úvod
homepage

Pivní aktuality: Verheugen chválí pivo vytisknout článek

Přidáno: 10. června 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 3985x

Komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen si sám v Plzeňském Prazdroji načepoval pivo a prohlásil, že plzeňské pivo je již dnes pokladem v Evropské Unii. Tuto a ještě mnoho dalších událostí vám přinášejí populární Pivní aktuality.



Verheugen: Vaše pivo je poklad

Komisař Evropské unie pro rozšíření Günter Verheugen v uplynulém týdnu sám v podzemních sklepích natočil ze sudu plzeňský Prazdroj a prohlásil, že Plzeňský Prazdroj je už teď pokladem Evropské unie. „Až se Česká republika stane součástí jednotné Evropy, bude o zdejším pivu vědět ještě více lidí, víc lidí sem bude jezdit a budou chtít poznat město a region, kde se toto světoznámé pivo vyrábí,“ prohlásil komisař, který sám sebe považuje za velkého znalce piva.

Horko zdusilo tržby pivního festivalu

Úmorná vedra poznamenala návštěvnost pětidenního Olomouckého pivního festivalu, který v neděli skončil na výstavišti v Olomouc. Od středy navštívilo největší přehlídku pěnivého moku v Česku zhruba 20.000 lidí. Pořadatelé však očekávali účast zhruba dvojnásobnou. I tak žíznivci vypili asi 200 hektolitrů piva.
"S počasím jdeme z extrému do extrému. Vloni nám celý festival propršelo a teď přišla ta vedra. Přes den všichni utekli k vodě a žízeň hasili až večer," uvedl pro agenturu ČTK Pavel Spálený. Podle něj byl velký zájem o tradiční velké výrobce piva i o malé pivovary. "Některé druhy piva od malých pivovarů Olomoučané třeba vůbec neznají, nebo nemají moc příležitostí je ochutnat. Mnozí proto přišli právě z toho důvodu na festival," řekl.

Ostravar byl loni velmi úspěšný

Pivovar Ostravar, nejmenší a jediný regionální pivovar ze skupiny Pražských pivovarů, loni vyrobil nejvíce za posledních deset let. V roce 2001 byl výstav ostravského pivovaru zhruba 480 tisíc hektolitrů, loni 540.000 hektolitrů piva. "Vše nasvědčuje tomu, že v letošním roce loňskou výrobu zopakujeme," řekl agentuře ČTK vrchní sládek Robert Kužela. dodal Kužela. Nosnou značkou pivovaru je ležák Ostravar Premium, producent vaří i speciální točená piva Velvet a Kelt. V letošním roce chce Ostravar uvést na trhu láhvový Velvet.

Prazdroj posílí na jihu Evropy

Ř í m (sp) - Plzeňský Prazdroj zřejmě získá lepší pozici na jihoevropském trhu. Šéfové plzeňského pivovaru totiž odhadují, že právě ukončený vstup světové pivovarnické dvojky, jihoafrické společnosti SABMiller, do tradičního italského podniku Birra Peroni přinese výrazně větší zájem o plzeňské pivo. „Prémiové pivo Pilsner Urquell je totiž vlajkovou lodí skupiny,“ uvedl pro agenturu ČTK mluvčí Plzeňského Prazdroje Alexej Bechtin.

Pšeničné pivo dělá největší kocovinu

B e r l í n (sv) – Vědci tvrdí, že v Německu čepované a zejména v Bavorsku oblíbené bílé (pšeničné) pivo způsobuje mnohem snáze a mnohem větší kocovinu než ostatní druhy piv. Vyplývá to ze studie Vysoké školy potravinářské chemie v německém Münsteru, z níž citovala agentura DPA. "Pšeničné pivo vyvolává zřetelně větší kocovinu než piva plzeňského typu nebo ležáky," říká spoluautor studie profesor Günter Lieck.

