úvod
homepage

Hospody pro znalce vytisknout článek

Přidáno: 2. listopadu 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8814x

Ano, Hospody pro znalce se vrací. Ale v jiné podobě a s jiným zaměřením.

Kdysi jedna z nejnavštěvovanějších částí Světa piva, Hospody pro znalce, se vrací. Ale protože doba se změnila, naštěstí se dá napsat že k lepšímu, tak i současná podoba Hospod bude jiná. A bude mít i (částečně) jiné zaměření.

Před pár lety se díky ochotě a znalostem Petra Váchy objevil na Světu piva seznam, který zpřehledňoval pivnice, restaurace a další místa, kde se v Praze točila piva, která svůj původ nespojovala s největšími výrobci v zemi.

Postupně zde bylo uvedeno až několik stovek míst, kde jste si mohli pochutnat na laskominách středních a zejména pak těch menších pivovarů, mnohdy zastoupených jen jedním místem. Doba se však mění, a jsem tomu rád, že můžu napsat, že k lepšímu.

Nejen že přibývají místa, kde se točí piva z regionálních pivovarů, ale hlavně se objevil nový fenomén – 4. pípa. Prvotně označení poslední pípy v První pivní Tramwayi na Spořilově, kde Jirka Bejček začal rotovat různá piva, se rozšířil i na další místa a to i nejen v Praze. Navíc se objevila i možnost zakoupení lahvových piv ve větším výběru na jednom místě. Po první vlaštovce, Pivní Galerii v Holešovicích, a následně Pivovarském klubu v Karlíně jsou na pivní mapě Česka i další města. A jak to tak vypadá, další místa budou v nejbližší době následovat.

Snad se dá napsat, že „svítá na lepší pivní časy“. Koncentrace podílu velkých (nejen) nadnárodních pivovarských uskupení na našem trhu sice roste, ale na druhou stranu vznikají nové (nejen) restaurační pivovary, včetně těch s ambicí růst i mimo region.

A protože míst se 4. pípou, pivoték, velkoobchodů s odvahou trochu experimentovat a nabízet piva z menších regionálních pivovarů přibývá, musí tuto skutečnost reflektovat i nový seznam Hospody pro znalce.

Proto zde najdete několik rubrik, které se budou snažit pokrývat jednotlivé části pivního obrození u nás.

4. pípa- místa – pivnice, restaurace, putyky, kde na jedné či více píp rotují piva z různých pivovarů. Ať už se jedná o piva těch nejmenších, větších, případně i zahraničních pivovarů.

Pivní pestrost – místa, kde točí minimálně tři a více piv z pivovarů, která nemají vůči sobě „příbuzenský“ vztah. Nesmí se tedy jednat o pivovary jednoho nadnárodního majitele, či domácího investora. Například kombinace piva z náchodského Primátora, humpoleckého Bernarda a Poličky jsou vhodnou volbou.

Pivotéky – nejen samotné pivotéky typu Pivovarského klubu v Karlíně, kde na jednom místě si můžete vybrat z nabídky až 250 lahvových piv, ale i velkoobchody, kde nabízí sudové pivo z restauračního pivovaru, případně piva z většího počtu regionálních výrobců.

Pražské pivnice – v budoucnu přehled míst, kde se v Praze točí piva z menších regionálních pivovarů. Obdoba původních Hospod pro znalce.

Vážené čtenářstvo, seznam samozřejmě není a nemůže být kompletní. Nová místa se stále objevují, piva se střídají, pivovary vznikají a zanikají. Proto budu velice rád, pokud si najdete chvilku a pomůžete mi seznam aktualizovat a udržovat ho v co nejvíce reálném čase. Za to vám patří můj dík.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 26.10.2009 21:05 Komentovat
Hledám Jan Kocián - pivní snob26.10.2009 21:05
Kde najdu tu původní databázi pražských hospod pro znalce a "pivní snoby"?
Vyhledávání