úvod
homepage

Staropramen prodán vytisknout článek

Přidáno: 15. října 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 5 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 5016x

Staropramen, potažmo celá východoevropská divize AB Inbevu byla prodána. Znamená to něco pro českého pivaře?

Po měsících spekulací o tom, že AB InBev, největší pivovarnická skupina na světě po akvizici amerického giganta Anheuser-Busch shání finance a tudíž nabízí jednotlivé divize k prodeji, je vše potvrzeno.

Dnes ČTK vydala zprávu, že Staropramen, tedy český výrobce společně s dalšími středo a východoevropskými zástupci InBevu byl prodán investišní skupině CVC Capital Partners. Znamená tato zpráva něco pro českého pivaře?

V nejbližší době nejspíš nic. Pivovary Staropramen byly již zoptimalizovány na maximum, provoz zredukován na dva pivovary. Úvahy o stavbě nového pivovaru v Radlicích vzal za své po povodních a nejspíš i ustoupil globálnějším plánům vlastníka, InBevu.

Do blízké budoucnosti, vzhledem k tomu, že novým vlastníkem jsou investoři, se dá očekávat přeprodej jednotlivých regionů různým pivovarnickým skupinám, případně lokálním investorům. Kromě Česka se jedná o pivovary v Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku, Srbsku a na Slovensku.

U nás bych si tipl jako hlavního zájemce o koupi dvojice Staropramen/Ostravar skupinu Heineken CZ. Expanze v posledních letech – nákup Krušovic a Drinks Union, zefektivňování výroby uzavřením Kutné Hory a Znojma a další kroky tomu nasvědčují.

Samozřejmě že dvojici S/O může koupit i někdo jiný. Ale zkusme se zamyslet, co by následovalo v případě, že se Heineken CZ stane opravdu novým vlastníkem. Nejspíš by došlo k uzavření některého z dalších pivovarů z jejich portfolia u nás, omezení značek, nahrazení belgických speciálů z rodiny InBev vlastními značkami, případný prodej celkem úspěšně zavedené značky Potrefená Husa dalšímu zájemci, do deseti let zavření provozu Staropramene s následnou přeměnou na lofty(když jsme u tohoto scénáře, nebyl jste se někdo někdy podívat v Braníku?).

A pokud by se k tomu tak za pět let přidal prodej K Brewery Group, měl by Heineken CZ u nás nějakých 40 procent trhu. Tudíž by se u nás opakovala situace, která je teď na Slovensku s dvěma velmi silnými uskupeními, které kontrolují na tři čtvrtiny trhu.

Ale vše může být jinak. CVC Capital Partners můžou začít dokupovat další pivovary, investice se jim zalíbí a třeba napomůžou rozvoji pivních trhů. Anebo třeba Heineken a SAB Miller se budou cítit ohroženi rozpínavostí AB InBevu a spojí se. A pak začne další kolo přeprodávání, nakupování, zefektivňování výroby...

Příklady z automobilového průmyslu, letectví, počítačů a dalších odvětví ukazují, že větší chtějí být ještě větší a globalizaci se dneska dá těžko nějak zabránit. Nechme se překvapit, co z toho nakonec bude....

A co vy, jak se podle vás bude situace vyvíjet? Co bude následovat a k čemu to povede? Co byste chtěli, aby následovalo? Prostor v diskuzi pod článkem je vám k dispozici...

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 04.11.2009 12:52 Komentovat
Staropramen v budoucnu do Krušovic? Petr04.11.2009 12:52
Už se na něj v Krušovicích připravují....
Re: Staropramen a spol ladin20.10.2009 10:14
Heineken nezajimaji pivovary, ale znacky a podil na trhu...
Staropramen a spol brewers19.10.2009 14:48
Můj názor je, že K Brewery group rozhodně své podíly Heinekenu neprodá. Kupuje pouze...
Jedině snad Stella Artois Ludan15.10.2009 19:13
Z jejich produkce je (na chuť) dobrá pouze Stella Artois - tedy pokud si dáte jedno neb dvě...
Re: preprodej??? Honza Kočka15.10.2009 19:11
Vzhledem k tomu,ze AB Inbev prodava, aby zalepil diru po koupi AB, coz bylo nejakych 52 miliard...
Pivní upír suchar15.10.2009 18:48
To je klasika. Ládín má pravdu, ale ještě to smrdí hůř než Vltava na Smíchově. CVC...
preprodej??? ladin15.10.2009 18:21
Vzhledem k tomu, ze to koupili investori, spise ocekavam zdimani pivovaru co to jen pujde, tedy...
Má reakce Roman Holoubek15.10.2009 15:32
Máš pravdu a myslím si, že skutečně Heineken bude chtít být dvojkou na trhu (na jedničku...
Vyhledávání