Muzeum chystá výstavu o pivovarnictví

Muzeum Mladoboleslavska chystá výstavu, která představí historii pivovarnictví a pohostinství v Pojizeří. „Nová expozice, která bude otevřena zítra, představí řadu zajímavých exponátů z minulého století, a upozorní tak na důležitou součást života našich předků,“ uvedl pro agenturu ČTK etnolog muzea Jaromír Jermář.
Mezi nejzajímavější vystavené předměty bude zřejmě patřit výčepní stolice ze začátku minulého století. Budou zde i části vybavení pivovarů, fotografie již zaniklých pivovarů včetně sladovny ve Zvířeticích z konce 19. století, velké množství půllitrů, propagačních cedulí, lahví s nápisy hospod a pivovarů i zajímavé historické plakáty a upoutávky na společenské akce v hospodách.

Hlučínský pivovar vaří černé pivo pro Němce

Hlučínský starý pivovar uvařil první várku černého piva, kterou příští týden vypijí návštěvníci pivních slavností v Berlíně. „Kamion černého ležáku bych chtěl posílat do zahraničí každý měsíc,“ řekl novinářům Leonard Plaček, ředitel pivovaru v Hlučíně na Opavsku. Německo je prvním cizím státem, kam pivovar s ročním výstavem do pěti tisíc hektolitrů pronikl.
"Německý zákazník si mě našel sám, že mám dobré pivo. Koupil si naše světlé pivo v hypermarketu, ale objednal si i tmavé," uvedl Plaček. Černý ležák hlučínský pivovar vyráběl podle vlastní receptury ještě před pěti lety, ale jeho výrobu zastavil, protože klesal jeho odbyt. Plaček přiznal, že obnovená výroba černého piva zatím není finančně nijak zajímavá. "Prvotní náklady na přípravu exportu jsou stejné jako výdaje na etikety, kartony a další. Zisk by měl přijít později," řekl.

Pivovary protestují proti zvýšení daní.

K o š i c e (sp) – Zástupci nizozemského pivovarnického koncernu Heineken, kteří vlastní několik pivovarů na Slovensku, protestují proti záměru slovenské vlády zvýšit spotřební daň na pivo na 500 korun na hektolitr. „Tento způsob je neakceptovatelný pro zemi, která se v blízké budoucnosti má stát a stane členem Evropské unie,“ řekl minulý týden v Košicích generální ředitel společnosti Heineken Slovensko Jean-Paul van Hollebeke. "Může dojít ke snížení spotřeby až o 30 procent," poznamenal k tomu prezident Slovenského sdružení výrobců piva a sladu Štefan Karšay.

Lounský pivovar sníží výstav piva

Pivovar Louny, který patří do nápojářské skupiny Drinks Union, sníží do konce roku výstav piva na 195.000 hektolitrů ze zhruba 250.000 hektolitrů v minulých letech. „Pivovar přestal vyrábět jedenáctku, do pivovaru Krásné Březno v Ústí nad Labem se přesunula výroba piva Pivrnec,“ uvedli představitelé společnosti.
"Prodej výhradně lounského piva za prvních letošních pět měsíců naopak o šest procent vzrostl, tento trend bychom měli udržet až do konce roku," uvedl Drahomír Slapnička z obchodního útvaru Drinks Union. Růst produkce podle něj umožnilo zvýšení zahraničních zakázek, zejména z Německa, lounské pivo expandovalo i na domácím trhu do oblasti Karlovarska, Sokolovska, Chebska a Kladenska.

Pivovar Holba investuje do technologie

Šumperský pivovar Holba, který je společně s pivovary v Litovli a Přerově součástí čtvrté největší tuzemské pivovarnické skupiny PMS Přerov, by v letošním roce měla investovat zhruba 40 milionů korun do modernizace výrobních technologií. Výkonný ředitel Pivovaru Holba Vladimír Zíka České tiskové kanceláři řekl, že pivovar v těchto dnech dokončil další fázi modernizace varny, která si vyžádala investici deset milionů korun. "Varna je ve stavu, kdy ve vztahu k Evropské unii splňuje všechny normy. Pokud budeme do varny investovat další peníze, půjde již pouze o zvýšení uživatelského komfortu," uvedl Zíka.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání