Trapistické klášterní pivovary II.
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 5920x
Festival příznačně nazvaný Belgie ve sklenici a na talíři již nemilosrdně klepe na dveře, a tak jsem si říkal, že by bylo dobré se se čtenáři Světa piva a potenciálními návštěvníky tohoto festivalu podělit o své letošní pozdněkvětnové zážitky, kdy jsem ob
Orval
Klášter Abbaye Notre-Dame d'Orval, jak se dnes místo oficiálně nazývá, má velice dlouhou a pozoruhodnou historii. Opatství zde bylo založeno roku 1070, když hrabě Arnould de Chiny pozval mnichy z Itálie a dal jim k užívání část svého panství.
Pivovar produkuje pouze jeden typ piva Orval Trappist Ale s obsahem alkoholu 6,2 %. Pivo je to vynikající se skvěle vybalancovanými chutěmi, kde překvapivě hořká chuť nikterak nevyčnívá, samozřejmě aroma má výrazně chmelové a esterové. Existuje ještě slabší forma tohoto piva zvaná Petit Orval a ta je k dispozici pouze v restauraci Auberge de L'Ange Gardin kousíček od kláštera. Pivo má obsah alkoholu 3,5 % a ničím zvlášť neoslní, zejména nemá vyváženou chuť a velice výrazně z něj vyčnívá hořkost.
Rochefort
Tento klášter se jmenuje Abbaye Notre-Dame de Saint-Remy a je jedním ze tří, které se nacházejí ve vlámské části Belgie. Svoji uzavřeností velmi připomíná De Sint-Sixtusabdij van Westvleteren. Historie kláštera je rovněž velice dlouhá, byl založen v roce 1230.
Pivovar produkuje 3 druhy piva. Nejslabším je Rochefort 6 se 7,5 % alkoholu a vyznačuje se červeným vrškem. Ná ovocno chmelové aroma, barvu hnědou s červeným odstínem. Chuť je čokoládová, ovocná, kořeněná a skvěle komplexní se švestkovým dozníváním. Pivo se vyznačuje plným tělem. Údajně je jeho podíl na produkci pouhé jedno procento. Rochefort 8 má již úctihodných 9,2 % alkoholu a pozná se podle zeleného vršku. Má hnědou barvu a na vůni a chuti jsou nejvýznamnější karamelové a kořeněné tóny se chmelovým dozníváním. Na vůni je mírně cítit alkohol, na chuti je výborně schován. Toto pivo tvoří největší část produkce. Posledním je největší silák mezi trapisty – Rochefort 10, který má rekordních 11,3 % alkoholu a jeho barva je rovněž hnědočervená jako v případě Rochefort 6. Lahev je opatřena modrým víčkem. Jedná se již spíše o likér, na chuti i vůni je dominantní mango za nímž se na krátko vynoří hořkost a také pivo nezapře vysoké procento alkoholu. Toto pivo již nelze doporučit ani na velice pomalé vychutnávání.
Achel
Je zajímavé, že většina trapistických klášterů, které vaří pivo, jsou rozesety blízko nějaké státní hranice. Přímo v centrální Belgii není žádný. Toto umístění dovedl do dokonalosti klášter Sint Benedictus Andin de Achelse Kluis, jehož brána se nachází ani ne padesát metrů od hranice s Nizozemskem, vchází se tak do něj přes nizozemské území.
Pivo Achel Blond 5° s 5 % alkoholu se připravuje z plzeňského sladu, žateckého chmele a německého chmele Hallertau Tradition. Je to skvělé pivo i pro delší posezení s ovocnými nuancemi a jemnou chmelovou chutí a vůní. Má 27 jednotek hořkosti. Velice podobné je Achel Bruin 5° rovněž s 5 % alkoholu a přidává se do něj pražený slad. Je obdobné a chuť má po praženémém ovoci. Tato dvě piva se dají zakoupit pouze ve zdejší restauraci. Silnější jsou Achel Blond 8° a Achel Bruin 8°, které se liší pouze tím, že se do nich přidává cukr, resp. hnědý cukr. Aroma a chuť jsou u nich výrazněji více bohatší, zejména na ovoce. Světlé má opět 27 jednotek hořkosti, tmavé pak pouze 23. Achel Blonde je cítit chmelem a kořením, na chuti je kořeněné, hořkost není tak výrazná jak by se předpokládalo z vůně. Na vůni je mírně cítit alkohol. Achel Brune rovněž nezapře alkohol, není z něj cítit ani koření a překvapivě velice málo vystupuje chuť barevných sladů. Speciálem mezi zdejšími pivy je Achel Extra Bruin s 9,5 % – 10 % alkoholu. Je to pivo velice aromatické, s plným tělem. Na chuti je překvapivě mírně nakyslé. Do prodeje šlo 2. května 2002. V roce 2004 bylo uvařeno Achel Extra Blond (Achel Zomer 2004) k 75. narozeninám zdejšího opata otce Marca Gallanta. Má 8,5 % alkoholu a ti, kdo ho ochutnali, se shodují, že na vůni je již cítit alkohol, ale při ochutnání je dobře schován.
