úvod
homepage

Budeme následovat Slovensko? vytisknout článek

Přidáno: 30. září 2009  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4371x

Na závěrečnou otázku z blogu Slovenské pivní postřehy 2009 od Jirky odpovídám, že máme k tomu slušně nakročeno.

Osobně se domnívám, že díky vládě a nesystémově nově zvednuté spotřební dani pro pivo, díky "práci" antimonopolního úřadu, máme k „Slovenské cestě piva“ velmi slušně nakročeno.

Jak již upozorňoval prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů pan Jiří Fusek, že „návrh je pro malé pivovary likvidační, a může tak úplně zničit tradiční české pivovarnictví. Většina menších pivovarů podle něj nebude moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci. Náklady na zvýšení spotřební daně proto ponesou samy a s tím se těžko vyrovnají i díky úvěrům, které mají. Také jde o špatnou platební morálku obchodních řetězců, které dodavatelům platí s až šestiměsíčním zpožděním.“

Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven pana Jana Veselého „na tom budou nejhůř ti, kteří mají byznys postavený na lahvovém pivu. Řetězce totiž drží cenu nízko a marže výrobce je výrazně nižší než u sudového piva do hospod. Obchodníci podle něj nebudou chtít zdražit ani po zvýšení daně, a státu tak zaplatí pivovarníci ze svého výdělku. Malé pivovary to podle něj může zlikvidovat.“

Shrnuto a podtrženo, zvýšení spotřební daně ublíží zejména menším pivovarům, které nemají dobré vyjednávací podmínky s řetězci oproti velkým pivovarům. Absence republikově globálního piva v řetězci by byla ztrátou pro market. Ale malý regionální pivovar má jen nepatrný podíl na tržbách řetězce a je snadno nahraditelný třeba privátní značkou řetězce.

Díky nižší kupní síle obyvatel, díky nesystematicky zvednuté spotřební dani, díky platební morálce mnoha subjektů a díky zdlouhavým a vleklým soudům s neplatiči je katastrofální scénář docela reálný.

Opravdu časem může v pivní zemi jakou je Česká republika zbýt jen pár velkých společností, pak dlouho nic, několik přežívajících "brontosaurů" z bývalé široké škály středních a malých pivovarů, pak opět dlouho nic a konečně široké spektrum restauračních pivovárků. Jenže přes jejich početnost se k nim "každodenně" zákonitě celá řada konzumentů chtějících chutné pivo nedostane. Prognóza? Odhad? Před rokem 1989 jsme měli 72 průmyslových pivovarů, nyní jich je 45. Kolik jich bude za 3-4 roky? Odhaduji, že by jich mohlo zůstat maximálně 30. Kolik z nich bude pitelných, kolik z nich bude samostatných a nebudou náležet pod některého z globálních hráčů – deset, nebo snad patnáct?

Kolik si myslíte vy čtenáři, že nám tady zbude průmyslových pivovarů?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 09.10.2009 19:06 Komentovat
Re: Re: Re: Prognosis Jiri.J09.10.2009 19:06
Měl jsem jej v tomto roce jen sporadicky. Zpočátku jsem si myslel, že je to jen letní...
Re: Re: Prognosis Jiří Kaňa09.10.2009 18:30
Nestraš s tím Rychtářem... Vážně se s ním něco děje??
Re: Prognosis Jiri.J09.10.2009 18:03
Obávám se, že to je ta jak píšete. S hrůzou pozoruji, co provádí aktuálně K Brewery....
Prognosis David Ručka08.10.2009 20:56
Ten závěr mi připadá velice optimistický. Copak dnes je deset nebo patnáct průmyslových...
Politici nechtějí využít potenciál pivovarnictví Kuba06.10.2009 15:38
Neschopnost předvídat představuje problém celé české politiky. Jinak řečeno, látají se...
Vyhledávání