úvod
homepage

Připravovaná daňová opatření chápou tuzemské pivovary jako jednoznačně diskriminační vytisknout článek

Přidáno: 11. října 2009  •  Autor: Josef Vacl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4345x

Malé, střední i velké průmyslové pivovary sdružené do Českého svazu pivovarů a sladoven vnímají připravovaná daňová opatření vlády ke snížení deficitu státního rozpočtu jako diskriminační.

Chápou nutnost úsporného balíčku jako reakci na špatnou ekonomickou situaci země, ale nevyváženost záměrů je to, co považují za nesprávné a alarmující. Navrhované zvýšení spotřební daně znamená „brutální“ zvýšení daně o 42 % na jeden hektolitr. Navíc poškodí nejen malé pivovary, ale také střední a největší pivovarské skupiny v zemi. Pivovarníci upozorňují na to, že u rostoucího segmentu lahvového piva dodávaného především řetězcům ke zdražení nedojde. Řetězce by daňový dopad nepromítly do prodejní ceny. Přitom u průměrného lahvového piva, které stojí v supermarketu Kč 8,00 za láhev dostává pivovar na pokrytí všech svých nákladů jen Kč 4,00. Po zvýšení daně zbude pivovaru pouze K č 3,40 za láhev. Představitelé pivovarů považují očekávaný pokles spotřeby piva za vysoce pravděpodobný a ve svém důsledku by nepochybně snížil daňový výnos a měl by kontraproduktivní, opačný efekt pro státní pokladnu.

Podle nejnovějších výsledků je české pivovarství ve špatné odbytové situaci. V prvním pololetí letošního roku ve srovnání s rokem 2008 klesl výstav pro tuzemsko o 5,4 % a výstav pro export dokonce o 12,6 %. Pokles je zaznamenán i v dalších měsících, v červenci dokonce o 9,4 %. Pokud bude situace pokračovat nebo se ještě podmínky pro pivovarský sektor v České republice v důsledku chystaných daňových opatření zhorší, může to ovlivnit nejen samotný sektor, ale i řadu návazných odvětví české ekonomiky. Nejčastěji je zmiňován dopad na zaměstnanost. Podle nejnovější studie společnosti Ernst & Young naše pivovarství významně ovlivňuje zaměstnanost především v sektoru hotelů, restaurací a dalších gastronomických zařízení, kde dnes pracuje nejméně 32 000 zaměstnanců. V maloobchodě, kde se prodává především lahvové pivo je to nejméně 2 800 míst a v dalších dodavatelských odvětvích včetně zemědělství 12 300 pracovních příležitostí. Navíc propad zaměstnanosti v gastronomii a zemědělství bude mít silně regionální charakter.

My pivovarníci chápeme složitou ekonomickou situaci, ale očekáváme systémová opatření a je potřeba, abychom to byli nejen my, kteří poneseme na svých bedrech zvyšování daní a jiní svůj díl zodpovědnosti nepřinesli,“ uvedl Ing. Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven. „České pivovarství je dlouhodobou vizitkou České republiky, funguje bez nároků na velké dotace a posledních dvacet let potvrdilo, jak se toto odvětví posunulo v celosvětovém měřítku a stalo se konkurenceschopným odvětvím, jako málokteré u nás,“ dodal Jan Veselý.

Zvýšení sazby spotřební daně na pivo ještě více rozevře daňové nůžky mezi pivem a vínem, což pivovarský sektor vnímá jako vysoce diskriminační krok. Nulová sazba na víno znamená jen další zvýhodnění tohoto do jisté míry konkurenčního oboru. Pivovarství dnes nejen zaměstnává přibližně 7 400 a navíc využívá prakticky pouze domácí suroviny. Stal se i velmi důležitým stabilizačním prvkem v českém zemědělství díky využití sladovnického ječmene a chmele. V neposlední řadě má jednoznačně pozitivní vliv na zahraniční cestovní ruch, kdy podle opakovaných výzkumů je české pivo druhou největší atrakcí nebo impulsem k návštěvě České republiky.

Významným argumentem proti výraznému zvýšení spotřební daně i další připravovaná daňová opatření je dopad obdobných opatření v sousedních zemích. Zvýšení spotřební daně na Slovensku znamenalo nejen snížení spotřeby piva, ale i likvidaci sedmi z původních 13 pivovarů. Podobný dopad byl i na počet restaurací a hospod. Následkem poklesu spotřeby piva se zavírají pivovary i v sousedních zemích a znamená to jediné, pokles nabídky míst na trhu práce. České pivovarství se svou tradicí, historií i schopností se v posledních letech transformovat v moderní a dynamické odvětví tak varuje před nekonzistentní, nesystémovými kroky. Poškodilo by nejen české pivovarství, ale ve svém důsledku i českou ekonomiku.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání