úvod
homepage

Pivovarnictví je významný činitel v české ekonomice vytisknout článek

Přidáno: 2. listopadu 2009  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 4660x

Pivovarnictví v České republice představuje mnohem rozsáhlejší ekonomický sektor, než by se mohlo zdát.

Na bezprostřední produkci piva se podílí 7400 zaměstnanců v pivovarech, ale v dodavatelských odvětvích je to dalších 12 300 pracovníků. Kromě toho je přibližně 32 000 osob zaměstnáno v restauracích, hospodách a dalších typech gastronomických zařízení. Kolem 2800 osob pracuje v obchodech různých velikostí a druhů. Vyplývá to ze zveřejněné studie společnosti Ernst & Young ze srpna 2009, která byla zpracována ve 31 zemích Evropy vč. České republiky pro zájmovou organizaci pivovarníků Brewers of Europe, která působí v rámci evropských struktur v Bruselu.

Málokdo si uvědomuje, že pivovarství není jen o pivu, ale že pivovarský sektor představuje velmi významnou a výkonnou součást české ekonomiky, která vyrábí především pivo z domácích surovin, ale představuje významného a navíc stabilního zaměstnavatele často v místech, kde není pracovních míst nadbytek, především v regionech,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „Navíc je naše pivovarství stále více proexportním odvětvím, významným šiřitelem dobrého jména České republiky v zahraničí a nesporně i odvětvím, které se podlí na přílivu zahraničních turistů k nám, neboť české pivo je pro ně vedle krásných památek a kulturního odkazu i druhým největším lákadlem k návštěvě České republiky,“ doplnil Jan Veselý.

Podle průzkumů, které také letos uskutečnil Český svaz pivovarů a sladoven, se ročně pro tuzemské pivovary vyrobí nejméně 318 milionů pivních lahví, kolem 12 milionů pivních sklenic, 2,3 miliardy pivních etiket, přes 100 000 pivních přepravek, 83 000 pivních sudů a statisíce papírových obalů i obalů z umělých hmot. Pro restaurační zařízení, ale nejen pro ně, je ročně vyrobeno 2500 pivních chladičů a 3500 výčepních stojanů. Pivovary v České republice stále více investují do nových pivovarských technologií, do vzdělávání svých pracovníků, do obnovy vozového parku, do výstavby a modernizace logistických center, a především do rozvoje ekologických zařízení.

Tuzemské pivovary významně přispívají do státní pokladny formou daní a dalších plateb. Uvedená studie společnosti Ernst & Young rovněž uvádí, že celkový objem daní vygenerovaných tuzemským pivovarnickým průmyslem dosáhl výše 676 milionů eur. Odvod DPH činil 152 milionů eur v hotelnictví a restauracích a 83 milionů v maloobchodě. Odvedená spotřební daň byla na úrovni 133 milionů eur a dalších 65 milionů eur bylo státu odvedeno ve formě daně z příjmu a také 180 milionů z dalších forem daní zaměstnanců, jako jsou daně na sociální a zdravotní pojištění.

Pivovarnictví v České republice k produkci piva využívá v rozhodující míře domácích zemědělských produktů a patří k sektorům, které podle studie Ernst & Young v zemědělství pro potřeby českého pivovarství zaměstnávají téměř 3300 osob. V letošním roce byl ječmen pro sladovnické účely sklizen z více než 320 000 hektarů a podle Českého statistického úřadu se očekává sklizeň v objemu téměř 1,4 milionů tun. Ve 3 chmelařských oblastech, kde působí 133 pěstitelů chmele ve 215 českých a moravských obcích, bylo na 5307 ha sklizňové plochy chmelnic zaměstnáno 15 000 sezonních pracovníků na jaře a 5000 sezonních pracovníků při sklizni. Celková produkce dosáhla objemu kolem 6 100 tun chmele.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání