina je drsnej kraj a doplní-li to drsná Šumava, tak hádejte, co nastane. Jelikož se jedná o pivní fandy a pivo samotné, tak nastává pohoda pivní. Tentokrát to byla pohoda přímo Svatojakubská. Tři pivní turisti z ÚCHS (Údolí charakterních sviní) přijali naše pozvání. Nebylo to pozvání na pouť do Santiaga de Compostelo ke hrobu Sv. Jakuba, ale do Jihlavy. Konkrétně do hospody u Lípy ve Zborné, kterou vlastní náš fanda a kamarád Jarda.

Kluci sebou dovezli onoho Jakuba z minipivovárku ve Vyšším Brodě. Sládek Jirka Fojtl nám povídal vše o jeho pívu a my pěknými doušky se mazlily s černou čtrnáckou Jakubem. Černý Jakub, nikoliv ten svatý, je vynikající pívo, které vás nejprve zalije svoji hořkostí a za chvíli pivař cítí krásnou kávou chuť. Druhá jakubská podoba není o nic horší, je světlá a jedná se o dvanáctku, silně přichmelenou a též velmi chutnou. Barvou pivo sice připomínalo pivo tmavší – řezané, ale jednalo se dle Jirkových slov o světlou dvanáctku.

2x Jirka, 1x Adam, 1x Jarda
2x Jirka, 1x Adam, 1x Jarda

Ale abych nechválil jen pívo z oněch drsných šumavských hvozdů. I Vysočina se velmi pochlapila. Konkrétně náš člen Martin se svoji třináctkou Ruprenz Urquell. Za celou dobu se jeho mikropivovárek nepochlapil s takovou dobrotou, jako tentokrát. Jednalo se o polotmavé hořké pivo s krásnou pěnou. No prostě sobotní pohoda plná dobrého piva. A ještě jednou se Vysočina vytáhla. Hostinský Jarda pro kluky z ÚCHS schoval pro ochutnání Javořický ležák z minipivovárku v Horních Dubénkách. Společně s oběma pivními spolky hodovali na dobrém pívu všichni, kdo si v sobotu odpoledne vyrazili na pívo do hospody U lípy.

Ale aby toho nebylo málo, tak se ve večerních hodinách oba spolky přesouvají do Jihlavy a to konkrétně do pivovaru Ježek, kde jsme domluvili pro pivaře z Údolí charakterních sviní exkurzi. Dvě hodiny jsme si prohlíželi jihlavský pivovar a ochutnávali jedenáctistupňového Ježka a osmnáctistupňového Granda. Místy byla diskuse dosti vášnivá, na jedné straně SPT Jihlava s ÚCHS a na druhé straně pracovníka jihlavského pivovaru, který působil, že je ještě duchem před sametovým převratem. Po exkurzi jsme se přestěhovali do pivovarské restaurace, kde na nás čekal Milan Kozlíček, majitel a sládek z již zmíněného minipivovaru z Horních Dubének.

Diskuze v pivovaru
Diskuze v pivovaru

Bohužel nejsem kompetentní, abych tento krásný den, kdy se drsné kraje spojily v jeden něžný romanticko-pivní veleden, popisoval či dopsal. Přišlo na mne tak hluboké pivní rozjímání, za které nejvíce můžou černý Jakub a ústřední topení pivovarské restaurace. Že víc nic dál nevím … !?

Sousto

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 24.11.2009 21:11 Komentovat
Re: Zdravím! Martin Povýšil24.11.2009 21:11
Tož tak - bylo to takové trochu narychlo. Ale o to hezčí....
Zdravím! Děkan23.11.2009 21:33
Sousto a spol., škoda, že jste nedali vědět, rád bych Jirku Foitla osobně pozdravil, už to...
To když dva Jirkové s Adamem dovezou Jakuba Jirka F.20.11.2009 13:17
Chlapci jihlavští, bylo to poučné :-)
Vyhledávání