Jedna z nejstarších částí kláštera Sint Benedictus Andin de Achelse Kluis z počátku 18. století (foto autor)
Westmalle
Abdij Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle, jak se opatství oficiálně jmenuje, leží stejně jako Achel a Westvleteren ve Flandrech. Klášter zde byl založen 6. června 1794, ale až 22. dubna 1836 byl povýšen na opatství.
Pivovar dnes produkuje tři druhy piva. Bezesporu nejznámější z nich je Westmalle Tripel (s bílou etiketou), které je nazýváno matkou všech piv trippel, neboť tento druh byl prvně v roce 1934 uvařen právě zde. Současná receptura se prakticky nezměnila od roku 1956. Toto pivo se může pochlubit 9,5 % alkoholu a i přes tak vysoké procento je chuť překvapivě vyvážená s výraznými kořeněnými tóny. Mírně slabší je Westmalle Dubbel (s červenou etiketou) se sedmi procenty alkoholu. Jedná se o tmavé pivo se silnou kávovou a esterovou vůní se stopami po anýzu, na chuti je plné, mírně trpké, vyvážené. Pivovar ještě vyrábí pivo Westmalle Extra s 5 % alkoholu, bez etikety a s žlutým víčkem a to lze koupit pouze v restauraci naproti pivovaru zvané Café Trappisten. Má žlutooranžovou barvu, po napití jsou nejprve cítit ovocné tóny, které posléze přecházejí v mírně obilnou chuť.
La Trappe
Abdij O.L.V. Koningshoeven má v porovnání s ostatními kláštery velice krátkou historii.
Samo opatství je vůbec největší ze všech a najdeme zde i vlastní sladovnu s typickým komínem. Pivovar lze považovat za nejkomerčnější; celé místo je vyhledávanou turistickou atrakcí. Sortiment vyráběného piva je největší ze všech trapistických pivovarů. La Trappe Blonde s 6,5 % alkoholu je velice komplexní světlý ale s banánovo- kvasnicovým aroma na chuti je cítit koření. Dalším je La Trappe Dubbel se 7 % alkoholu a červenohnědou barvou. Má trpce ovocnou chuť s tóny čokolády. Na vůni je mírně cítit fenol. La Trappe Tripel s 8 % alkoholu má nádhernou měděnou barvu. Rovněž je z něj cítit fenol a koriandr. Na chuti je velice plné a dost sladké s tóny pomerančové kůry. La Trappe Quadrupel s 10 % alkoholu je nejsilnější ze zdejší produkce. Barvou je přesně mezi Dubbel a Tripel. Ve sklepě si poleží celý rok, než se dostane spotřebiteli na stůl. Je velice bohaté na vůni – alkohol, fenoly a hlavně švestky. Na chuti je pak velice plné, s výrazným alkoholem. Pivovar rovněž jako jediný nabízí pšeniční pivo, tedy pšeničné pivo belgického typu zvané Witte s 5,5 % alkoholu. Tělo má spíše lehčí a je typickým představitelem belgických pšeničných piv – je výrazněji kořeněné než bavorská pšeničná piva. La Trappe Bockbier se 7 % alkoholu je rovněž jediný trapistický bock a liší se od typických německých bocků, stejně jako předchozí pivo i zde je bohatší jak aroma, tak i chuť. Barvu má podobnou Quadrupelu. Překvapí příjemná hořkost. Ovšem označení bock je zde nesprávně použito, bock je zásadně spodně kvašený. V roce 2009 bylo u příležitosti 125 let otevření pivovaru uvařeno pivo La Trappe Isid’or se 7,5 % alkoholu. Mezi roky 1993 – 2000 pivovar ještě produkoval pivo Enkel, což byl lehký ale s 5,5 % alkoholu.
Tomáš Maier
Nezkrácenou podobu článku si můžete přečíst v odborném časopise Kvasný průmysl, kde vychází na pokračování od čísla 10/2009 (vyjde 30.10.2009)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 15.06.2011 22:52 | Komentovat |
Neznám lepší pivo než "Trapista" Josef Cerman | 15.06.2011 22:52 |
---|---|
Trapistická piva jsou pro "fajnšmekry".Nejsou laciná a nášemu pivaři by snad ani... | |
TR 10 Tomáš Corn | 14.02.2011 19:16 |
Toto pivo LZE VELMI doporučit ZEJMÉNA k velice pomalému vychutnávání :-))) Rozhodně jedno... | |
Rochefort 10 Tomáš Maier | 23.10.2009 16:56 |
Tak hodnocení jsou holt odrazem mého subjektivního vnímání a jak z piva cítím alkohol,... | |
Re: Rochefort 10 Vojtěch | 23.10.2009 15:36 |
Rochefort Trappistes 10 je mimochodem na 7. příčce celkového žebříčku ratebeer.com s 4,33... | |
Rochefort 10 phrabina | 23.10.2009 10:07 |
Já bych naopak toto pivo k velice pomalému vychutnávání vřele doporučil. Čirou náhodou... |