úvod
homepage

Prazdroj staví novou obří varnu vytisknout článek

Přidáno: 28. května 2003  •  Autor: Josef Albrecht
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,11 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 4186x

Staré pivovarské přísloví praví: „Co sládek zkazí v kotli, to se ve sklepě nenapraví.“ Vědí to snad ve všech pivovarech. V Plzeňském Prazdroji nyní začali stavět novou varnu, která by měla podniku umožnit vařit až dvakrát více piva než dosud.

První dvě etapy výstavby nové varny a rekonstrukce starší kapacity, které mají být dokončeny v květnu 2004, přijdou podnik na 300 milionů korun a zvýší maximální roční kapacitu výroby piva Pilsner Urquell ze současných dvou na tři miliony hektolitrů.

„Další dvě etapy, které jsou plánovány na rok 2006, mají umožnit roční výrobu prémiového piva až v objemu pěti milionů hektolitrů,“ uvedl ředitel plzeňského závodu Václav Berka. Ten míní, že po dokončení celé akce bude plzeňský závod patřit mezi největší a nejmodernější výrobce zlatavého moku v celé Evropě.

"Projekt je plánován jako stavebnice a zatím není dána finální kapacita nové varny Pilsner Urquell," řekl generální ředitel Prazdroje Steve Woodward. Potvrdil, že roční výrobní kapacita plzeňského pivovaru, která přesahuje pět milionů hektolitrů piva Gambrinus a Pilsner Urquell, je téměř naplněna.

Ve varně Pilsner Urquell, která loni vyrobila 1,5 milionu hektolitrů piva, je 16 varních souprav, z nichž osm pochází z roku 1978, šest z roku 1950 a dvě za začátku minulého století. Agentura ČTK uvedla, že skupina Prazdroj, která zahrnuje závody Gambrinus a Prazdroj, pivovary Radegast, Velké Popovice a slovenský Šariš, prodala loni přes devět milionů hektolitrů piva. V tuzemsku to bylo přes 7,74 milionu hektolitrů piva, to je meziročně o 6,4 procenta více.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání