úvod
homepage

Mexiko III. - Mumci vytisknout článek

Přidáno: 29. listopadu 2009  •  Autor: Míra
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3061x

Jak to dopadne když nadnárodní pivovarský koncern udělá nějakou veřejně prospěšnou věc.

Původně jsem tento článek neměl v úmyslu psát. Říkal jsem si, to bude kritika, giganty nejsou na světu piva v módě, i mě chybí pár pitelných značek o které jsem doma přišel díky „kolektivizaci“, ale pak jsem si řekl proč se nepodělit. Tato výstava opravdu stojí za návštěvu a každej správnej pivař si pak na tu svojí oblíbenou značku zajde.

Multimedialní expozice o výrobě piva
Multimedialní expozice o výrobě piva

Při každodenní cestě do práce jsem si všiml, že se v místě současného působiště otevírá nové muzeum. Bylo pak jednoduché jet se podívat při jednom z deštivých víkendů na výstavu „věda a průmysl“. To že to bude o technice jsem si myslel ještě ve chvíli, kdy jsem si kupoval vstupenku. O co lepší bylo překvapení,když se za dveřmi objevily známé nádoby.

Je to multimedialní expozice o výrobě piva, paráda! To by mě ani ve snu nenapadlo. Asi budu muset chodit do muzeí častěji :-). Expozice má víc plazmových televizí a LCD displejů než v nějakém televizním studiu. Kdo byl třeba v jihočeském Budvaru podívat se na mutimediální expozici, tak ví o čem mluvím. Při letmém pohledu mi již dochazí název „museo modelo de ciencias e industria“ http://www.mumci.com/ a i kdo to asi zasponzoroval http://www.gmodelo.com/ .

Mumci
Mumci

Pohled na exponáty mě celkem zaskočil, až jsem ani nevěděl, ke kerému se mám jít dřív podívat. Kouknout do mladinové pánve, vlézt do CK tanku nebo projít pastérem. Trochu jsem to vzal na přeskáčku a když mi došlo jak je expozice rozsáhlá, tak jsem zjistil, ze jdu proti směru prohlídky a že výrobou piva má tento příběh končit. To už jsem se ale nechtěl vracet a tak jsem na přeskáčku vstřebával dostupné informace.

Detailností a komplexností mi to připomíná skripta Technologie výroby sladu a piva (Kosař/Procházka). U exponátů je popsáno jako v literatuře kolik odčerpá ječmen z půdy dusíku, fosforu, draslíku a jiných potřebných látek. U použitelných surovin pro výrobu piva je víc kukuřice a rýže než se na naše poměry sluší a patří, ale aspoň se tím nijak netají.

Multimedialní expozice o výrobě piva
Multimedialní expozice o výrobě piva

V další části se dozvíte jak se získává bauxit, jak se z něj dělá hliník a z hliníkového plechu obal na pivo. Vetšina exponátů je funkční jako prezentace technologických procesů. Po zmáčnutí příslušného tlačítka se rozsvítí, roztočí, spustí se výklad a podobně. O kus dál je možné shlédnout jak se plechovka na pivo potiskuje, i jak se potiskuje obalový materiál.

Výstava je jako „škola hrou“ a tak po přečtení vysvětlujícího popisku si můžete klidně z plastových kartiček navrhnout vlastní pivovar, nebo se alespoň pokusit nastínit rozmístění nějakého současného pivovaru.

Po shlédutí výroby skla, lahví a sudu dojde navštěvník k modelu varny v životní velikosti, kde se mu všechny předem nabyté poznatky sejdou pro očekávaný produkt.

Multimedialní expozice o výrobě piva
Multimedialní expozice o výrobě piva

Nevím co vedlo tak velkou společnost k vybudování opravdu rozsáhlé výstavy, jestli už nejde pivo na odbyt nebo jestli je to další způsob reklamy.

Pokud se ale někdo z Vás bude o dovolené pohybovat v části středního Mexika ,tak tuto návštěvu mohu jen doporučit. Celá výstava je 100% ve španělštině a v angličtině.

Jediné co zbývá je doufat, že většina exponátů je z modernizovaných a ne ze zavřených, kdysi konkurenčních pivovarů.

Bohatou fotogalerii najdete zde.

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání