úvod
homepage

Nové cylindorkonické tanky ve Starobrně zkolaudovány vytisknout článek

Přidáno: 12. října 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3771x

V areálu pivovaru Starobrno na brněnském Mendlově náměstí byly v těchto dnech zkolaudovány 2 nové cylindrokonické tanky na kvašení piva.

Ihned po kolaudaci byly naplněny a použity ke kvašení piva. Cylindrokonické tanky se v pivovaru Starobrno k tomuto účelu využívají již od roku 1996, kdy bylo instalováno prvních 10 kusů. Podobně jako u dalších technologických zlepšení je přínosem těchto zařízení vyrovnanější kvalita piva a standardizace jednotlivých várek.

Nové cylindrokonické tanky o rozměrech 18m na výšku a 5,5m do šířky, mají objem 4500hl a doplní celkový počet těchto zařízení v areálu starobrněnského pivovaru na 20 kusů. Oba tanky jsou celonerezové s konusem, jsou důkladně izolované a jejich dodavatelem je společnost Ziemann.

K účelu tohoto zařízení říká Tomáš Pluháček, manažer pivovaru Starobrno, následující: „Kvašení v těchto nádobách je součástí výrobního procesu starobrněnského piva, v němž se klade důraz na výběr těch nejkvalitnějších surovin. Do cylindrokonických tanků se následně po zkvašení spodními pivovarskými kvasnicemi Saccharomyces cerevisiae přivádí zchlazená a provzdušněná mladina. Při hlavním kvašení zde pak dochází k přeměně zkvasitelných cukrů na alkohol a CO2. Hlavní kvašení probíhá 7-9 dní dle typu piva.

Cylindrokonické tanky o celkové hmotnosti 40 tun přijely do Česka již téměř před půl rokem. Jejich následná instalace byla časově náročná díky procesu zapojení a izolace. Po těchto fázích musely tanky splnit přísné tlakové a těsnostní zkoušky, aby mohly být uvedeny do provozu.

Investice do nových tanků přesáhnou deset milionů korun.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 16.10.2009 09:49 Komentovat
Zkvašenou mladinu znovu zkvasíme v CKT Petr Buriánek16.10.2009 09:49
Tomáš Pluháček: "... Do cylindrokonických tanků se následně po zkvašení spodními...
Vyhledávání